StoryEditor

Vo vysokohorskom teréne všetkých pohorí trvá 2. stupeň

14.01.2008, 09:02
Autor:
SITASITA

Vo vysokohorskom teréne všetkých pohorí trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, t. j. druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Snehová pokrývka je na ojedinelých extrémnych svahoch len mierne spevnená. Pri väčšom mechanickom zaťažení sa môžu vyskytnúť lavíny z naviateho snehu na severných expozíciách, prípadne doskové lavíny z ubitého tvrdého snehu. Príležitostne je v priebehu dňa možný samovoľný zosuv snehových splazov alebo menších lavín, na svahoch s trávnatým podkladom aj základových lavín. Lavínové nebezpečenstvo v najbližších 24 hodinách počas dňa má stúpajúcu tendenciu.
Ráno bolo na horách zamračené, na hrebeňoch hmlisto. Oteplenie trvá, teplota vzduchu sa pohybovala od -5°C do +3°C. Fúkal mierny, miestami čerstvý prevažne juhozápadný vietor rýchlosťou do 35 km/hod. Za uplynulých 24 hodín pripadlo len v najvyšších polohách Tatier do päť centimetrov nového snehu. Nový sneh z poslednej periódy sneženia bol silným vetrom previaty na záveterné svahy, kde sú vytvorené menej stabilné snehové dosky, preveje alebo snehové vankúše.
Na severných expozíciách sa vplyvom predchádzajúceho bezzrážkového obdobia s nízkymi teplotami vytvorili v snehovej pokrývke nestabilné snehové vrstvy hranatozrnného snehu a dutinovej inoväte. Ako informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej, pri mechanickom zaťažení sa môžu odtrhnúť malé a stredne veľké doskové lavíny.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 16:27