StoryEditor

Trestné oznámenie na Fica

Občiansko-demokratická mládež podala trestné oznámenie na premiéra R. Fica. Trestné oznámenie podali pre podozrenie z neoznámenia trestného činu respektíve neprekazenia trestného činu

Občiansko-demokratická mládež podala na Generálnu prokuratúru trestné oznámenie na premiéra Roberta Fica. Oznámenie podali pre podozrenie z neoznámenia trestného činu, prípadne neprekazenia trestného činu. Predseda vlády v októbri na konferencii Klubu 500 naznačil, že boli pokusy ho skorumpovať. "Keby som bol býval súhlasil hneď na začiatku s takým postupom Transpetrolu, aký bol pripravený, do konca života nemusím ani ja, ani mojich 15 generácií pracovať," povedal.
Fico nevidí dôvod vyjadrovať sa k trestnému oznámeniu. Informovala o tom premiérova hovorkyňa Silvia Glendová. Nedávno pre SME povedala, že Fico sa v súvislosti s pokusom podplatiť ho na políciu neobrátil. "To by mohol podávať trestné oznámenia od rána do večera." Rovnako stručná bola teraz reakcia z ministerstva spravodlivosti. "Je to na orgánoch činných v trestnom konaní, či je to v poriadku alebo nie," povedal hovorca rezortu Michal Jurči.
Prorektor Bratislavskej vysokej školy práva Jaroslav Ivor nevie jednoznačne povedať, či premiér mohol neoznámením spáchať trestný čin. "Zákon však hovorí, že je povinnosť oznámiť trestný čin korupcie. Naopak, právnik Marek Benedik vidí problém jasne. "Pokiaľ chcel premiér naznačiť, že za ním niekto prišiel a ponúkol mu úplatok, tak jednoznačne sa hodnoverným spôsobom dozvedel, že niekto spáchal trestný čin." Neoznámenie trestého činu korupcie je tiež trestným činom. Podľa Zuzany Wienk z Aliancie Fair-play si myslí, že Fico mal údajný pokus podplatiť ho oznámiť aj preto, že by tak u ľudí posilnil dôveru v politikov a ich ochotu bojovať proti korupcii a klientelizmu.

Koňak a spor s Miklošom
2002
- Fico priznal, že kedysi dal lekárovi fľašku koňaku. Tvrdil však, že nešlo o úplatok, ale poďakovanie. Na návrh vládnej protikorupčnej jednotky ho vzápätí vypočúvala Generálna prokuratúra. Fico kauzu "koňak" vysvetlil takto: V roku 1988 viezol otca do Fakultnej nemocnice v Bratislave. "Otec sa mi v aute pochválil, že sa oňho lekár dobre postaral a bol príjemný. Išiel som do potravín a kúpil fľašu gruzínskeho koňaku." Fľašku odniesol lekárovi a odišiel preč.
2003 - Fico obvinil vtedajšieho ministra financií Ivana Mikloša (SDKÚ), že zbohatol na privatizácii. "Myslím si, že vzhľadom na to, čo sa dialo v SPP, je mimoriadne bohatým mužom, možno bohatším ako Mečiar," vyhlásil Fico. Mikloš ho zažaloval a žiadal od neho odškodné 600-tisíc Sk. V roku 2004 okresný a krajský súd zaviazal Fica, aby sa ministrovi ospravedlnil, finančnú náhradu však Miklošovi nepriznal. No Najvyšší súd rozsudok zrušil - pre procesnú chybu. Spor stále nie je uzavretý.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 09:45