StoryEditor

Mečiar Janušekovi: Je to klientelizmus ako Brno

30.11.2008, 23:00

Minister výstavby Marian Janušek z SNS má v koalícii čoraz menej dôvery. Po predsedovi vlády a Smeru-SD Robertovi Ficovi, ktorý čaká na výsledky kontroly sporného takmer štvormiliardového tendra, vystúpil proti nemu ostro aj líder ĽS-HZDS Vladimír Mečiar. "Rozlišujme proces verejného obstarávania od druhého procesu, a to je klientelizmus, ktorý v danej situácii je tak veľký ako Brno. V tejto kauze je to klientelizmus ako Brno," vyhlásil Mečiar vo včerajšej diskusnej relácii STV O 5 minút 12.
Národniarov Mečiarove slová prekvapili. "SNS nemá zvykom komunikovať s naším koaličným partnerom cez médiá, prednosť dávame osobnému stretnutiu," dodala pre HN hovorkyňa SNS Jana Benková. Janušek čelí kritike za 3,6-miliardový tender na právne poradenstvo pri čerpaní eurofondov. Podľa medializovaných informácií tender nakoniec vyhralo konzorcium, ktorého súčasťou mali byť aj firmy blízke predsedovi SNS Jánovi Slotovi. Pozadie tendra teraz skúmajú kontrolóri z Úradu pre verejné obstarávanie a Najvyššieho kontrolného úradu. "Osud ministra Janušeka závisí od výsledkov kontrol, ale predseda vlády SR nemá problém ministra výstavby a regionálneho rozvoja vymeniť," reagovala včera Ficova hovorkyňa Silvia Glendová.
Mečiar tvrdí, že v tejto chvíli netreba tlačiť na premiéra, aby Janušeka odvolal - minister totiž dostal čas na vysvetlenie. Šéfovi ľudovcov sa navyše nepozdáva, že SNS má v rukách vyjadrenie Úradu pre verejného obstarávanie k miliardovým tendrom na ministerstve výstavby. "Neviem ako, ale kdesi SNS má potvrdenie kontrolného odboru Úradu pre verejné obstarávanie z júla, že postupovali v súlade so zákonom." SNS aj včera potvrdila, že úrad ministerstvu potvrdil, že v rezorte nenašiel nič, čo by bolo v rozpore so zákonom.
O klientelizme hovorí aj opozícia - tá zvažuje, že podá návrh na Janušekove odvolanie. "Ide o naozaj obrovský klientelizmus," povedal včera v STV predseda SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
29. apríl 2024 22:04