StoryEditor

Mečiar má nové požiadavky

10.12.2006, 23:00
Personálne požiadavky opäť komplikujú život koalície. ĽS-HZDS žiada zriadenie nového ministerstva. Popritom pokračuje boj o vplyv v silových zložkách. ĽS-HZDS i SNS chcú svojich ľudí vo vedení tajnej služby.

Personálne požiadavky opäť komplikujú život koalície. ĽS-HZDS žiada zriadenie nového ministerstva, popritom pokračuje boj o vplyv v silových zložkách, pretože ĽS-HZDS i SNS chcú svojich ľudí vo vedení tajnej služby. Vyriešené nie je ani rozdelenie pozícií v Národnom bezpečnostnom úrade.
Zápas o vplyv v SIS
Predseda ĽS-HZDS Vladimír Mečiar už predložil premiérovi Robertovi Ficovi nový návrh na obsadenie postu námestníka Slovenskej informačnej služby. Mečiar v relácii TV Markíza povedal, že ide o analytika, ktorý je verejnosti neznámy a "nemá prepojenie na minulosť". Meno nominanta odmietol prezradiť. Ľudovci už raz so svojím človekom v SIS neuspeli - bývalému poslancovi Igorovi Urbanovi poškodilo, že šéfoval parlamentnému výboru na kontrolu SIS v čase, keď SIS viedol Ivan Lexa. Riaditeľ tajnej služby Jozef Magala (nominant Smeru) ho odmietol vymenovať.
Ak by nominant ĽS-HZDS uspel, do hry sa vracia aj SNS. Tá pred časom naznačila, že pre upokojenie situácie sa svojho nároku na kreslo námestníka tajnej služby vzdáva. "Nie je možné, aby nás obišli. Ak dostane kreslo HZDS, máme naň nárok aj my," potvrdil HN podpredseda národniarov Rudolf Pučík. Podobná situácia nastala aj v súvislosti s Národným bezpečnostným úradom - ten pripadol ĽS-HZDS, zastúpenie však žiada aj Smer. "Bolo by logické, aby mal šéf NBÚ dvoch zástupcov - za Smer i za SNS," zdôraznil Pučík. Krížová kontrola podľa neho zlepší dôveru i komunikáciu v koalícii.
Nové ministerstvo
ĽS-HZDS popritom prišlo s požiadavkou vytvoriť nové ministerstvo pre cestovný ruch a žiada ho pre seba. Dôvod? Ľudovci sú nespokojní so svojou pozíciou v koalícii. "Náš vplyv v koalícii je veľmi malý, zúžený vlastne na ministerstvo pôdohospodárstva," vyhlásil Mečiar.
Vladimír Mečiar v súvislosti s vytvorením nového ministerstva upozornil na nepomer - jeho strane pripadá vo vláde jeden minister na osem parlamentných poslancov, kým Smer-SD má jedného ministra približne na štyroch poslancov. Koaliční partneri nemajú so zriadením ministerstva pre cestovný ruch problém. "Nesmie to však stáť viac, ako dnes stojí sekcia cestovného ruchu na ministerstve hospodárstva," zdôraznil podpredseda vlády a Smeru Dušan Čaplovič. Premiér Robert Fico cez víkend vyhlásil: "Hneď po schválení štátneho rozpočtu chcem osobne dohliadnuť na splnenie záväzku znižovať štátnu administratívu."
Boj o osud súdu
Tesne pred hlasovaním o štátnom rozpočte koalícii pribudol ďalší problém v podobe Špeciálneho súdu. Zatiaľ čo HZDS presadzuje jeho zrušenie, premiér Fico cez víkend prvý raz otvorene hovoril o potrebe zachovať túto inštitúciu. Mečiar netajil sklamanie, Fico podľa neho pred časom hovoril čosi iné. "Bol jednoznačne za zrušenie. Ani raz nevyslovil pochybnosť, ináč by sme to nepripravili." Premiér si pritom dal v súvislosti s ďalším osudom súdu vypracovať stanovisko expertov - tí hovoria za zachovanie tejto inštitúcie.
Minister spravodlivosti nominovaný HZDS, Štefan Harabin, už predložil do pripomienkového konania návrh zákona o zrušení Špeciálneho súdu i Úradu špeciálnej prokuratúry. Ak vláda a následne parlament zákon schvália, všetky prípady, ktoré teraz rieši, by prešli na okresné súdy. Špeciálny súd v súčasnosti okrem iných pojednáva korupčné kauzy račianskeho starostu Pavla Bielika a košického viceprimátora Eugena Čuňa. V prípadoch tunelovania Devín banky v konkurze či vraždy šéfa kyselinárov Františka Mikera vyniesol rozhodnutia pred pár dňami.

Posledné problémy koalície
– politické nominácie do podnikov so štátnou účasťou štátu
– obsadenie vedenia silových zložiek
– spor o zrušenie Špeciálneho súdu
– zriadenie nového ministerstva

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 18:09