StoryEditor

Školy dostanú svoju ústavu

18.10.2007, 00:00
Menší počet detí v triedach, pravidelné hodnotenie vedomostí a schopností žiakov, bezplatný rok v škôlke či motivačné štipendiá na základných a stredných školách.

Aj takto si predstavuje rezort školstva na čele s Jánom Mikolajom (SNS) vzdelávanie v nasledujúcich rokoch. Vláda včera schválila legislatívny zámer školského zákona, ktorý má školstvo nasmerovať k väčšej slobode, kreativite a cibreniu zručností a schopností. "Je to malá ústava školského systému," povedal včera Mikolaj.
Viac času na žiaka
Samotný zákon by mal rezort predstaviť koncom roka. "V triede mám 30 žiakov a na vysvetlenie látky podľa osnov 45 minút - ak by som chcela rozvíjať žiakov aj po komunikačnej úrovni, každý bude mať len jednu minútu a na prebratie učiva ostane 15 minút," vymenúva učiteľka z Turzovky. Štátom predpísané učivo ledva stíha prebrať - času na výchovu, na debaty o preberanom učive, či na priestor pre tvorivosť žiakov neostáva. "Niekedy odpadne hodina, inokedy sú sviatky, štvrtáci majú zase kratší ročník, veci sa často musia preberať aj dopredu." Po novom by mal štát predpísať čosi vyše polovice povinného učiva - čo a ako budú učiť školy v ostávajúcom čase, bude na nich. Štátne minimum by malo byť známe do konca januára budúceho roka.
Žiakov v triedach by malo ubudnúť už v budúcom školskom roku. Napríklad na druhom stupni základných škôl by mal klesnúť najvyšší počet detí v triede z dnešných 34 na 28. Mali by sme sa tak aspoň priblížiť vyspelým krajinám - v štátoch OECD učí pedagóg v triede priemerne 24 žiakov. Menej žiakov by malo byť aj v triedach škôlok a stredných škôl - Mikolaj chce na tento cieľ vynaložiť 800 miliónov korún ročne. "Zníženie počtu žiakov v triedach od 1. septembra a školné za pätročné deti v škôlkach je v rozpočte pokryté."
Novotou bude tiež domáce učenie pod pedagogickým dohľadom, či povinný prvý cudzí jazyk na základných školách od 3. ročníka a druhý od 6. ročníka. Rezort podľa zámeru školského zákona zachová externé maturity aj Monitor 9, bezplatné požičiavanie učebníc na povinné predmety a školy a strediská praktického vyučovania budú môcť naďalej podnikať. Pribudnú dve nové inštitúcie - Akreditačná rada pre kontinuálne vzdelávanie pedagogických zamestnancov a Národný úrad pre certifikačné merania.
Doklad pre zahraničie
Nový školský zákon rozdelí stupne dosiahnutého vzdelania do piatich tried, z ktorých každá by mala byť ukončená dokladom o dosiahnutom vzdelaní a sprievodným certifikačným meraním. "Pomôže to mobilite - v dobe, keď mnohí Slováci odchádzajú pracovať do zahraničia, to zjednoduší rodičom problém umiestniť deti do zahraničnej školy podľa dosiahnutého stupňa vzdelania," hovorí analytička Zuzana Humajová.

Koľko bude žiakov v triedach 

materská škola teraz 28, potom 22
základná škola 1. ročník teraz 29, potom 22
základná škola 2. - 4. ročník teraz 34 potom 25
základná škola 5. - 9. ročník teraz 34 potom 28
stredná škola  teraz 34-38 potom 30
Zdroj: MŠ SR 
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 16:58