StoryEditor

Smer zrejme nepodporí Mečiara v prípade sudcu Horvátha

06.02.2008, 14:36
Autor:
SITASITA

Smer-SD zrejme nepodporí predsedu ĽS-HZDS Vladimíra Mečiara v prípade sudcu Ústavného súdu SR Juraja Horvátha. Mečiar od parlamentu žiada, aby vyzval prezidenta Ivana Gašparoviča odvolať Horvátha z funkcie, keďže v minulosti bol právoplatne odsúdený za krátenie daní. "Všetci sme za to, aby odišiel, ale nie sme preto ochotní nič urobiť," povedal počas rokovania ústavnoprávneho parlamentného výboru Mečiar. "Ja na to kašlem, nie je to stranícka záležitosť," odpovedal Mečiar na otázku, či ho nemrzí, že jeho návrh asi neuspeje v Smere. Podľa neho ide o výklad ústavy.

Ústavnoprávny výbor dnes neschválil uznesenie. Vo štvrtok ráno sa bude rozhodovať medzi tromi návrhmi. Prvý navrhol Mečiar, v ktorom konštatuje, že sudca bol odsúdený a zároveň obsahuje výzvu prezidentovi, aby Horvátha odvolal. Výhrady k Mečiarovmu návrhu má Mojmír Mamojka zo Smeru. Podľa neho parlament by nemal prezidenta k ničomu vyzývať. Druhý návrh predložila poslankyňa za ĽS-HZDS Katarína Tóthová. Je v ňom len konštatovanie, že Horváth nemá morálne právo byť ústavným sudcom, pričom spĺňa ústavné podmienky na funkciu sudcu. Opozícia navrhla, aby v uznesení parlamentu bol len apel, aby Horváth odišiel z funkcie, bez výzvy prezidentovi.

Opozícia tvrdí, že parlament by nemal prijímať takéto ustanovenia. "Nemá to nikde oporu," uviedol poslanec za SDKÚ-DS Peter Miššík. Podľa neho by sa mala novelizovať ústava, aby sa takéto prípady neopakovali. Opozičné strany negatívne vnímajú aj to, že by parlament prijal uznesenie s výzvou pre prezidenta. Vyvolal by sa spor medzi dvoma inštitúciami, keďže prezident odmieta Horvátha odvolať. Spor by sa tak mohol dostať pred ústavný súd. "Nebojte sa, že ústavní sudcovia by boli zaujatí pri rozhodovaní," konštatoval pred poslancami Mečiar. Podľa neho práve parlament by mal vyriešiť "absurdný stav," pretože sám pochybil. Parlament dal prezidentovi návrh na vymenovanie Horvátha za ústavného sudcu, a preto sa musí vysporiadať s jeho osobou.

Poslanec za KDH Daniel Lipšic má podozrenie, že sudca Horváth mohol byť vydieraný zo strany ministerstva spravodlivosti, keď ústavný súd rozhodoval o disciplinárnom postihu voči predsedovi Najvyššieho súdu Milanovi Karabínovi za to, že odmietol ministerskú kontrolu na súde. Minister spravodlivosti mu navrhol znížiť plat o 70 % na pol roka. Ústavný súd to však koncom septembra minulého roka odmietol. Na začiatku októbra rezort spravodlivosti zverejnil, že má Horváthov rozsudok, ktorý potvrdzoval, že bol právoplatne odsúdený.

"Mám vážne podozrenie, že Horváthovi bolo naznačené, ak nebude hlasovať v prospech návrhu (proti Karabínovi), bude jeho rozsudok zverejnený," vyhlásil dnes na výbore Lipšic. Podľa neho Horváth by mal odísť z funkcie. Lipšic chce presadiť, aby sa od kandidátov na sudcov ústavného súdu požadoval odpis z registra trestov.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 01:36