StoryEditor

Minister školstva Mikolaj chce menšiny dovzdelať v slovenčine

18.12.2007, 16:15
Autor:
TASRTASR

Ministerstvo školstva (MŠ) SR chce popracovať na tom, aby sa vzdelávanie menšín viac sústredilo na slovenčinu a slovenskú históriu. Vyplýva to z novej koncepcie výchovy a vzdelávania príslušníkov národnostných menšín, ktorou sa bude v stredu 19. decembra zaoberať vláda.
Predkladateľ materiálu, minister školstva Ján Mikolaj (SNS) argumentuje občianskym právom na osvojenie si slovenského jazyka. Počíta sa preto so zvýšením počtu hodín slovenského jazyka a slovenskej literatúry a komunikácie v slovenskom jazyku. Výsledkom má byť lepšia schopnosť príslušníkov národnostných menšín uplatniť sa na trhu práce a v spoločenskom styku.
Ministerstvo chce popracovať aj na odbornom profile pedagógov maďarských škôl, ktorým vyčíta slabú znalosť štátneho jazyka. Rovnako má v úmysle posilniť spoluprácu národnostných škôl so školami so slovenským vyučovacím jazykom. V súlade s programovým vyhlásením vlády kladie materiál dôraz na multikultúrny rozmer vzdelávania a akceptáciu rasových, národnostných a jazykových odlišností.
Mikolaj v prílohe pripomína, že pod národnostným školstvom sa myslia predovšetkým školy s maďarským vyučovacím jazykom a dve ukrajinské školy.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 20:22