StoryEditor

Kašického v rezorte obrany vystrieda Baška

Na prázdnu stoličku ministra obrany si dnes sadne druhý človek rezortu - štátny tajomník Jaroslav Baška. Na ministerstvo prišiel v júli v roku 2006 spolu so svojím straníckym kolegom - oddnes už exministrom obrany - Františkom Kašickým. Spojenie Bašku s riadením rezortu preto vyvolalo aj kontroverzie.

Fico mlčí
Nový minister tridsaťdvaročný Jaroslav Baška je zároveň aj predsedom okresnej organizácie Smeru-SD v Púchove. Podľa viacerých členov strany mal Baška vždy veľmi dobré vzťahy s predsedom strany Robertom Ficom. Ten však oficiálne jeho meno potvrdiť nechcel. "Pokiaľ nebude podaný oficiálny návrh na vymenovanie nového ministra obrany, nebudeme komentovať žiadne mená objavujúce sa v médiách," tlmočila hovorkyňa Smeru Katarína Kližanová-Rýsová. Vysokopostavené zdroje z prostredia Smeru-SD však pre HN potvrdili, že menovací dekrét má dostať práve Baška. Dôvod? "Je to skúsený odborník a človek, ktorý pozná rezort." Ani samotný Baška včera nebol zhovorčivý. "Kým nedostanem dekrét od prezidenta, nebudem sa vyjadrovať."
Nemá skúsenosti
Okrem základnej vojenskej služby, ktorú absolvoval v roku 1999 v Nitre, nemá inžinier Baška s armádou žiadne skúsenosti. V politike je od roku 2002, keď si sadol do radov poslancov za Smer-SD. Rok nato sa stal starostom obce Dohňany. Zastupoval koalíciu Smer-SD a ĽS-HZDS. Dovtedy pracoval v spoločnosti Matador-Púchov, najprv ako projekt manažér, neskôr ako asistent riaditeľa pre ekonomiku. Vyštudoval priemyslovku v Dubnici nad Váhom a na Žilinskej univerzite skončil elektroenergetiku s červeným diplomom.
Bývalý minister obrany Juraj Liška (SDKÚ-DS) si na Bašku spomína z poslaneckých lavíc. "Mal som s ním veľmi korektné vzťahy. Dúfam, že bude dobrá voľba. Neviem, či má nejaké skúsenosti v tejto oblasti z minulosti." Podľa Lišku je rok a pol na ministerstve dostatočný na to, aby človek spoznal prostredie a fungovanie rezortu.
Zlý výber
Práve práca Kašického štátneho tajomníka Bašku podľa niektorých expertov diskvalifikuje. Bezpečnostný analytik Ivo Samson považuje výber Smeru za zlý. "Ak minister Kašický bol odvolaný preto, že si nedokázal udržať poriadok v rezorte, ustrážiť tendre a finančné toky, čo na seba zobral ako objektívnu zodpovednosť, tak tá spadá súčasne aj na štátneho tajomníka."
Samson zároveň poukazuje na to, že Baška nie je odborník. "Bolo by lepšie, keby tam prišiel človek, ktorý bude vzbudzovať vo verejnosti dojem, že je znalý veci a prišiel zvonka, aby urobil poriadok." Podobný názor má aj politológ Peter Horváth, ktorý síce tvrdí, že zodpovednosť za škandále prevzal Kašický, Baška však pod neho patril. "Bude pod drobnohľadom a neodpustí sa mu žiadna chyba, ktorú ako minister urobí." Naopak, politológ Samuel Abrahám v tom problém nevidí. "Baška sa vyzná v problematike, keďže na ministerstve už pracoval. Takže, či sa nám to páči alebo nie, stane sa ministrom."

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 23:30