StoryEditor

Slovákov čaká niekoľko supervolebných rokov

21.08.2006, 00:00
Autor:
TASRTASR
Ak sa volebné zákony nezmenia, v roku 2009 pôjdu občania k volebným urnám až päťkrát, v čase od septembra 2013 do decembra 2014 dokonca sedemkrát. "V roku 2009 to budú dve kolá prezidentských, dve kolá župných volieb a eurovoľby. Už teraz vidieť určitú infláciu významu volieb na klesajúcej účasti," poznamenal Peter Novotný zo združenia Občianske oko.

Ak sa volebné zákony nezmenia, v roku 2009 pôjdu občania k volebným urnám až päťkrát, v čase od septembra 2013 do decembra 2014 dokonca sedemkrát. "V roku 2009 to budú dve kolá prezidentských, dve kolá župných volieb a eurovoľby. Už teraz vidieť určitú infláciu významu volieb na klesajúcej účasti," poznamenal Peter Novotný zo združenia Občianske oko. Už pri ostatných voľbách do VÚC a Európskeho parlamentu bola účasť alarmujúco nízka.
Občianske oko preto navrhuje, aby sa šestica platných volebných zákonov nahradila jedným volebným kódexom. Za vhodné považuje aj zlučovanie volebných termínov, čo sa už osvedčilo v Česku. "Ak by sa prvé eurovoľby konali súčasne s prvým kolom voľby prezidenta, nemuseli sme mať najnižšiu účasť voličov z celej Európskej únie." Podľa Novotného môže byť užitočné aj vytvorenie permanentnej Ústrednej volebnej komisie.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 21:37