StoryEditor

Mečiar a Klaus. "Otcovia samostatnosti"

01.01.2008, 23:00

VLADIMÍR MEČIAR
Čo robil v čase rozdelenia: Predseda HZDS a vlády Slovenskej republiky, vtedy ešte v rámci česko-slovenskej federácie.
Čo robil po rozdelení: V marci 1994 bola jeho vláda odvolaná, vo voľbách koncom roka 1994 jeho HZDS opäť zvíťazilo a stal sa znovu premiérom. Hoci vo voľbách v roku 1998 HZDS opäť tesne vyhralo, strana nedokázala zostaviť vládu a skončila v opozícii. V rokoch 1999 a 2004 neúspešne kandidoval na prezidenta SR.
Čo robí dnes: Poslanec NR SR a predseda ĽS-HZDS, ktorá je dnes súčasťou vlády Roberta Fica (od volieb v roku 2006).
Čo povedal o rozdelení: "Nechceme nezávislosť, tlačia nás do nej... Slováci chcú zabrániť okamžitému rozpadu štátu. Navrhujeme, aby sa federácia zmenila na konfederáciu. Česi navrhujú buď federáciu, alebo dva štáty." (Le Monde, 1992)

VÁCLAV KLAUS
Čo robil v čase rozdelenia:
Predseda ODS a vlády Českej republiky, vtedy ešte v rámci česko-slovenskej federácie.
Čo robil po rozdelení: Do roku 1997 bol českým premiérom. Po rozpade vládnej koalície podal v roku 1997 demisiu. Po predčasných voľbách v roku 1998 sa stal predsedom Poslaneckej snemovne, hoci jeho ODS skončila v opozícii (podporovala však ČSSD, ktorá zostavila vládu). Po prehratých voľbách v roku 2002 sa rozhodol už nekandidovať za predsedu ODS a oznámil zámer stať sa prezidentom.
Čo robí dnes: Prezident Českej republiky (od volieb v roku 2003), čestný predseda ODS, ktorá je dnes najsilnejšou vládnou stranou.
Čo povedal o rozdelení: "Nikdy som nehorlil za rozdelenie Československa. Bol som len súčasťou toho, keď bolo úplne jasné, že jedna časť štátu už nechce byť v spoločnom štáte s druhou časťou. Ja som sa maximálne snažil, aby to rozdelenie prebehlo maximálne pokojne, spravodlivo a bez akýchkoľvek otrasov. To sa podarilo." (HN, január 2007)

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 01:48