StoryEditor

Maďarský politik provokoval, tvrdí politológ

10.01.2008, 23:00

Množstvo dezinterpretácií vo včerajšom vyjadrení Miklósa Csapodyho z opozičného Maďarského demokratického fóra na margo vzťahu slovenskej politiky a histórie naznačuje, že ide o zámernú provokáciu. Vyhlásil to politológ Juraj Marušiak zo Slovenskej akadémie vied.
Csapody v relácii maďarskej verejnoprávnej relácie vyhlásil, že "primitivizmus slovenskej politiky je v podstate civilizačným kultúrnym bojom, ktorý stavia na mýtických hrdinoch starej slovanskej mytológie vytvorenej z neexistujúcej slovenskej histórie". Zároveň dodal, že "slovenská vládnuca koalícia sa programovo pripravuje na falšovanie dejín a popiera existenciu maďarskej menšiny na Slovensku". Vyzval preto maďarského premiéra Ferenca Gyurcsánya, aby podnikol kroky na ochranu slovenských Maďarov.
Podľa Marušiaka Csapody pravdepodobne zámerne prisudzuje výroky Jána Slotu, ktorý označil maďarskú menšinu za maďarsky hovoriacich Slovákov, celej vládnej koalícii. "Výroky Jána Slotu sú, samozrejme, urážlivé," povedal Marušiak s dodatkom, že na ne radikálni maďarskí politici neustále odpovedajú v podobnom tóne, a dnes už je ťažké určiť, kto s tým začal prvý. Upozornil, že podpredseda vlády pre ľudské práva Dušan Čaplovič spomínaný výrok Jána Slotu okamžite odsúdil.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 05:30