StoryEditor

Začali trestné stíhanie pre nezákonný dovoz odpadu z Rakúska

05.06.2007, 16:36
Autor:
SITASITA

Polícia začala trestné stíhanie vo veci trestného činu neoprávneného nakladania s odpadmi v súvislosti s minulotýždňovým dovozom nebezpečného odpadu z Rakúska. Povedal to dnes na tlačovej besede rezortu životného prostredia Mário Kern z oddelenia environmentálnej kriminality Prezídia Policajného zboru s tým, že konkrétna osoba zatiaľ obvinená nebola. Podľa listinných dôkazov mali z Rakúska smerovať ďalšie tisícky ton odpadu. Zadržané dva kamióny boli prvé, ktoré odpad na Slovensko priviezli. Odpad, ktorý sa vrátil do Rakúska v pondelok večer, začali likvidovať až dnes, nakoľko miestna prevádzka bola už zavretá.
Zachytiť nebezpečný odpad je ťažké. Podľa Kerna ide o environmentálnu trestnú činnosť, pri ktorej polícia nemôže postupovať podľa bežných postupov. "Ide o oblasť, kde je veľké množstvo právnych predpisov, čo veľmi komplikuje bežnú prácu polície," dodal. Nebezpečný odpad je pre nelegálne obchodovanie veľmi atraktívnou komoditou, pretože ak sa podarí "obchodníkom" v rámci Európskej únie vytvoriť sieť firiem, často aj fiktívnych, neexistuje systém, ktorý by to skontroloval. Kern sa domnieva, že možno už o pár týždňov bude existovať iný kanál, ktorým bude snaha na naše územie opäť doviezť nebezpečný odpad.
K dnešnému dňu boli zistené tri nezákonné prepravy komunálnych odpadov na Slovensko. V novembri 2005 k nám priviezli z Rakúska 1 300 ton odpadov. V súčasnosti sa čaká na vyjadrenie rakúskeho kompetentného orgánu, ako aj na prevzatie tohto odpadu. V minulom roku prišiel protizákonne plastový odpad zo Slovinska, za čo bola zodpovednému subjektu právoplatne udelená pokuta. Posledným prípadom bol minulotýždňový nezákonný dovoz nebezpečného komunálneho odpadu z Rakúska.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 03:56