StoryEditor

Smer podrží pamäť národa

05.05.2008, 00:00

Politici Smeru-SD sú proti zrušeniu Ústavu pamäti národa, ktoré navrhuje SNS. "Je dôležité poznať svoju minulosť a na toto vznikol Ústav pamäti národa," vyhlásil včera v diskusnej relácii STV o 5 minút 12 minister kultúry a podpredseda Smeru Marek Maďarič. Koaličná rada o Ústave pamäti národa nerokovala, preto žiadna dohoda o zrušení tejto inštitúcie podľa neho nebola. Predseda opozičného KDH Pavol Hrušovský však v relácii pripomenul slová šéfa ĽS-HZDS Vladimíra Mečiara o tom, že v priebehu troch mesiacov ústav zruší. "Pre KDH je zrušenie ústavu neprijateľné, nie je na to najmenší dôvod," povedal Hrušovský.
Maďaričove slová potvrdil aj poslanec Smeru-SD Boris Zala. "Definitívne stanovisko k zrušeniu Ústavu pamäti národa Smer-SD nemá, ja som však jednoznačne proti. Slovensko túto pamäť potrebuje," povedal v relácii TV Markíza Na telo. Zákon sa podľa neho robil neskoro, mnohé veci sa mu pri jeho prijímaní nezdali dobré.
Nezávislý poslanec František Mikloško (ex-KDH) povedal, že otváranie zákona v parlamente bude delikátne, lebo sa naňho všetci vrhnú. Súhlasil by však s čímkoľvek, čo ústav zlepší. Postoj strany k Smeru-SD sa však nezmení, dodal. "Akonáhle je vo vláde SNS a HZDS, začínajú vulgárnosti až svinstvá, napríklad únos syna prezidenta Michala Kováča, a teraz kultúrny zločin (zrušenie Ústavu pamäti národa, pozn. red.)," povedal Mikloško.
"Pri SNS by som o kultúre ani nerozprával," vyhlásil.
Predseda ĽS-HZDS Mečiar si pozval do centrály strany predsedu ústavu Ivana Petranského, ktorý tam ani nešiel a Mečiar následne povedal: Zrušiť ÚPN!, tvrdí Mikloško. V júli 1990, keď bol Mikloško predsedom parlamentu a Mečiar predsedom vlády, povedal premiér Mikloškovi, že "na stole našiel tri agentúrne zväzky (ŠtB, pozn. red.) a všetci predstavitelia vlády a parlamentu musia odísť a jedného z nich vydieral," tvrdí poslanec. Potom vraj našiel na stole zoznam novinárov a publicistov, vyhlásil ďalej Mikloško. Nakoniec mu vraj priniesol aj zoznam cirkevných predstaviteľov.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. máj 2024 21:23