StoryEditor

Harabin: Som spokojný, že žaloba voči EK bola jednoznačne úspešná

16.01.2008, 14:31
Autor:
TASRTASR

Minister spravodlivosti Štefan Harabin vyjadril dnes po rokovaní vlády spokojnosť s úspechom žaloby Slovenskej republiky voči Európskej komisii (EK), ktorá sa týkala zníženia množstva emisných kvót pre Slovensko na obdobie rokov 2008 až 2012.
"Som veľmi rád, že EK prehodnotila pôvodné rozhodnutie. Ide o veľmi dobre podanú žalobu, lebo EK práve na jej podklade musela ustúpiť a hlavný argument v žalobe bol základom na prehodnotenie emisných kvót o 5,5 percenta, čo rádovo znamená miliardy korún," vysvetlil. Predstavuje to rast o 1,7 milióna ton oxidu uhličitého ročne.
Zároveň je minister spokojný aj s faktom, že si SR dovolila žalovať komisiu ako prvá z nových členských krajín a "boli sme jednoznačne úspešní," dodal.
Keďže argumentácia SR v žalobe mala úspech a EK rozhodla o zvýšení kvót, tak slovenská vláda dnes súhlasila so stiahnutím predmetnej žaloby voči EK.
0 iniciovaní súdneho sporu rozhodol kabinet 24. januára minulého roka, keďže SR požadovala na roky 2008 až 2012 41,3 milióna ton, EK však povolila len 30,9 milióna ton. Ministerstvo spravodlivosti podalo žalobu 7. februára na Európsky súd.
Žalobu v tejto súvislosti na EK podala aj Česká republika, Maďarsko, Estónsko, Poľsko, Litva a Lotyšsko.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 05:04