StoryEditor

Naj zásah hasičov za rok 2007 jednoznačne Nováky

22.01.2008, 13:49
Autor:
SITASITA

Jednoznačne najväčším zásahom hasičov Trenčianskeho kraja za minulý rok bola likvidácia požiaru vo Vojenskom opravárenskom podniku (VOP) Nováky, kde na začiatku marca došlo k obrovskému výbuchu v delaboračnej hale. Zahynulo vtedy osem ľudí, ďalších 25 sa zranilo. Do záchranných prác bolo zapojených 152 hasičov z 24 jednotiek HaZZ z Trenčianskeho, Banskobystrického aj Žilinského kraja a 50 vozidiel. Na likvidáciu požiaru minuli 2,4 milióna litra vody. Pri zásahu sa našťastie nik s hasičov, ktorí sa pohybovali medzi nevybuchnutou muníciou, nezranil. Požiar v Novákoch spôsobil aj najväčšiu škodu, ktorú odhadli na 100 miliónov korún, uvádza sa vo výročnej správe hasičov, ktorú agentúre SITA poskytol Marián Petrík z Krajského riaditeľstva HaZZ v Trenčíne. Viacerých hasičov za zásah ocenili.
Ďalší veľký požiar vypukol v máji v Trenčíne, keď začala horieť strecha obytného domu na Zlatovskej ulici v husto obývanej časti Za mostmi, kde sa nachádza viacero stredných škôl. Traja hasiči sa pri hasení zranili. Celková škoda dosiahla štyri milióny korún, ďalších 50 miliónov sa podarilo uchrániť. Príčinou požiaru bola manipulácia robotníkov s propán-butánovým horákom pri izolácii strechy. V Ilave - Klobušiciach zase vybuchol dom, hasiči spod sutín zdemolovaného domu vytiahli staršiu ženu, ktorá vyviazla len s drobnými poraneniami. Príčinou výbuchu a následného požiaru bola netesnosť na plynových kachliach umiestnených v spálni rodinného domu.
Najviac evakuovaných ľudí bolo pri požiari skrinky s elektromermi na prízemí panelového domu v Dubnici nad Váhom. Všetky podlažia zadymilo a hasiči evakuovali 60 ľudí, z toho 20 detí, päť osôb sa zranilo. Najdlhšie trvalo hasenie požiaru lesného porastu v Handlovej časť Remata - takmer 30 hodín. V júni hasiči tri dni odstraňovali následky silnej búrky. V rámci Trenčianskeho kraja takmer stovka hasičov zasahovala celkom 52-krát, odstránili až 250 stromov. Búrka strhla aj 11 striech. Hasiči zachraňovali aj parašutistu, ktorý skončil uväznený v korune stromu.
Medzi najkurióznejšie zásahy hasiči patrí vytiahnutie BMW z vodnej nádrže Nitrianske Rudno, ktoré počas tuningového zrazu vodič prespávajúci vo vozidle nechtiac odbrzdil. Do budovy okresného riaditeľstva HaZZ v Partizánskom zase v priebehu dvoch týždňov vrazili dve autá, pričom to druhé odtrhlo plynovú prípojku a museli evakuovať celú oblasť. V auguste prievidzskí hasiči zasahovali pri nehode sanitky a policajného auta, pri ktorom sa ľahšie zranilo osem ľudí. Handlovskí hasiči zase museli zasahovať pri prvom vypaľovaní trávy už v polovici februára. Tí istí hasiči na konci roka museli v obci Jalovec pomocou lana a sedačky vyťahovať osobu, ktorá spadla do kanála.
Za rok 2007 vykonali hasiči v Trenčianskom kraji celkom 2 735 výjazdov, čo je oproti minulému roku nárast o 13 %, z toho bolo 1 014 výjazdov k požiarom. Hasiči najviac hasili vypaľované trávy, zapálené kontajnery a dopravné prostriedky. Pri požiaroch zachránili 122 ľudí, zomreli štyria ľudia, čo je o päť menej ako v roku 2006. Zároveň uchránili hodnoty v celkovej výške 314,4 milióna korún. Najčastejšou príčinou požiaru je úmyselné zapálenie a vypaľovanie trávy.
Viac ako k požiarom, hasiči vyrážali k technickým zásahom, celkom mali 1 337 výjazdov, z toho takmer polovicu k dopravným nehodám. Pri nich zachraňovali 766 ľudí, z toho 658 zranených, 24 osôb nehody neprežilo. Hasiči vyrazili aj k vyše stovke planých poplachov. Za posledných šesť rokov sa počet zásahov hasičov pohybuje na hranici 2 200 až 3 000 ročne.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 08:34