StoryEditor

Do USA bez víz? Najneskôr o dva roky

Americký diplomat nepriamo odmietol úvahy zahraničných médií, ktoré nás zaradili do krajín druhého sledu. Inak povedané, medzi tých, ktorí prídu o víza až po Česku, Malte, Estónsku či Maďarsku.
Víza do USA budeme podľa všetkého potrebovať už len do konca budúceho roka. Tento hraničný termín na ich zrušenie spomenul včera v Prahe námestník amerického ministerstva pre vnútornú bezpečnosť Richard C. Barth. Doslova vyhlásil, že bude rád, keď všetky kandidátske krajiny dosiahnu bezvízový styk do konca roka 2009.

Žiadna druhá liga

Podľa hovorcu americkej ambasády v SR Keitha Hughesa navyše Slovensko výrazne pokročilo k splneniu podmienok. „Dúfame, že Slovensko bude schopné splniť kritériá a vstúpiť do programu v blízkej budúcnosti. Nemôžeme predpovedať, kedy sa tak stane,“ povedal pre HN.

Americký diplomat tak nepriamo odmietol úvahy zahraničných médií, ktoré nás zaradili do krajín druhého sledu. Inak povedané, medzi tých, ktorí prídu o víza až po Česku, Malte, Estónsku či Maďarsku.

Rozhodnú percentá

Ďalšiu odpoveď nedostaneme skôr ako v septembri. Práve vtedy totiž bude známe, či spĺňame dôležitú podmienku pre zrušenie víz – počet odmietnutých žiadostí o víza nesmie prekročiť 10 percent, dnes je to 12 percent. „Je možné počítať s tým, že na konci septembra máme šancu byť do desiatich percent,“ skonštatoval pre HN slovenský veľvyslanec v USA Rastislav Káčer. Ak stanovenú hranicu prekročíme, náš bezvízový "sen" sa môže odložiť až o rok alebo aj viac.

Česi majú náskok

Spomínanú podmienku už dnes spĺňajú napríklad Estónsko a Česko. Aj preto české médiá predpokladajú zrušenie víz už tento rok. Barth totiž na včerajšom rokovaní  v Prahe povedal, že Česko a USA sa priblížili k záverečným dohodám o bezvízovom styku. „Veríme, že niečo takéto by sa mohlo stať, ale nemôžeme si tým byť istí,“ uviedla pre HN hovorkyňa českého rezortu zahraničných vecí Zuzana Opletalová. Podľa informácií z Česka chcú USA stihnúť celý proces do ukončenia volebného obdobia súčasného prezidenta Georgea Busha – teda začiatkom budúceho roka.


Viac o téme nájdete v štvrtkových
Hospodárskych novinách.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 16:20