StoryEditor

Jaroslav Spišiak: S políciou už nechcem mať nič spoločné

09.08.2006, 00:00
"Mal som len tri možnosti ako ukončiť kariéru policajta. Buď by ma fyzicky zlikvidovali, alebo by boli úspešné diskreditačné kampane proti mne. Tretia možnosť by bolo odísť skôr a vzdať to. Kaliňák tým, že dal impulz na môj odchod, mi pomohol vyriešiť túto situáciu." Bývalý policajný viceprezident Jaroslav Spišiak pre HN.
Dlhoročný policajt, ktorý pre mnohých stelesňoval boj proti organizovanému zločinu, odišiel do civilu. Je rád, že pre niektorých je nebezpečný, že majú z neho strach. Nechce sa už viac "ňúrať" v odpadoch a naháňať potkanov - ako hovorí o zločincoch a kriminálnom prostredí. Po svojom odchode poskytol rozhovor iba jednému týždenníku a Hospodárskym novinám. Viac sa už v médiách vyjadrovať nemieni, chce si vyskúšať život obyčajného človeka. Jaroslav Spišiak.

Očakávali ste, že budete po zmene vládnej garnitúry odvolaný z postu prvého policajného viceprezidenta?
- Áno. Na základe rôznych informácií, ktoré ku mne prenikli, lebo z titulu svojej funkcie som patril medzi najinformovanejších ľudí na Slovensku.
Ako vám minister vnútra Robert Kaliňák zdôvodnil svoje rozhodnutie?
- To nebudem komentovať. Mal som len tri možnosti ako ukončiť kariéru policajta. Buď by ma fyzicky zlikvidovali, alebo by boli úspešné diskreditačné kampane proti mne a ja by som skončil ako nedôveryhodný, skorumpovaný policajt na dne tejto spoločnosti - tretia možnosť by bolo odísť skôr a vzdať to. Ale ja som človek, ktorý sa nikdy nevzdá. Kaliňák tým, že dal impulz na môj odchod, mi pomohol vyriešiť túto situáciu.
Hlavným podnetom bolo osobné rozhodnutie ministra alebo tam boli aj tlaky ostatných koaličných partnerov?
- To, že pán Kaliňák sa stal ministrom vnútra, bolo najlepšie rozhodnutie tejto vládnej koalície. Odolal tlakom, ktoré tu existovali a navrhovali strašné množstvo funkcionárov, aktívnych aj bývalých policajtov do vedenia - niektorí z nich sú dokonca ľudia, ktorí majú dočinenia s podsvetím - no nestalo sa tak. Ani jeden z funkcionárov nie je z tejto skupiny.
Máme tomu rozumieť tak, že podsvetie vplývalo na personálne kroky novej vlády?
- Snažia sa vplývať na všetko. Myslia si, že majú také pozície, cez ktoré to dokážu ovplyvniť. Takisto intenzívne vplývali, aby som bol odvolaný, čo vyvrcholilo v poslednom polroku ešte pred voľbami.
Čím si potom vysvetľujete, že ste museli odísť práve vy - mali ste predsa na starosti boj s organizovaným zločinom?
- Každý raz musí odísť. Položil som základy, pripravil som pôdu, snažil som sa reorganizáciami aj personálnymi opatreniami prispôsobiť boj s organizovaným zločinom do takej formy, v akej je teraz. Teším sa, že sa mi to podarilo a mohol som prezentovať svoje výsledky. Ale tlak na moje odvolanie bol taký enormný, že ma utvrdzoval v presvedčení, že si svoju robotu robím veľmi dobre. Hanbil by som sa za seba vtedy, ak by moje ponechanie vo funkcii bolo pre každého výhodné. Som rád, ak o mne niekto hovorí, že som nebezpečný človek a ide zo mňa strach.
To je asi prirodzené, že podsvetiu nemusíte sedieť, ale komu v politických kruhoch mohla prekážať vaša osoba?
- Ja všetko nazývam podsvetím alebo temnými silami.
... aj politiku?
- Všetko, čo chce spôsobovať zlo občanom, a nezáleží na tom, v akých štruktúrach spoločnosti sa akurát nachádza. Ale nechcem sa už rozvádzať o politike. Ja hovorím o temných silách, všeobecne o zle.
