StoryEditor

Veľkú politiku cítiť všade, malú nie

30.11.2006, 23:00

Prečo je pre občanov dôležité, aby sa zúčastnili na komunálnych voľbách?
-- Pretože komunálni politici dnes rozhodujú o podstatných záležitostiach, ktoré sa týkajú bežného života občanov. O školstve, sociálnych veciach, kultúre, zdravotníctve, doprave a mnohých ďalších, ktoré sa nás dennodenne týkajú.
Ako konkrétne ovplyvňuje samospráva miest a obcí život občanov?
-- Svojimi každodennými rozhodnutiami.
Čím je pre obec a občana dôležitá funkcia starostu, prípadne primátora?
-- Je volený priamo občanmi, ide o ich hlavného predstaviteľa, hoci veľa kompetencii má v rukách zastupiteľstvo. Je štatutárom obce či mesta a akýmsi hlavným hovorcom občanov v danom meste. Poslanci zas majú v rukách všetky dôležité právomoci. Rozhodujú o tom, ako sa využijú peniaze, ako sa narába s majetkom, o všetkých obecných politikách.
Občania musia odvádzať samospráve dane a poplatky. Aké?
-- Odvádzajú miestne dane, predovšetkým daň z nehnuteľnosti, za byt, pozemok, stavbu, ktorú vlastnia. Okrem toho platia rôzne menšie dane ako za psa, reklamu, výherné a nevýherné hracie automaty. Daň fyzických osôb ide do "spoločného koša" a následne sa prerozdeľuje podľa určitých kritérií.
Prečo podľa vás občania venujú viac pozornosti veľkej politike ako malej komunálnej, ktorá sa ich týka bezprostrednejšie?
-- Zrejme to súvisí s transformáciou spoločnosti. Občania si stále myslia, že štát za nich môže všetko vyriešiť. To sa však v poslednom období mení. Druhá vec je, že celoštátna politika je viac predmetom medializácie a diskusií. Slovensko je malá krajina, takže tzv. veľkú politiku cítiť takmer všade.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 17:37