StoryEditor

Ako to bolo

21.08.2006, 00:00

29. júl až 1. august -- v Čiernej nad Tisou rokovali špičky Komunistickej strany Sovietskeho zväzu a Komunistickej strany Československa. Sovieti upozornili Čechov a Slovákov na zodpovednosť
za osud socializmu v krajine.
30. júl -- moskovská Pravda zverejnila list 99 zamestnancov pražskej Pragovky s výzvou na vojenský zásah zo strany ZSSR.
3. august -- prvý tajomník Komunistickej strany Slovenska Vasiľ Biľak poslal generálnemu
tajomníkovi Leonidovi Brežnevovi pozývací list.
9. až 13. august -- telefonické rozhovory Alexandra Dubčeka s Leonidom Brežnevom; Dubček odmietol pristúpiť na požadované kádrové zmeny.
18. august -- v Moskve rokovali generálni tajomníci piatich štátov Varšavskej zmluvy. Brežnev im ukázal pozývací list, ktorý žiadal Moskvu o pomoc. Politické rozhodnutie Brežneva o okupácii Československa.
noc z 20. na 21. augusta -- vojska piatich štátov Varšavskej zmluvy prekročili hranice ČSSR.
21. august --- Československí politici okolo Alexandra Dubčeka označili inváziu za intervenciu odporujúcu medzinárodnému právu. Členovia vlády a parlamentu sú internovaní a neskôr eskortovaní do Sovietskeho zväzu.
23. august -- na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN sovietsky delegát vetoval návrh rezolúcie odsudzujúcej zásah v Československu. V celej republike je hodinový generálny štrajk.
26. august -- na žiadosť prezidenta Ludvíka Svobodu sa uskutoční rokovanie v Moskve. Pod psychickým nátlakom podpisujú československí politici protokol, ktorý prakticky znamená koniec reforiem a demokratizácie spoločnosti.
16. október -- v Prahe je podpísaná zmluva o podmienkach dočasného pobytu sovietskych vojsk na území ČSSR. Okupácia trvala do roku 1990.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 17:33