Má teda dnes podsvetie vplyv na politické strany?
- Keďže som stratil všetky svoje kompetencie a možnosti dokázať to, už by som sa k tomu nevyjadroval.
Predsa len, ako si vysvetľujete výroky poslanca Daniela Lipšica, že nová vláda je "mafia friendly"?
- Teraz si už nevysvetľujem nič. Možno by som k tomu niečo povedal, ak by som zostal vo funkcii a mohol to dokázať.
Mohli mať ľudia vo verejnom živote problém s vami preto, že sa naštartovali rôzne vyšetrovania a trestné stíhania, ktoré mali smerovať k vysokopostaveným ľuďom?
- V niektorých prípadoch to aj bolo dokázané, no to už teraz nechcem vyhodnocovať.
Nebrali ste do istej miery kriticky, že výmena policajných funkcionárov nastala údajne preto, že bolo treba "vliať novú krv a dobiť baterky" vo vedení polície?
- Určité výhrady mám voči týmto vyjadreniam a hlavne kvôli ľuďom, ktorí bojovali s organizovaným zločinom. Jednoducho ich tým hrubo urazili, ale určite sa cez to prenesú, ak sa nezbúrajú základy, ktoré sme postavili.
Je nová vládna koalícia garanciou toho, že boj proti zločinu bude pokračovať rovnako ako doteraz?
- Aspoň náznakom garancie je to, že sa do riadiacich pozícií nedostali tí, o ktorých sa hovorilo, že by tam mali ísť.
Kto?
- Nebudem to komentovať.
Do funkcie policajného viceprezidenta ste nastúpili na jeseň 2001. Ako sa za ten čas zmenila mafia?
- O tom by som mohol napísať knihu, nedá sa to stručne vysvetliť. Tí, čo boli vtedy nebezpeční, sú buď vo väzbe, alebo sú mŕtvi, prípadne stíhaní za rôznu trestnú činnosť. Po nich sa snažili nastúpiť iní, ale aj z nich je už drvivá väčšina vo väzbe alebo stíhaná na slobode, takže je to inak, ako to bolo predtým.
Dokáže si podsvetie zarobiť toľko ako predtým? Hovorí sa desiatkach miliárd korún...
- Dokázali sme preukázať takú formu ekonomickej kriminality, aká sa páchala v minulosti, napríklad nelegálne podnikanie s pohonnými hmotami - to bol jeden z najvýnosnejších obchodov.
Neobávate sa, že práve tieto prípady, kde sú zatiaľ len obvinení, sa vaším odchodom z polície nedotiahnu do úspešného konca?
- Práve preto niektorí očakávali túžobne moje odvolanie a dúfajú, že bezo mňa to bude stagnovať.
Zmení sa teda niečo na výsledkoch polície, keď tu nebudete?
- Ľudia sa nezmenia. Oni budú robiť, len na to musia mať podmienky a hlavne ochranné ruky. Ak sa im toto poskytne, nevidím problém do budúcna.
Narazili ste pri objasňovaní týchto prípadov na samotnú políciu, prokuratúru alebo súdy?
- Samozrejme, inak by zločin nemohol fungovať. Takto funguje všade, niekde sa o tom málo hovorí, niekde vôbec, a ja som sa snažil povedať, že je to tu.
Keďže odchádzate do civilu, nebudete už mať nárok na ochranku. Neobávate sa pomsty zo strany tých, ktorých ste dostali za mreže, prekazili im nejaké obchody?
- Nikdy som nemal ochranku, až na jedno obdobie, keď sa pripravovala moja likvidácia. Ja to vidím tak, že aktéri podsvetia sú ako potkany, ktorí žijú v odpade. Ak niekto na nich útočí, unikajú, lebo sú malí, ale ak sú zahnaní do kúta, kde nemôžu urobiť nič iné, tak zaútočia proti tomu, kto ich do kúta zahnal. Ale ja už nie som ten, na koho treba útočiť, takže jedine, ak by to bolo z pomsty. Ale myslím si, že sa to nestane.
Kde teraz budete pôsobiť?
