StoryEditor

Nové pravidlá pre výber koncesií

14.01.2008, 23:00

Prípravy spoločnej obchodnej spoločnosti verejnoprávnych médií na výber poplatkov za ich vysielanie budú jednou z tém stredajšieho rokovania Rady Slovenskej televízie. Ak parlament schváli zákon o úhrade za služby verejnosti poskytované televíziou a Slovenským rozhlasom, mala by spoločnosť začať fungovať od apríla. Zákon má nahradiť súčasný koncesionársky zákon a zmeniť systém výberu koncesií. Podľa návrhu by mali rovnaký poplatok ako doteraz, spolu 140 korún za verejnoprávny rozhlas a televíziu, platiť všetci odberatelia elektriny. Malo by to zaručiť efektívnejší výber poplatkov, ktoré sú hlavným zdrojom financovania verejnoprávnych médií na Slovensku.
Obchodná spoločnosť by mala vzniknúť na báze spoločnosti Koncesia, s.r.o., ktorá v súčasnosti zabezpečuje výber koncesionárskych poplatkov pre verejnoprávnu televíziu. Koncesia je technicky a personálne vybavená na plnenie tejto úlohy a spôsob vedenia evidencie platiteľov zodpovedá požiadavkám ochrany osobných údajov a je v súlade s naším právnym poriadkom, uvádza sa v dôvodovej správe k návrhu nového zákona. Efektívnosť výberu poplatkov spoločnou obchodnou spoločnosťou odôvodňujú verejnoprávne médiá aj nižšími nákladmi na výber. Náklady na výber koncesií v roku 2006 presiahli 166,5 milióna korún. Odhadované ročné náklady obchodnej spoločnosti sú vyše 113,4 milióna korún.
Obchodná spoločnosť bude poplatky vyberať, kontrolovať ich platenie, vymáhať a v prípade neplatičov by mala aj udeľovať pokuty. Spoločnosť bude môcť kontrolovať Najvyšší kontrolný úrad.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 14:03