StoryEditor

Nebanky. Zločin, trest, sloboda

27.12.2007, 23:00

Najskôr tresty pre najväčších nebankárov. Potom sloboda pre mnohých z nich. Márne čakanie poškodených klientov nebánk na sľubované odškodné. Nová nádej na odhalenie a potrestanie tých, ktorí na nebankách "ryžovali".
Takéto udalosti priniesol rok 2007 v ostro sledovaných kauzách okolo pádu nebankového impéria Horizont Slovakia.

Fruniho Hitler
Ako prví prišli na rad Vladimír Fruni, Marián Šebeščák a František Matik. Ich sľuby o rozprávkových výnosoch podľa súdu pripravili 123-tisíc klientov BMG a Horizont o viac ako 14 miliárd korún. Špeciálny súd im za to udelil tvrdé tresty. "Je to hitlerovská agenda klérofašistického štátu," kričal po vynesení rozsudku Fruni, ktorý dostal za podvod 11,5 roka.

V apríli prišli na rad aktéri druhej časti tejto kauzy -- známej ako tunelovanie BMG a Horizontu. Veľkopodnikateľ Jozef Majský mal spolu Patrikom Pachingerom a Dávidom Brtvom z nebánk nezákonne odčerpať vyše 830 miliónov korún. Proklamovaná hlava skupiny Majský dostal 12 rokov. "Viem, že ste nás museli obetovať z politických dôvodov -- a toto všetko vám odpúšťam," reagoval na verdikt Špeciálneho súdu Brtva, ktorý dostal 11 rokov.

Keď sa Majský cíti dobre
Po trestoch však nasledovalo rušenie rozsudkov a prepúšťanie na slobodu. V októbri zaznamenali Majský a spol. na súde prvé víťazstvo -- pre procesné chyby im Najvyšší súd SR zrušil tresty. Koncom toho istého mesiaca bol už Majský dokonca na slobode -- Ústavný súd SR rozhodol, že Majský je vo väzbe nezákonne. "Som nevinný. Cítim sa dobre, lebo konečne zvíťazila spravodlivosť," povedal Majský novinárom krátko nato, ako opustil bratislavský Justičný palác. Z cely sa dostali von aj Pachinger a Brtva, Špeciálny súd totiž nestihol podať návrh na predĺženie ich väzby.

Slobody sa dočkal tiež Marián Šebeščák z kauzy Fruni a spol., ktorý si už odsedel väčšiu časť zo sedemročného trestu. Okresný súd ho pustil na slobodu, v cele čaká už len na odobrenie krajského súdu.

Odškodné sa odkladá
Ani tento rok sa tisíce poškodených klientov nebánk nedočkali od vlády Roberta Fica sľubovaného čiastočného odškodnenia. Vláda tak urobí podľa všetkého až pred voľbami. "Máme morálny záväzok týmto ľuďom pomôcť do konca roka 2010," vyhlásil premiér Fico.

Štát však získal dôležitý materiál, na základe ktorého by sa počet obvinených mohol rozrásť. Tajnej službe sa podarilo odkódovať cédečko, na ktorom sú aj mená úspešných klientov BMG a Horizontu. Generálny prokurátor Dobroslav Trnka už informoval, že na zozname je napríklad aj klient, ktorý do nebánk vložil viac ako 700 miliónov korún -- čo je vôbec najvyšší vklad. Trnka však zároveň oznámil, že mená klientov zverejňovať nebude, aby nedošlo k "občianskej vojne".

Mená však chce zverejniť Vladimír Mečiar -- práve on dal prokuratúre "cédečko", ktorého autorom má byť Fruni. Hoci mu Trnka odmieta dať kód, Mečiar avizoval, že svoju kópiu CD si nechá otvoriť inde. V minulosti tvrdil, že medzi klientmi sú aj mená ústavných činiteľov a firiem prepojených na politické strany.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
17. apríl 2024 00:38