- Zatiaľ nikde. Bol som policajtom od socializmu a celý demokratický vývoj spoločnosti som vnímal z tejto pozície. Videl som nárast kriminality, rozmach mafie a v celom zriadení som videl len veľký zločin a podvod a snahu zbedačiť ostatných v záujme svojich okamžitých príjmov. Teraz by som chcel vyskúšať, ako to funguje v skutočnosti, nestarať sa o zločin ani políciu, nemať informácie len o samej kriminalite a "neňúrať" sa v odpadoch a naháňať tých potkanov. Chcem chvíľu len tak žiť, venovať sa svojej rodine a pozerať, ako svieti slnko.
Neobávate sa, že policajná minulosť vás môže dostihnúť aspoň v tom, že inšpekcia stále rieši niekoľko podnetov na vašu osobu od advokátov obvinených pre podozrenia z korupcie a podobne?
- Moja jediná ochrana bola česť a všetko robiť v zmysle zákona, aby som nedal niekomu zámienku jednoduchou procedurálnou chybou. Patrím medzi rekordérov v počte podaných anonymných oznámení a sťažností a rôznych iných diskreditačných vecí, ale tento intenzívny tlak znížiť moju dôveru medzi občanmi a policajtmi nebol nikdy účinný. Bol som považovaný za stelesnenie boja proti organizovanému zločinu a bol som aj rád, že to tak je, aby občania vedeli, že je tu niekto, na koho sa môžu obrátiť. A oni to naozaj robili - niektorí chceli svedčiť, niektorí len informovali a ja som držal v rukách životy ľudí veľakrát len preto, že mi dôverovali. Tí ostatní sa rôznymi podaniami snažili túto dôveru naštrbiť, lebo vedeli, že toto je jediný spôsob. Šli aj cez mojich rodinných príslušníkov, robili tiež osobné útoky na mojich podriadených, neustále ich pre všetko dávali kontrolovať, aby mohli dokázať, že keď oni robia zle, ja ich zle riadim, no ani jedna kontrola nepreukázala porušenie zákona.
Poslanec NR SR za SNS Rafael Rafaj tvrdí, že ste v Žiline vytvorili špecializovanú jednotku na sledovanie šéfa národniarov Jána Slotu. Je to pravda?
- Nikdy som sa mediálne neobhajoval voči takýmto útokom, ale teraz spravím výnimku. Tvrdenia predsedu SNS Jána Slotu sa dajú vyvrátiť jednoznačne vykonanou kontrolou, ktorá bola na Úrade boja proti organizovanej kriminalite. Anonym tvrdil, že sa na úrade pod mojím riadením vykonávajú nelegálne odpočúvania. Za trištvrte roka špeciálna komisia, vytvorená z vojenských prokurátorov a pracovníkov inšpekcie rezortu vnútra, svoju kontrolu uzavrela s tým, že sa nezistili žiadne porušenia zákona, a následne Slota hovoril, že sa to koná. Ja som sa však nemusel vyjadrovať, lebo som si bol po kontrole istý, že to tak nie je.
Nedostali ste ponuky pôsobiť teraz v politike?
- Nedostal a ani by som ich nikdy neprijal.
Je úplne vylúčené, že vrátite k polícii?
- Nechcem už mať nič spoločné s políciou. Som hrdý na seba, na svojich podriadených a tých, čo ma nezradili. Nemohol by som účinkovať bez dôvery občanov, chcem sa im touto cestou poďakovať, lebo občania povstali a pomohli sami sebe, nenechali sa utláčať a tým pomohli aj nám. Chcem sa poďakovať aj tým prokurátorom, ktorí využili možnosť a spolupracovali tak, ako to od nich spoločnosť očakáva, a chcem poďakovať aj všetkým pracovníkom médií, ktorí na túto vlnu naskočili a chápali, čo robím a tomu prispôsobovali svoje mediálne výstupy.
Je niekto, komu ďakovať nebudete?
- Nie. Tí, ktorých sa toto netýka, sú väčšinou tí, ktorí o mne hovoria, že som nebezpečný. Ďakujem aj im, že existujú, lebo by sme nemali proti komu bojovať.
Kliknite pre zväčšenie. Snímky: Samuel Vanko

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 09:29