StoryEditor

Podľa prezidenta by vláda a parlament mali mať svoje médiá

05.01.2008, 18:35
Autor:
TASRTASR
Prezident SR Ivan Gašparovič si myslí, že vláda a parlament by mali mať svoje médiá, ktoré by prezentovali ich rozhodnutia a názory.

Zdôraznil, že na jednej aj druhej strane musí byť objektívna oponentúra. "Ak vláda niečo povie a nezdá sa to tým skupinám, ktoré sú v opozícii, tak to prednesú vo svojich médiách, ale vláda potom v týchto médiách nenachádza možnosti rovnakej konverzácie alebo diskusie," uviedol v dnešnej relácii Slovenského rozhlasu (SRo) Rozhovory s prezidentom.


Dodal, že médiá sú dnes v pozícii, keď nevidia v ničom nič dobré, ale hľadajú len to zlé. Aj z tohto dôvodu by mali mať tí, ktorí zodpovedajú za chod štátu, svoje médiá, kde by mohli reagovať na nie vždy objektívnu kritiku a polopravdy vo vzťahu s ich rozhodnutiami.


Výrok premiéra Roberta Fica, že koalícia si do rád STV a SRo dosadí vlastných ľudí, považuje za hľadanie cesty, ako by sa kabinet mohol vyjadrovať slobodne bez toho, aby niekto prehodnocoval jeho výroky a dával ich do iného svetla, ako v skutočnosti sú.


Hlava štátu považuje za dobré rozhodnutie o rozdelení Československa, ako aj skutočnosť, že ju SR zvládla. "Ak by to bolo zostalo na tých tradíciách, ktoré v Československu boli, ešte stále by sme asi neboli v pozícii rovného partnera," konštatoval.


Existencia samostatného slovenského štátu nie podľa neho len zásluha Vladimíra Mečiara. "Bez tých, ktorí boli okolo neho, by nič nedosiahol," pripomenul Gašparovič. Poukázal na to, že v tom období HZDS neprezentovalo názor samostatného Slovenska, ale federáciu či konfederáciu. "Česká strana jednoznačne na poslednom stretnutí na Bôriku povedala, že ak nie jednotný štát, tak potom dve samostatné republiky, a tým sa skončila debata," poznamenal s tým, že Česi mali pripravení svoj program pre samostatnú republiku, ale Slováci nie.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 12:16