StoryEditor

Vaľovej zoznam rieši polícia

Polícia začala trestné stíhanie vo veci neoprávneného nakladania s osobnými údajmi. Poslankyňa Národnej rady SR Jana Vaľová (Smer-SD) totiž vlani v októbri informovala o neúčasti niektorých opozičných poslancov v druhom dôchodkovom pilieri. Vaľová zverejnila informáciu, podľa ktorej poslanci Národnej rady Iveta Radičová, Klára Sárközy, Mikuláš Dzurinda, Magdaléna Vášáryová, Tomáš Galbavý, Július Brocka a moderátorka Elena Vacvalová nevstúpili do druhého dôchodkového piliera.
Štandardný mechanizmus
Podpredseda Občianskej konzervatívnej strany Ondrej Dostál v tejto súvislosti podal na prokuratúru trestné oznámenie. "O tom, že aj na základe môjho oznámenia bolo začaté trestné stíhanie, ma listom informoval poverený príslušník Policajného zboru." Dostál tvrdí, že tieto informácie sa nemohli bez porušenia zákona dostať k poslankyni Vaľovej. "Je poľutovaniahodné, že vládna koalícia používa proti svojim oponentom podpásové metódy. Ešte horšie je, ak pri tom zneužíva moc a porušuje zákony, ako sa to zrejme stalo v tomto prípade." Bratislavská policajná hovorkyňa Alena Toševová upozorňuje, že takéto trestné stíhanie vo veci je štandardným mechanizmom, ktorým sa potvrdia alebo vyvrátia okolnosti opísané v trestnom oznámení.
Vaľová sa bráni
Vaľová tvrdí, že o trestnom stíhaní vie len z médií. "Všetky tieto snahy aj pána Dostála vnímam ako odpútavanie pozornosti od podstaty veci. Informácia, ktorú som uviedla, bola pravdivá, nikto z dotknutých neoponoval." Jedna z dotknutých -- poslakyňa SDKÚ-DS Iveta Radičová -- upozorňuje na záver Úradu na ochranu osobných údajov, kde je konštatovanie, že prišlo k porušeniu ochrany osobných údajov. "Konštatovali, že v rámci Sociálnej poisťovne má k takýmto dátam prístup približne 1 900 ľudí, čo neumožnilo úradu ďalej pokračovať v tom, odkiaľ ten únik bol.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 13:06