StoryEditor

Odmeny za pár týždňov práce

27.06.2007, 00:00

Šéfovia krajských školských úradov dostanú desaťtisícové polročné odmeny, hoci niektorí v úrade strávili len niekoľko týždňov. Kabinet má dnes ôsmim prednostom schváliť prilepšenie v celkovej výške 199-tisíc korún. Odmeny navrhol minister školstva Ján Mikolaj, ktorý vláde navrhuje aj obsadenie úradov.
Pracovití kamaráti
Dôvodom má byť kvalitné plnenie služobných úloh prednostov. Dvaja -- Vladimír Ďuga a Jaromír Paulík -- pritom nastúpili na čelo úradu v máji a apríli tohto roka. Hovorkyňa rezortu Viera Trpišová tvrdí, že odmeny sú dostatočne odôvodnené odpočtom práce prednostov, ktorý je uverejnený na webovej stránke vlády. Plat prednostu sa pohybuje zhruba vo výške 45-tisíc korún mesačne.
Vladimír Ďuga si prilepší o 16-tisíc korún, šéfom nitrianskeho KŠÚ je od 10. mája tohto roka. Jaromír Paulík sedí v kresle prednostu prešovského KŠÚ o tri týždne dlhšie. Za dva mesiace si k platu vyslúžil 15-tisíc. "Je to taká kamarátska odmena," myslí si šéf zrušeného Úradu pre štátnu službu Ľubomír Plai. Slovensku podľa neho chýba ucelený systém hodnotenia výkonov úradníkov, ktorý by obmedzil odmeňovanie podľa straníckej linky. Otázok je však viac.
Odmeny za pár dní
Vlani dostala odmeny za niekoľkotýždňovú prácu väčšina prednostov. Piatich vymenovala vláda na začiatku októbra, dvoch v novembri. Pred Vianocami už dostali na odmenách spolu 162-tisíc korún. Kabinet prilepšenie zdôvodnil ich kvalitnou prácou -- o niekoľko mesiacov však dvoch z nich odvolal. Navyše, Ficova vláda plánuje školské úrady zrušiť, činnosť by mali ukončiť v júli budúceho roka. Podľa ministra Mikolaja by mali splynúť do jediného úradu so sídlom v Bratislave, ktorý bude mať v krajoch detašované pracoviská.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 07:15