StoryEditor

Policajti dostali géčkové mercedesy

21.01.2008, 23:00
Rezort vnútra vo veľkom nakupuje nové autá. Podľa vestníka verejného obstarávania len za posledný mesiac kúpil takmer päťdesiat vozidiel za viac než 40 miliónov korún.

Medzi nimi aj sedem terénnych áut Mercedes-Benz G 270 so špeciálnou výbavou za vyše 20 miliónov korún. Už vlani kúpili aj Mercedes-Benz G500 a Mercedes-Benz G320.

Policajti tak dostali podobné autá, na akých jazdia aj členovia podľa polície najsilnejšej skupiny v bratislavskom podsvetí - piťovci. Nové mercedesy dostanú policajti na hranici s Ukrajinou. "Sú určené pre Riaditeľstvo hraničnej polície v Sobranciach. Ide o terénne vozidlá, ktoré sú potrebné na výkon služby hraničnej polície v zložitom teréne na východnej hranici," informovala Ľudmila Staňová z tlačového odboru rezortu vnútra. Využívať by ich mali pri boji proti pašerákom a nelegálnej migrácii.

Géčka na mafiánskych zoznamoch
Lukratívnu zákazku získala vo verejnej súťaži firma Stražan známa pre vyše dvanásťmiliónovú pokutu, ktorú ministerstvo v minulosti dostalo za nesprávny nákup hasičských striekačiek. "Boli tam rôzne požiadavky na zvýšenú priechodnosť v teréne, jazdu v noci za znížených, alebo veľmi špecifických podmienok, prevoz nelegálnych migrantov vzadu, aby nebola ohrozená posádka," opisuje výbavu áut konateľ firmy Ivan Stražan.

Doteraz Mercedesy G len kontrolovali, teraz sa na nich budú voziť. Snímka: www.mercedesgklub.sk

Podľa "mafiánskych" zoznamov, ktoré pred časom unikli z bratislavskej polície, údajný boss skupiny Juraj O., s prezývkou Piťo jazdí na troch takýchto autách - dvoch mercedesoch G 500 a jednom G 400. Na zoznamoch je aj maskáčový mercedes so strieľňami na oknách, ktorý v klipe kapely Kontrafakt šoféruje raper Rytmus. Práve na tieto autá sa v minulosti mala vo zvýšenej miere sústrediť polícia pri prehliadkach a dopravných akciách. Keďže na jej zásahy sa dotknutí sťažujú aj na internetovej stránke - www.mercedesgklub.sk. V podsekcii s názvom polícia možno vidieť fotky zo zásahov aj karikatúry policajného prezidenta Jána Packu.

Luxus verzus terén
"Sústavné zastrašovanie, buzerácia, osočovanie a ukazovanie moci zo strany polície, čiže aj štátu, keďže polícia je štátny orgán. Otázka znie, prečo? Neviem, možno preto, že mám Mercedes G500. Možno preto, že aj moji kamaráti majú rovnaké autá," píše sa na stránke v jednom príbehu o zásahoch polície.

Autá pre ministerstvo vnútra majú aj kompletnú policajnú výbavu. Rovnaké autá podľa Stražana používajú aj policajti v Rakúsku a Poľsku. Od 500-viek, aké zväčša využívajú piťovci, sa zásadne líšia. "Tam je civilná výbava, ktorá je luxusná. Päťstovky majú aj úplne iný motor, klimatizáciu, kožené sedačky, televízor, drevený volant." dodáva Stražan. Takýchto áut podľa neho na Slovensku nejazdí viac ako dvadsať. Ako dodal, na ceste a diaľnici sú päťstovky od policajných áut jednoznačne rýchlejšie. "Čo sa týka jazdy v teréne, určite neprejdú viac, sú tam nižšie kolesá a slabší podvozok. Na nespevnených cestách sú určite lepšie policajné géčka."

Mafiánske zoznamy:

  • V roku 2005 sa na verejnosť dostal zoznam záujmových motorových vozidiel
  • Na zozname je vyše 140 áut od Škody Forman až po Porsche
  • Géčkových mercedesov je 14

Zdroj: Zoznam záujmových motorových vozidiel

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 00:14