StoryEditor

Nevidím dôvod, aby som nekandidoval

14.06.2007, 00:00

Ako hodnotíte svoje doterajšie pôsobenie vo funkcii?
-- Pri svojom nástupe som si stanovil niekoľko cieľov -- že budem nadstraníckym prezidentom, nebudem sa miešať do politických sporov, budem vytvárať konsenzuálne prostredie vo vzťahu k vláde a parlamentu, dôsledne budem napĺňať program, s ktorým som bol zvolený -- myslím národne, cítim sociálne -- a budem upevňovať zahraničnopolitické postavenie Slovenska. Z pohľadu napĺňania týchto cieľov nemôže nikto ani po troch rokoch hovoriť, že som sa od nich vzdialil alebo že by som sa im spreneveril. Svoje trojročné pôsobenie vo funkcii teda vnímam ako permanentnú snahu prispievať k stabilite politického systému, aktívne rozvíjať zahraničnopolitickú líniu a vo svojich aktivitách či už voči vláde alebo parlamente som vždy zastupoval vôľu občanov.
Uvažujete už, či budete kandidovať aj v nasledujúcich prezidentských voľbách?
-- Dva roky do skončenia funkčného obdobia ponúkajú ešte veľký časový priestor na rozhodnutie ako ďalej. Ale ak mám byť úprimný, pre mňa budú rozhodujúce tieto faktory -- predovšetkým zdravie, podpora a dôvera občanov a, samozrejme, aj relevantná podpora politických strán. Ak toto všetko bude, nevidím dôvod, prečo by som opäť nekandidoval.
Nemyslíte si, že pri klesajúcej podpore zo strany občanov by ste sa mali viac profilovať alebo vymedziť voči iným politikom?
-- Mám pred sebou ešte dvojročný mandát a v prvom rade mi záleží, aby krajina, ktorú zastupujem, bola úspešná. A v danom kontexte jeden prieskum verejnej mienky je pre mňa absolútne nezaujímavý. Skôr je pre mňa podstatné, čo si myslia ľudia, s ktorými sa stretávam pri svojich pracovných výjazdoch v regiónoch Slovenska. Tieto stretnutia sú pre mňa dobrou inšpiráciou.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 03:01