StoryEditor

Janušek: Ceny zákaziek za logá nie sú premrštené

11.03.2009, 17:49
Autor:
TASRTASR
Ceny zákaziek na logá, ktoré patria do pôsobnosti Ministerstva výstavby a regionálneho rozvoja a sú spolufinancované prostriedkami fondov EÚ, nie sú premrštené, sú reálne.

Reagoval pre TASR minister výstavby a regionálneho rozvoja Marian Janušek na zistenie Konzervatívneho inštitútu (KI) M.R. Štefánika, že spomedzi ôsmich monitorovaných rezortov vrátane Úradu vlády SR, preukázalo ministerstvo výstavby najväčšie predraženie zákaziek na logá a dizajn manuál pre ich využívanie.

V súvislosti s nástenkovým tendrom a neprimeranou výškou cien na logá, ktoré zistil aj KI, minister ďalej upozornil, že riadiaci orgán (RO) operačných programov (OP) - rezort výstavby nemôže v rámci výzvy vybrať toho uchádzača o zákazku, ktorého by chcelo. Veď ide o zdroje eurofondov a štátneho rozpočtu a "každé čerpanie zdrojov podlieha kontrole Európskej komisie a centrálneho platobného orgánu pre  eurofondy na Slovensku, ktorým je rezort financií," dodal.

V rámci monitoringu všetky RO inštitút informovali, že po prieskume trhu oslovili vybrané subjekty na predloženie cenových ponúk na logá. Výnimkou bol rezort výstavby ako RO pre Regionálny operačný program (ROP), ktorý zákazky na dodávku log zadal priamo víťazovi sporného nástenkového tendra.

Výsledky monitoringu KI ukázali, že napriek zhruba rovnakým výstupom alebo produktom, ktoré boli dodané, rozdiely v cenách, ktoré jednotlivé RO za dodávky zaplatili, sú priepastné. V sumáre ceny za logá, ktoré zaplatilo osem RO, dosiahli hodnotu vyše 273.518 eur (8,24 milióna Sk), z toho pripadlo najviac tri OP v pôsobnosti rezortu výstavby - ROP, OP Bratislavský kraj a OP Technická pomoc.

(1 EUR = 30,1260 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. apríl 2024 21:13