StoryEditor

Upratovať chceli aj firmy blízke koalícii

28.01.2008, 23:00
Podľa zoznamu uchádzačov, ktorý včera zverejnil rezort obrany na rozkaz ministra Františka Kašického (po škandále s tendrami podal demisiu - pozn. red.) sa o zákazku uchádzalo jedno zoskupenie firiem.Medzi nimi boli aj "eseročka" Slovclean a akciová spoločnosť Meton Slovakia.

V prvej do mája minulého roka pôsobil aj Martin Borguľa. Dnes je spoločníkom prostredníctvom firmy Slovunit, v ktorej pôsobí ako konateľ. Ten istý Martin Borguľa je pritom poslancom v bratislavskom Starom Meste za koalíciu Smer, HZDS, SNS, SF a KSS. Okrem Slovunitu pôsobí aj v ďalších firmách. Je napríklad spoločníkom v spoločnosti Nové slovo, ktoré vydáva ľavicový spoločensko-politický týždenník Slovo. "Ja som sa až teraz dozvedel, že sa ako Slovclean a ďalšie firmy ako konzorcium zúčastnili nejakého tendra na ministerstve obrany," reagoval pre HN Borguľa. Ako dodal, nie je členom Smeru.
Ľavicový blok aj SNS
V Metone je zasa členom dozornej rady poverený predseda Ľavicového bloku Anton Antaš. Ten vlani viedol rokovania so Smerom o integrácii bloku do Smeru. Zlúčenie oboch strán ohlásil premiér Robert Fico vlani na sneme v Prešove. Antaš zatiaľ nie je členom Smeru. "Ja tam pôjdem, keď tak posledný. Mám povinnosť ukončiť činnosť Ľavicového bloku. Ja budem ten, kto zabuchne dvere." Stranu založil v roku 2002 bývalý poslanec a člen vlády za HZDS Jozef Kalman s cieľom integrovať ľavicovo orientované strany. Aj jeho meno sa v minulosti objavilo v orgánoch spoločnosti Menton Slovakia. Naposledy však v roku 2004. Meton Slovakia aj Slovclean sú aj medzi záujemcami o tender na zimnú údržbu za vyše pol druha miliardy korún. V druhom konzorciu, ktoré prejavilo záujem, je zasa spoločnosť Tomo-Tech. Tú riadi syn poslanca za SNS Jána Chrbeta Tomáš. "Ja viem, že som poslancom Národnej rady. Päť rokov dozadu má však firma činnosť založenú na spolupráci s armádou a teraz sa to začne spájať s mojím menom, to jednoducho nejde," povedal pre HN Chrbet. Ako dodal, nechce ublížiť ministrovi Kašickému.
Nečakali "divadlo"
"Každý istým spôsobom očakával, že ak bol vyhlásený tender s takýmito podmienkami, nie je žiadne prekvapenie, že sú tam ľudia, ktorí majú blízko k vládnej koalícii," reagoval exminister obrany Martin Fedor (SDKÚ-DS). Zverejnené informácie totiž podľa neho potvrdzujú, že podmienky boli našité priamo na jedného uchádzača. "Žiadame médiá, aby rozobrali stranícku príslušnosť alebo inú väzbu na politické strany každého konateľa a spoločníka všetkých firiem, ktoré sa prihlásili do súťaže," reagovala na informácie hovorkyňa Smeru Katarína Kližanová, Rýsová. Predseda predstavenstva Metonu Štefan Sedláček tvrdí, že žiadne podozrenia z politizácie neočakávali, ani túto problematiku neriešili. "Bola vyhlásená súťaž. Sami sme podmienky nespĺňali, tak sme uzatvorili konzorcium slovenských firiem a prihlásili sa do súťaže. Vôbec sme nepočítali s tým, že z toho vznikne takéto divadlo." Podobne reagoval aj spoločník Slovcleanu Martin Záhora. "Pokiaľ viem, pán Borguľa kandidoval ako nezávislý, s neskoršou podporou strany HZDS, SF, Smer, SNS a KSS."
Pokuta na ceste?
Náklady na upratovanie v rezorte obrany vlani a predvlani nepresiahli 120 miliónov korún. Tender, ktorý ministerstvo vypísalo ešte vlani, pritom počítal na štyri roky s takmer miliardou korún. Konzorcium navrhovalo cenu za rok vo výške 326 miliónov korún. Antaš tvrdí, že suma vo vestníku v žiadnom prípade nebola nadhodnotená. Takéto závery považuje za laické. Reálna je podľa neho aj suma za letné upratovanie, o ktoré sa konzorcium tiež zaujíma. Práve v súvislosti s tromi tendrami na upratovanie odchádza z funkcie minister Kašický. Ešte predtým nariadil kontrolu všetkých obstarávaní. Tendre sú v tejto chvíli pozastavené. "Ministerstvo obrany hľadá spôsob, ako všetky tri predmetné súťaže zrušiť," upozorňuje hovorca rezortu Vladimír Gemela. Rezort už kontroluje aj Úrad pre verejné obstarávanie. Kontrolovaný tender sa mal týkať kotolní. Ministerstvo údajne zvolilo nesprávnu metódu obstarávania a hrozí mu aj pokuta. "Určite sa dozvieme, čo tam robia," povedal podpredseda úradu Rudolf Kulman v súvislosti s problematickými tendrami na upratovanie.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
05. máj 2024 11:02