StoryEditor

Poisťovne idú...

17.05.2007, 00:00

Kabinet o Valentovičovom materiáli, ktorý okrem návrhu na zriadenie jedinej zdravotnej poisťovne navrhuje aj ďalšie opatrenia, napokon ani nerokoval. Po otvorení diskusie premiér Robert Fico rokovanie prerušil.
Počiatek o výhradách
"Bolo tam viacero výhrad," povedal po zasadnutí kabinetu minister financií Ján Počiatek (Smer-SD). Podľa neho je otázka vyvlastnenia a adekvátnej náhrady príliš komplikovaná. Netrúfa si ani odhadnúť, koľko by to mohlo štátnu kasu stáť, ani či štát na to bude mať. "Nevieme zaujať relevantné stanovisko, pretože tam konkrétne nič nie je." Ani Valentovič zatiaľ nemá vyčíslené náklady na zlúčenie a odškodnenie poisťovní, na druhej strane však v materiáli tvrdí, že by sa tým mohlo ušetriť tri až štyri miliardy korún. Medzinárodných žalôb, o ktorých hovoria poisťovne, sa však neobáva. "Pokiaľ sa koalícia dohodne, garantujem, že to bude všetko plne v súlade s ústavou."
Proti svojmu programu?
Podľa opozície si vláda šliape po vlastnom programovom vyhlásení, v ktorom zaručuje rovnocenné podmienky poisťovniam bez ohľadu na ich právnu formu. "Neprešiel ani rok a zrazu pluralita zdravotných poisťovní má byť problémom číslo jeden," vyhlásil predseda SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda. Valentovič pritom sám priznáva -- ak sa nám nepodarí koaličných partnerov presvedčiť, navrhne iné opatrenia.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
29. apríl 2024 06:32