StoryEditor

Opozícia ide po Robertovi Ficovi

22.11.2007, 23:00
Kauzy z pozemkového fondu pravdepodobne vyústia aj do parlamentného hlasovania o vyslovení nedôvery premiérovi Robertovi Ficovi.

Jeho predchodca, predseda SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda ho včera vyzval, aby odvolal nominantov Smeru-SD v orgánoch fondu a aby verejne sľúbil, že poslanci Smeru budú hlasovať za zverejnenie všetkých pozemkových transakcií v réžii fondu. V opačnom prípade líder SDKÚ navrhne opozičným partnerom a následne parlamentu odvolanie predsedu vlády. "Kauza zďaleka nie je vyriešená. Ani jeden centimeter tej obrovskej štátnej pôdy nie je naspäť, a nie je vyvodená taká politická zodpovednosť, akú si tento obrovský škandál vyžaduje." Fico Dzurindovi odkázal, že v tejto veci nie je vôbec dôležitý a nebude na neho reagovať. "Vidno, že pána Dzurindu ide roztrhnúť od zlosti, že predseda vlády Robert Fico zaujal razantný postoj k škandálu s pozemkami," povedala premiérova hovorkyňa Silvia Glendová.
SMK je opatrnejšia
Na odvolanie premiéra je však pripravené aj KDH. "Fico veľmi dlho váhal a reaguje až na tlak médií a opozície. Tvári sa, že mu ide o poriadok, ale reaguje skôr na to, že situácia sa stala neúnosnou," tvrdí podpredseda KDH Martin Fronc. SMK je opatrnejšia - chce si najskôr premyslieť, či takýto tlak viac nezomkne koalíciu. "Tlak treba smerovať na odchod ministra Jureňu a vedenia pozemkového fondu," povedal pre HN šéf SMK Pál Csáky. Dzurindovi navyše vyčíta, že takýto návrh vopred neprerokoval v opozícii. SMK však určite podporí návrh na zverejnenie všetkých zmlúv, ktoré sa týkajú transakcií s pôdou v správe pozemkového fondu. KDH sa chce sústrediť predovšetkým na pondelkové odvolávanie predsedu parlamentu Pavla Pašku a odchod ministra pôdohospodárstva Miroslava Jureňu.
O 76 ovečkách
Dzurinda obvinil Fica, že s návrhom na odvolanie Jureňu prišiel až potom, ako si zabezpečil parlamentnú väčšinu - v poslaneckom klube súčasného koaličného partnera ĽS-HZDS. "Nádeja sa, že tých 76 ovečiek má." Šéf ľudovcov Vladimír Mečiar sa totiž Ficovi vyhrážal, že ak mu odvolá ministra Jureňu, ĽS-HZDS odíde do opozície. Rozšírená opozícia by následne mohla položiť vládu. Ak by sa chcel premiér Fico vyhnúť predčasným voľbám a ostať pri moci, potreboval by podporu aspoň siedmich poslancov z tábora ĽS-HZDS. Týchto siedmich poslancov je potrebné podľa Dzurindu hľadať v tábore jadrovej loby. "Energetická loby. To je návod, kde hľadať tú časť ovečiek, ktoré zrejme ulovil v košiari HZDS." Jediní poslanci, ktorí sa v minulosti otvorene postavili proti Vladimírovi Mečiarovi, sú len Viliam Veteška a Tibor Mikuš. "Po parlamente si o tom aj vrabce čvirikajú," dodal Fronc.
Prechod časti poslancov HZDS na stranu premiéra Fica považuje politológ Miroslav Kusý za pravdepodobný scenár ."V HZDS sú veľké vnútorné rozpory, sú tam ľudia, ktorí otvorene vyjadrili nesúhlas s vedením Vladimíra Mečiara - Tibor Mikuš, Viliam Veteška."

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 09:44