StoryEditor

Vláda bude v stredu rokovať o zrušení priestupkovej imunity poslancov

11.01.2008, 10:38
Autor:
TASRTASR

Vláda SR bude na svojom najbližšom stredajšom zasadnutí 16. januára rokovať o poslaneckom návrhu zmeny ústavného zákona, ktorým by došlo k zrušeniu poslaneckej imunity na všetky priestupky.
Podľa materiálu, ktorý na vládu predkladá minister spravodlivosti Štefan Harabin, je dôvodom tejto zmeny "zrovnoprávnenie poslancov s ostatnými občanmi SR v zodpovednosti za priestupky."
Návrh naďalej ponecháva poslancom imunitu za hlasovanie a výroky pri výkone poslaneckého mandátu a nemení potrebu súhlasu NR SR na trestné a disciplinárne konanie voči poslancovi, ako aj na jeho vzatie do väzby.
V prípade, že zmenu ústavného zákona podporou aspoň 90 hlasov schváli parlament, zákonodarcovia už nebudú mať možnosť odmietnuť dychovú skúšku za volantom tak, ako to bolo doteraz. Rovnako budú postihovaní aj za zlé parkovanie či prekročenie rýchlosti.
Zo šiestich parlamentných strán podporu tejto novele vyjadrila najsilnejšia strana Smer-SD a všetky opozičné strany - SDKÚ-DS, SMK a KDH. Negatívny postoj zaujali koaličné strany SNS a ĽS-HZDS. Aj bez podpory týchto dvoch subjektov by však novela získala dostatočný počet hlasov.
Na ústavnú novelu nadväzuje novela zákona o poslancoch Slovenskej národnej rady (SNR). Tú predložili do NR SR predseda parlamentu Pavol Paška so svojimi straníckymi kolegami Miroslavom Čížom a Mojmírom Mamojkom (všetci Smer-SD).
Novelu ústavy rušiacu poslaneckú imunitu za priestupky mal parlament v prvom čítaní prerokovať ešte na decembrovej schôdzi. Na návrh šéfa poslaneckého klubu SNS Rafaela Rafaja ju zákonodarcovia preložili na januárové zasadnutie kvôli tomu, že otvára ďalšie právne normy, ktoré treba pripraviť.
Paška spolu s podpredsedom NR SR Čížom a predsedom Ústavnoprávneho výboru Mamojkom predložili návrh novely ústavy na zrušenie poslaneckej imunity v oblasti priestupkov ako výsledok práce stálej Komisie pre ústavu a rokovací poriadok do NR SR 9. novembra 2007.
Po tom, ako predseda NR SR prišiel s návrhom na obmedzenie poslaneckej imunity, stiahli svojich členov z Komisie pre ústavu a rokovací poriadok vládne strany ĽS-HZDS a SNS, vraj sa o návrhu dostatočne nerokovalo medzi koaličnými partnermi. Paška v tom nevidí problém, podľa neho nejde o zákon súvisiaci s programovým vyhlásením vlády. Tak ako napríklad SNS prišla so svojím návrhom zákona o Andrejovi Hlinkovi, on predkladá zúženie poslaneckej imunity.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 07:27