StoryEditor

Po teple sa vráti aj sneh a poľadovica

21.01.2008, 23:00
Jarné počasie v polovici zimy zatvára v týchto dňoch lyžiarske strediská. Výnimočne teplé počasie zlomilo aj viacero teplotných rekordov.

"Podobná situácia bola aj minulý rok, ale len pár dní skôr, v polovici januára," vysvetľuje teplé počasie Miriam Jarošová zo Slovenského hydrometeorologického ústavu.
Lyžiari však nemusia zúfať. Snehové zrážky sa na hory vrátia ešte tento týždeň. Menej radosti však prinesie zmena počasia na západ Slovenska. Meteorológovia predpovedajú opäť poľadovicu. Mätúce slnečné a teplé počasie u mnohých meteosenzitívnych ľudí spôsobilo únavu, spomalené reakcie, ale aj problémy s dýchaním či trávením. "Ľudia psychicky pookrejú, keď vidia slnko, ale teplý vzduch je na toto ročné obdobie neprimeraný," hovorí klimatologička Zlata Čabajová.
V strede týždňa opäť zmena
Už dnes by mal cez naše územie prechádzať studený front. Prinesie oblačnosť s prehánkami alebo dažďom na západe Slovenska. Na horách sa ochladí na mínus dva stupne. Podľa meteorológov to bude vhodné počasie na zasnežovanie zjazdoviek. Tým by mali pomôcť aj pribúdajúce snehové zrážky. V stredu a vo štvrtok už bude snežiť na severe a východe. V piatok meteorológovia nevylučujú poľadovicu na území Bratislavy a Trnavského kraja.
Počasie sa ustáli cez víkend. Ľuďom citlivým na výkyvy počasia klimatologička Čabajová radí otužovanie a častý pobyt na vzduchu. "Otužovať sa treba už teraz, za každého počasia treba ísť aspoň von na vzduch."
Garancia snehu v Alpách
Mokrý a kašovitý sneh výrazne zhoršil kvalitu lyžovačky v domácich zimných strediskách. Včera bolo v prevádzke 70 areálov, o desať menej ako koncom minulého týždňa pred oteplením. Veľmi dobré podmienky nájdu fanúšikovia lyžovačky vo vyššie položených strediskách na strednom Slovensku - Remata, Mýto pod Ďumbierom, Králiky či Skalka pri Kremnici. Zaručený prachový sneh sa dá nájsť aj na blízkych ľadovcoch v Rakúsku alebo v známych strediskách vo Francúzsku a v Taliansku.
Ako bude u susedov
Včerajšie slnko zalialo údolia a kopce v Tirolsku, ale už dnes sa zima vráti: studený front prinesie silný vietor a zrážky. Od nadmorskej výšky tisíc metrov nad morom bude snežiť. Silný vietor a husté mračná s bohatým snežením zahalia aj ľadovec Kitzsteinhorn.
V stredu sa bude počasie zlepšovať. Vo vyšších nadmorských výškach však treba rátať so silným vetrom. Vo štvrtok bude prevažne slnečno, vietor zoslabne.
Ľadovec Hintertux (teraz 210 cm snehu) v rakúskom Tirolsku po včerajšej slnečnej lyžovačke zmení svoju lákavú tvár. Po slnkom zaliatych zjazdovkách nebude ani chýru. K snežnej búrke sa pridá aj silný vietor. Ak sa chystáte cestovať autom, zvýšte pozornosť v nížinách, kde bude padať ľadový dážď. V Tirolsku sa bude aj znižovať hranica snehu smerom z výšky tisíc metrov nad morom do údolí. V stredu bude síce krajšie počasie, no chladnejšie. Slnečno a chladno až do mínus jedenásť stupňov bude až do štvrtka.
V stredisku Dachstein bude zajtra prevládať upršané a teplé počasie. V stredu zavládne premenlivé počasie, dážď aj slnečno s teplotou do mínus dva stupne. Oteplenie príde vo štvrtok, na kopci bude slnečno a tri stupne nad nulou. V dolinách si teploty udržia mínusové hodnoty.
Najbližšie zimné stredisko pri slovenských hraniciach, rakúsky Stuhleck, má veľmi dobré podmienky na lyžovanie. Všetky zjazdovky sú v prevádzke.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 08:55