StoryEditor

Učitelia chcú zrušiť ypsilon

16.07.2008, 00:00
Vymazať z kníh ypsilon a používať na Slovensku výlučne mäkké "i". Otvorený list so žiadosťou o zrušenie ypsilonu adresovali ministerstvu školstva a ďalším inštitúciám pedagógovia Mikuláš, Štefan a Ladislav Fekiačovci.

"Tento návrh je vipracovaní podľa vzoru reformi pravopisu nemeckého jazika,“ tvrdia autori v liste, v ktorom zámerne vynechali ypsilon. Písanie mäkkého "i“ namiesto ypsilonu by podľa nich zjednodušilo písomnú komunikáciu a ušetrilo deťom na školách množstvo času a zbytočnej námahy. Hoci jazyková reforma by vyvolala výdavky vo všetkých sférach života a revolúciu silnejšiu ako príchod eura, táto myšlienka sa na Slovensku pravidelne objavuje. A pozor! Ľudovít Štúr sa pritom neobracia v hrobe - Štúr to svojho času sám navrhol.

Koniec výbraných slov?
Biti ministerstva vístavbi, pícha automobiliek Chrisler či Toiota, víučba na Gimnáziu Sučani. Prepisovanie legislatívy, registrov a databáz, tvrdý zásah do fungovania marketingu. Postupná výmena občianskych preukazov, dopravného značenia, učebníc. Reforma by zasiahla azda všetky oblasti života a vyvolala mnohomiliónové výdavky. Na zmenu by si dlho zvykali celé generácie odchované na memorovaní "by, aby, byľ, bystrý...“ Mnohí jazykovedci a pedagógovia si napriek tomu myslia, že zrušenie ypsilonu je len otázkou času. "Budúcnosť ukáže oprávnenosť tohto názoru,“ tvrdí renomovaný jazykovedec a dlhoročný obhajca zrušenia ypsilonu Ján Findra. Používanie "y“ a "i“ presadil v roku 1852 Michal M. Hodža v Krátkej mluvnici slovenskej, v ktorej sa kodifikovala tzv. opravená slovenčina podľa hodžovsko-hattalovskej reformy. Štúr ypsilon neuznával.

Radosť na školách
Odborníci upozorňujú, že z lingvistického hľadiska nemá ypsilon rozlišovaciu funkciu. "V ústnom prejave vyslovujeme rovnako ypsilon a mäkké "i“ a rozumieme si.“ Jeho odstránenie by podstatne zjednodušilo písanie a zmenilo výučbu slovenčiny na školách. "Učitelia by to privítali, pretože sa tomu venuje obrovské množstvo času, na úkor štylistiky, práce s textom a prejavom,“ dôvodí Findra. Nehovoriac o tom, akú radosť by to urobilo žiakom. "Deti by boli veľmi rady, pretože by to mali oveľa jednoduchšie. Napokon, mnohí dospelí tiež,“ hovorí Vladimír Kubín, riaditeľ ZŠ Pionierska v Brezne. Schopnosť používať ypsilon podľa publicistu Rada Onřejíčka hovorí o ľuďoch oveľa viac ako len to, že sa dokázali naučiť pár gramatických pravidiel. "Zvlášť v prostredí internetu, kam sa presúva čoraz väčšia časť života spoločnosti je ypsilon často jediný spôsob ako sa o niekom anonymnom v diskusii dozvedieť niečo viac,“ dodáva Ondřejíček z internetového portálu humno.sk.

Otázka času?
Snaha zrušiť ypsilon sa pravidelne opakuje už dlhé roky - najbližšie k zmene bola komunita jazykovedcov koncom 60. rokov minulého storočia. "Narazilo to na odpor najmä u učiteľov a kultúrnych pracovníkov, pretože si zmenu nevedeli predstaviť v praxi,“ spomína Slavomír Ondrejovič, riaditeľ Jazykovedného ústavu Ľudovíta Štúra. "Nevylučujem, že časom k zrušeniu môže dôjsť, ale dnes nie je ten pravý čas, aby ústav túto iniciatívu podporil.“ Upozorňuje pritom na prieskum Slovenského rozhlasu spred troch rokov, podľa ktorého asi 60 percent respondentov uprednostnilo zachovanie "y“ a "i“. Práve ústav, ktorému bol list bratov Fekiačovcov tiež adresovaný, stráži kľúče k zmene pravopisu.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 00:44