StoryEditor

Údajní agenti ŠtB na internete - vlna žalôb sa nekoná

10.06.2005, 00:00
Očakávaná vlna žalôb v súvislosti so zverejnením archívov ŠtB sa zatiaľ nekoná. K tým, ktoré zdedil Ústav pamäti národa po Slovenskej informačnej službe, sa pridali najmenej ďalšie štyri. Žalobu na ÚPN podal za svojich klientov známy advokát Ján Čarnogurský. "Domáham sa v nich určenia, že moji klienti sú neoprávnene vedení ako agenti."

Očakávaná vlna žalôb v súvislosti so zverejnením archívov ŠtB sa zatiaľ nekoná. K tým, ktoré zdedil Ústav pamäti národa (ÚPN) po Slovenskej informačnej službe, sa pridali najmenej ďalšie štyri. Žalobu na ÚPN podal za svojich klientov známy advokát Ján Čarnogurský. "Domáham sa v nich určenia, že moji klienti sú neoprávnene vedení ako agenti." Ďalšie právne kroky zvažuje aj poslanec Jozef Banáš (SDKÚ) a bývalý politik Ján Budaj. Ústav samotný informácie o počte žalôb poskytnúť odmietol. Dôvod? "Z nášho pohľadu je dôležitejší verdikt súdu a toto číslo je preto irelevantné," povedal hovorca ÚPN Michal Dzurjanin.

Žalovať či nežalovať?
Čarnogurského klientmi sú kňazi aj civilné osoby. "Všetci žiadajú, aby na internetovej stránke ústavu bol uverejnený verdikt súdu."
Predseda ÚPN Ján Langoš tvrdí, že zákon o pamäti národa nemá žiadnu súvislosť s dedičstvom k ŠtB (tzv. pasívna legitimácia). "My sme len prevzali opustené archívne dokumenty." V zákone o ÚPN je navyše ustanovenie, ktoré hovorí: ÚPN nezodpovedá za úplnosť a pravdivosť materiálov ŠtB. Takéto ustanovenie je podľa Banáša proti základným ľudským právam. Podľa Čarnogurského občania musia mať možnosť domáhať sa očisty žalobou na súde, ak sa cítia zaevidovaný neprávom. Je presvedčený, že ÚPN musí byť žalovateľný. "Existuje rozhodnutie Najvyššieho súdu, podľa ktorého má pasívnu legitimáciu správca materiálov." Tým je v tomto prípade na Slovensku ÚPN. Žaloby na ÚPN chcel pôvodne v mene niekoľkých kňazov podať aj právnik Ján Karap. Cirkev však vyhlásila, aby sa duchovní s vlastnou minulosťou vyrovnali vo svojom svedomí. "Cirkev sa nedala skompromitovať politickými metódami, preto som svojim klientom poradil, aby túto záležitosť nerozmazávali na civilných súdoch."

Banáš si počká
V druhom čítaní je v parlamente novela zákona o ÚPN, ktorú pripravil Banáš. Podľa nej by v prípade sporu o pravdivosti dokumentu musel ústav vydať originál spisu právnickej osobe na grafologické skúšky. Dnes možno originály študovať len v bádateľni ÚPN. "Ak poslanci môj návrh schvália, podniknem právne kroky na svoje očistenie." Tvrdí, že dnes by sa súdne konanie točilo v začarovanom kruhu - súd na rozhodnutie potrebuje originál a ten zatiaľ ústav vydať nemôže. Banášov zákon podporilo v prvom čítaní 104 poslancov. Či získa podporu aj pri konečnom rozhodnutí zatiaľ nie je isté. "Nepodporím tento návrh, lebo pri ňom hrozí riziko straty originálu," povedal poslanec Pavol Abrhan (KDH). Banáš pravdepodobne môže rátať s podporou ĽS-HZDS. "Je normálne, aby sa človek mohol obhájiť, lebo teraz je v tom zbytočný chaos," myslí si Milan Urbáni.

KOHO ŠtB VIEDLA AKO SPOLUPRACOVNÍKA
- Ján Sokol, arcibiskup - agent (Špirituál, Svätopluk)
- Anton Srholec, katolícky kňaz - agent (Skala)
- Július Filo, generálny biskup evanjelickej cirkvi (Julo, správca)
- Ivan Osuský, evanjelický biskup - agent (Vilo)
- Jozef Markuš, predseda Matice slovenskej - agent (Ekonóm)
- Dárius Rusnák, bývalý hokejista, dnes pracovník prezidentskej kancelárie - agent (Daro)
- Dušan Pašek, bývalý hokejista - agent (Hokejista)
- Eduard Kostolanský, rektor Univerzity Cyrila a Metoda v Trnave - agent (Dako)
- Peter Mihók, šéf Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory - agent (Nový)
- Jaroslav Svěchota, bývalý námestník SIS - agent (Technik)
- Ján Hurný, bývalý štátny tajomník ministerstva výstavby
- Karol Fajnor, poslanec NR SR za KSS - agent (Nora)
- Jozef Banáš, poslanec NR SR za SDKÚ - agent (Lotos, Dodo)
(Zdroj: www.upn.gov.sk)

Kto je Ján Budaj?
- v registri zväzkov ŠtB je evidovaný ako agent pod krycím menom Domovník (ŠtB na neho viedla aj ďalšie tri spisy - jeden ako preverovanú osobu a dva ako nepriateľskú osobu)
- tvrdí, že s ŠtB nikdy nespolupracoval. Na očistenie svojho mena pripravuje aj žalobu
- Budaj sa v roku 1990 rozhodol odstúpiť z kandidátky, práve preto, že v rámci lustrácie VPN dostal informáciu, že existuje zväzok ŠtB vedený na jeho osobu
- odvtedy sa pokúša príslušné dokumenty získať, zatiaľ sa mu to však nepodarilo. ÚPN ho informoval, že zväzky vedené na jeho meno neboli skartované, zatiaľ sa však nenašli
- Budaj očakáva, že ÚPN podá pre stratu zväzkov trestné oznámenie. Ak nie, podá ho sám
- o ústavnosti postupu ÚPN chce hovoriť s poslancami a generálnym prokurátorom

01 - Modified: 2003-01-13 13:51:34 - Feat.: 0 - Title: Fazuľový šalát s TOFU majonézou 02 - Modified: 2003-01-13 13:58:58 - Feat.: 0 - Title: Švajčiarsky šalát s TOFU
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
29. apríl 2024 02:00