StoryEditor

Lavínové nebezpečenstvo v Tatrách stúpa

06.01.2008, 10:21
Autor:
TASRTASR
Vo vysokohorskom teréne Tatier hrozí mierne lavínové nebezpečenstvo, 2. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Vo Fatrách trvá malé lavínové nebezpečenstvo, najnižší 1. stupeň.

Snehová pokrývka je na ojedinelých extrémnych strmých svahoch len mierne spevnená, inak všeobecne dobre spevnená. Pri veľkom mechanickom zaťažení sa môžu ojedinele vyskytnúť menšie doskové lavíny. TASR informoval dnes službukonajúci Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (SLP HZS) v Jasnej Roman Švanda.

SLP HZS neočakáva väčšie samovoľne vzniknuté lavíny. Pri zohľadnení lokálnych extrémnych, strmých svahov prevládajú dobré podmienky na vysokohorské túry. Lavínové nebezpečenstvo vzhľadom na sneženie a silný vietor má stúpajúcu tendenciu, uviedol Švanda. Na severných expozíciách sa vplyvom pretrvávajúcich nízkych teplôt vytvorili v snehovej pokrývke málo stabilné snehové vrstvy hranatozrnného snehu alebo dutinovej inovati. Pri veľkom mechanickom zaťažení sa môžu odtrhnúť stredne veľké doskové lavíny.

Na horách bolo dnes ráno oblačno až zamračené, v nižších polohách s mrholením, dažďom alebo dážď so snehom, vo vyšších polohách so snežením. Oteplilo sa, teplota vzduchu sa pohybovala od mínus 8 do 3 stupňov Celzia. Fúkal čerstvý až prudký vietor južných smerov s rýchlosťou do 75 km/h, na hrebeňoch hôr vietor s rýchlosťou víchrice, v nárazoch až do 100 km/h.

Za uplynulých 24 hodín pripadlo do 15 cm nového snehu. Nový sneh silný vietor previeva na záveterné svahy, kde vytvára menej stabilné snehové útvary - snehové dosky, preveje alebo snehové vankúše.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 02:39