StoryEditor

Vláda odmietla strategické partnerstvo pre letisko

16.01.2008, 10:15
Aktualizované 13.45 | Vláda na svojej dnešnej schôdzi odmietla vytvorenie strategického partnerstva pre letisko M. R. Štefánika, ako navrhoval minister dopravy Ľubomír Vážny.

"Vláda jednomyseľne rozhodla, že v prípade bratislavského letiska ideme vlastnými silami," oznámil predseda vlády Robert Fico. Ako dodáva minister Vážny, "sám som sa nevedel definitívne rozhodnúť. Z môjho pohľadu som preferoval spoločnú spoločnosť." Vážny si však myslí, že vláda sa rozhodla správne. Podľa neho sa do roka 2010 zrealizuje prvá fáza výstavby terminálu za 2,7 miliárd korún.

Vláda sa venovala aj správe o stave železničnej spoločnosti Cargo. Vážny hovorí o vzniku expertných skupín na českej aj slovenskej strane, ktoré majú preskúmať výhodnosť spolupráce. Ako hovorí minister, ak nájdu výhodnosť pre obe strany, prípadná spolupráca nie je vylúčená.

Na vláde dnes došlo aj k odvolaniu správnej a dozornej rady Slovenkého pozemkového fondu. Na druhej strane sa členovia vlády nedokázali dohodnúť na spoločnom stanovisku k návrhu ústavného zákona o imunite poslancov. Ten predkladal predseda parlamentu Pavol Paška (Smer - SD) a podľa neho by sa imunita mala ponechať iba na hlasovanie a výroky prednesené pri výkone poslaneckého mandátu. Návrh sa teraz posúva do parlamentu bez stanoviska vlády. V súčasnosti sa poslanec dopúšťa priestupku iba za jazdu pod vplyvom alkoholu alebo inej návykovej látky. Návrh zákona vysvetľuje úpravu imunity potrebou zrovnoprávniť poslancov s občanmi. Kým vládny Smer a všetky tri opozičné strany už vyjadrili návrhu svoju podporu, SNS a ĽS - HZDS voči nemu majú výhrady.

Schválil sa aj návrh ministra spravodlivosti Štefana Harabina (ĽS - HZDS) na zamedzenie diskriminácie pri odmeňovaní sudcov. Sudcom špeciálneho súdu tým znížia funkčné príplatky. Ministrovi sa totiž nepáčilo, že sudcovia Špeciálneho súdu a Najvyššieho súdu mali vyššie platy než všeobecní sudcovia. Zmenu odôvodňuje návrh tým, že požiadavky, povinnosti alebo zodpovednosť za funkciu sú pre všetkých sudcov rovnaké.

Premiér sa vyjadril aj k údajnej dotácii, ktorú získala základná škola v Topoľčanoch, ktorú sám navštevoval. Priznal, že ju dal aj kvôli tomu, lebo ju sám navštevoval. Premiér nechápe, čo je také prekvapujúce na tom, že tú dotáciu škole dal. Ako povedal, politika je o pomoci.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 12:40