StoryEditor

Fico nás nechal sledovať, tvrdí exminister vnútra Pado

19.06.2008, 00:00
Po kauze údajného odpočúvania poslancov prichádzajú ďalšie podozrenia z nelegálnych praktík štátu voči politikom.

Tentoraz má ísť o poslancov najsilnejšej opozičnej strany SDKÚ-DS. Neznáma SBS-ka má údajne o nich získavať kompromitujúce informácie. Všetko sa to má diať na podnet premiéra Roberta Fica. Takéto varovanie dostal exminister vnútra Martin Pado (SDKÚ-DS) z kruhov tajných služieb a premiérovi blízkych osôb. Má ísť o sedem až osem ľudí z SDKÚ, ktorí by takto mali byť sledovaní. Informácia sa už dostala aj na pôdu parlamentu. Poslanec totiž o nej hovorí v interpelácii, s ktorou sa obrátil na predsedu vlády.

Prepichnuté pneumatiky
Ešte v ten týždeň, ako sa Pado dozvedel o údajnom sledovaní SBS-kou, mu niekto pred jedným z bratislavských nákupných centier prepichol pneumatiku na aute. Podľa očitej svedkyne malo ísť o dvoch vysokých, nakrátko vystrihaných mužov, ktorí odišli na bielom aute. Pado predpokladá, že obe veci môžu spolu súvisieť. "Stretol som sa s pánom, ktorý sa pohybuje v prostredí spravodajských služieb a informoval ma o tom, aby som si dával pozor a pozeral sa do spätného zrkadla, keď šoférujem."

Fico: nezmyselný útok
Oficiálnu odpoveď poslanec od predsedu vlády ešte na svoje interpelácie nedostal. Fico tak podľa svojej hovorkyne Silvii Glendovej urobí podľa zákona. "Už teraz v skratke môže premiér odpovedať, že nemá ani najmenšiu predstavu, o čom pán poslanec vo svojej interpelácii hovorí. Mohol by však byť nápaditejší pri nezmyselných útokoch na predsedu vlády." O riziku sledovania aj incidente s prepichnutou pneumatikou oboznámil Pado aj niektorých svojich kolegov v strane vrátane predsedu Mikuláša Dzurindu. "
Podozrivých príhod však podľa Pada bolo viac. Vo februári si tiež všimol, že za ním častejšie jazdí jedno konkrétne auto. Neskôr sa zasa v priebehu necelých troch týždňov udiali tri zvláštne veci jemu a jeho rodinným príslušníkom. Najprv niekto na križovatke zľahka nabúral do auta, ktoré šoféroval poslancov syn. Neskôr na aute, na ktorom išla jeho manželka, odpadlo koleso, pretože sa uvoľnili štyri skrutky a piata bezpečnostná sa zlomila. "Ja som pred dvoma týždňami mal defekt na aute, kde som mal nové pneumatiky a po žiadnych zvláštnych cestách som nechodil," povedal Pado.

Čakanie na políciu
Ako dodal, netvrdí, že tieto udalosti nejako súvisia s informáciou o SBS-ke. Zaráža ho však postup polície pri objasňovaní poškodenia pneumatiky. Tí totiž síce prišli krátko na to, ako o incidente informoval policajného prezidenta Jána Packu, Padovi prisľúbili, že sa o týždeň ozvú kvôli zápisnici. Napokon však na telefonát čakal poslanec štyri mesiace. "Policajt sa ozval až po tom, čo som podal interpeláciu na ministra vnútra Roberta Kaliňáka." Na stretnutí s vyšetrovateľom však zistil Pado podľa svojich slov ďalšiu podozrivú vec. Hoci svedkyňa podľa neho uviedla celú poznávaciu značku auta, na ktorom odišli údajní páchatelia, v spise už miesto čísla boli len hviezdičky. "Veľmi ma zaujíma, prečo tam to číslo nie je celé, keď policajti, ktorí na miesto prišli, ho odo mňa dostali. Okamžite si ho preverovali s tým, že povedali, že pod týmto číslom nie je ten typ vozidla, ktoré uviedla svedkyňa, ale je to auto bielej farby."

Bol to len priestupok
Pado si myslí, že nie je záujem zistiť totožnosť páchateľov. "Ak tu bola svedkyňa, ktorá nahlásila značku auta, farbu a približný typ a je tu aj priemyselná kamera, ktorá miesto sleduje 24 hodín, tak jediné vysvetlenie je také, že nie je záujem to vyšetriť a ani odhaliť, kto to bol." Hovorca rezortu vnútra Erik Tomáš zdôraznil, že pokiaľ ide o identifikáciu auta páchateľov, svedkyňa bližšie poznávaciu značku určiť nevedela a nepomohol ani kamerový záznam. "Ešte ôsmeho februára začal poverený príslušník oddelenia skráteného vyšetrovania trestné stíhanie pre prečin poškodzovania cudzej veci," informoval Tomáš. Vzhľadom na nižšiu spôsobenú škodu sa neskôr rozhodlo, že išlo len o priestupok a vec bola postúpená na priestupkové konanie. Chyba nastala podľa Tomáša v tom, že poverený policajt nezabezpečil postúpenie spisu na obvodné oddelenie poriadkovej polície. Toto pochybenie s ním bude riešiť jeho nadriadený. Na svoje miesto sa spis dostal šiesteho júna.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 11:03