StoryEditor

Český turista si pri 400 metrovom páde poranil bedrový kĺb

26.01.2008, 22:17
Autor:
SITASITA

Dvojica českých turistov mala dnes veľké šťastie na túre v Nízkych Tatrách. Česi sa popoludní vybrali na hrebeňovú túru z Chopku na Ďumbier. Jeden z nich sa na zľadovatenom teréne pošmykol a padal približne 400 metrov. Pri páde si turista vážne poranil bedrový kĺb. Priateľ sa mu snažil pomôcť, ale aj on sa pošmykol a nasledoval pád. Našťastie druhý muž sa len doudieral. Záchranári na miesto nehody vyslali vrtuľník Leteckej záchrannej zdravotnej služby z Banskej Bystrice. Ten však pre veľmi zlé poveternostné podmienky nemohol zasiahnuť. Nasledovala pozemná záchranná akcia Horskej záchrannej služby. Oboch zranených turistov transportovali záchranári na Trangošku, kde ich naložili do sanitky Rýchlej záchrannej pomoci.

Ešte počas tejto záchrannej akcie dostali horskí záchranári hlásenie o ďalšom úraze, tentoraz slovenského turistu v Predných Derešoch pod Chopkom. Turista sa pošmykol na zľadovatenom teréne a poranil si členok. Záchranári HZS turistu ošetrili a transportovali na ďalšie ošetrenie.

Zasahovali aj horskí záchranári vo Vysokých Tatrách. Dostali hlásenie o úraze poľského turistu na sánkarskej dráhe z Hrebienka do Starého Smokovca. Mladý 15-ročný sánkar si pravdepodobne pri páde zlomil stehennú kosť. Horskí záchranári zraneného mladíka ošetrili a transportovali do popradskej nemocnice.

Agentúru SITA informovala Jana Bujňáková z operačného strediska tiesňového volania Horskej záchrannej služby.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 21:48