StoryEditor

Zabijak zvaný rakovina

04.02.2008, 23:00

Rakovina - druhý najväčší strašiak a príčina úmrtí žien a mužov na Slovensku. Rozdiely nerobí ani medzi jednotlivými regiónmi krajiny. Každoročne pribúda 23-tisíc nových prípadov onkologických ochorení. U mužov patrí prvé miesto rakovine pľúc, u žien je to rakovina prsníka. Ročná liečba pacienta stojí približne 1,4 milióna korún, pacient pri nej nič nedopláca. Medzinárodná únia proti rakovine vyhlásila 4. február za Svetový deň proti rakovine - tento rok s mottom Milujem svoje detstvo bez cigaretového dymu. Práve cigaretový dym má podľa vedcov na svedomí 15 až 30 percent vzniknutých nádorov.
Kvalita je aj doma
Eva Siracká z Ligy proti rakovine upozorňuje na pokrok v liečbe rakoviny. "Detská leukémia sa dnes dá vyliečiť až na 80 percent a to dosahujeme aj my na Slovensku." Pozitívny vplyv na úspešnosť boja proti rakovine má najmä včasné odhalenie nádorov. Práve to je podľa primára neurochirurgickej kliniky Dérerovej nemocnice FN Bratislava Petra Kalinu dôvod vyššieho percenta vyliečených: "U ľudí je väčšia informovanosť, skôr sa zachytí ochorenie a je lepšia dostupnosť kvalitnejších operačných metodík. Dostupnejšie operačné mikroskopy, liečba, dokáže lepšie odstrániť väčšie množstvo nádorového tkaniva." Pri liečbe je v hre chirurgický zásah, hormonálna, imunologická alebo tzv. cytostatická liečba. Najčastejšie býva využívaná kombinácia týchto metód. "Môžeme konkurovať ostatným európskym krajinám, aj čo sa týka medicínskych postupov aj technológie. Pacienti sú liečení rovnakými postupmi v celej Európe," hovorí o situácii na Slovensku onkológ Vladimír Malec z onkologického oddelenia Fakultnej nemocnice s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici.
Prísť včas
Boj s rakovinou sa dá vyhrať predovšetkým vtedy, keď sa včasne ochorenie diagnostikuje. Potvrdzuje to aj onkológ Malec: "Asi polovica onkologických ochorení sa dá vyliečiť. Napríklad pri rakovine prsníka je prvé štádium ochorenia liečiteľné na osemdesiat percent." Na druhej strane však včasnému diagnostikovaniu rakoviny bránia dlhé čakacie lehoty na mamograf. Peniaze chýbajú aj vo výskume, na čo si sťažuje Margita Klobušická z Ústavu experimentálnej onkológie. "Slovensko môže konkurovať výskumným ústavom západným európskym krajinám. No odborníci odchádzajú za lepšími podmienkami."
Ako sa zachrániť
Prevenciu podporujú zdravotné poisťovne, ktoré motivujú pacientov k zdravotným preventívnym prehliadkam. Človek však môže začať u seba. V rámci prevencie je podľa lekárov potrebné zmeniť jedálny lístok. "Živočíšne tuky obmedziť, jesť veľa ovocia. Treba sa vyvarovať nadmernému slneniu," hovorí Eva Siracká. To, že zdravý životný štýl a hlavne jedálny lístok môžu výrazne pomôcť, hovorí aj primár oddelenia liečebnej výživy a naturálnej medicíny vo Fakultnej nemocnici L. Pasteura v Košiciach Štefan Košlík. "Keď sa odstráni nevhodná strava, má to veľmi pozitívny efekt na priebeh liečby. Podľa štatistík je počet chorých na rakovinu na Slovensku vyšší v porovnaní s krajinami západnej Európy. Siracká tvrdí, že to súvisí práve so zdravým životným štýlom preferovaným v západných krajinách.

 
Pre zväčšenie kliknite na obrázok

 

01 - Modified: 2003-07-07 21:09:06 - Feat.: 0 - Title: Teror separatistov dramatickou výzvou pre Putina 02 - Modified: 2003-07-07 21:11:53 - Feat.: 0 - Title: J. Kravec: Komerční právnici sa nechcú zlúčiť s advokátmi 03 - Modified: 2003-07-07 21:44:08 - Feat.: 0 - Title: Podnikatelia lobovali u prezidenta 04 - Modified: 2003-07-07 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Bezdôvodné obohatenie na základe duplicitnej platby
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 20:44