StoryEditor

Mečiarovým odpadlíkom otvára dvere HZD

27.06.2005, 00:00
Odídenci z ĽS-HZDS majú v HZD dvere otvorené. Strana najnovšie rokuje s poslancom NR SR Miroslavom Maxonom. "Je to odborník, veľmi radi by sme s ním spolupracovali," priznáva poslanec NR SR Rudolf Žiak, ktorý tiež pred časom opustil ĽS-HZDS.

Odídenci z ĽS-HZDS majú v HZD dvere otvorené. Strana najnovšie rokuje s poslancom NR SR Miroslavom Maxonom. "Je to odborník, veľmi radi by sme s ním spolupracovali," priznáva poslanec NR SR Rudolf Žiak, ktorý tiež pred časom opustil ĽS-HZDS. Maxon by sa mal k záujmu HZD vyjadriť po parlamentných prázdninách. Žiak neskrýva záujem aj o prípadných ďalších odídencov z ĽS-HZDS. Spoluprácu si vie predstaviť predovšetkým s tou časťou ĽS-HZDS, ktorú reprezentujú Tibor Mikuš a Viliam Veteška.
Smer? Nie
Ďalší z bývalých poslancov ľudovej strany, Dušan Jarjabek, je dnes členom poslaneckého klubu strany Smer. K spolupráci s ďalšími sa predstavitelia Smeru stavajú skepticky. "Nebol by som rád, keby sa naša strana stala zberným táborom pre poslancov, ktorí odídu z ĽS-HZDS," zdôraznil poslanec parlamentu za stranu Smer Miroslav Čaplovič. Zároveň však potvrdil, že s niektorými poslancami ľudovej strany už dnes úzko spolupracujú. "V oblasti sociálnej politiky je to Anton Blajsko, v oblasti zdravotníctva Viliam Soboňa." "Ľudia v Smere majú strach o svoje vlastné pozície," vysvetľuje Rybář rozdiel v postoji HZD a Smeru. V prípade HZD neočakáva, že by takéto posilňovanie mohlo ovplyvniť preferencie strany, ktoré sa dlhodobo pohybujú na úrovni dvoch až troch percent.
Zatiaľ ostávame
Napätie v ĽS-HZDS gradovalo po vylúčení poslankyne Evy Antošovej zo strany a následnom Maxonovom odchode. Pred víkendovým rokovaním republikového predstavenstva ĽS-HZDS viacerí predstavitelia strany avizovali: chceme čitateľnejšiu opozičnú politiku, budeme žiadať vysvetlenie vylúčenia Antošovej. "Strana stráca preferencie, logicky sa ozvali aj nespokojné hlasy," priznal po rokovaní poslanec NR SR Viliam Soboňa. Naďalej je presvedčený, že jej vylúčenie sa udialo v rozpore so stanovami. Rovnako nespokojný je aj poslanec NR SR a šéf tieňovej vlády ĽS-HZDS Tibor Mikuš. "Vysvetlenie nepovažujem za dostatočné. Myslím však, že aj ona urobila trochu skratový krok." Túto otázkou považuje za uzavretú. Mikuš v najbližšom čase ďalšie odchody z poslaneckého klubu ĽS-HZDS neočakáva. Túto možnosť však jednoznačne nevylúčil. "Dúfam, že sa tak nestane." Predseda poslaneckého klubu ĽS-HZDS Tibor Cabaj považuje situáciu v strane za stabilizovanú. Politológ Marek Rybář upozorňuje: výsledok republikového predstavenstva je jasným signálom, že predseda ĽS-HZDS Vladimír Mečiar má stranu stále silne pod kontrolou. "Mečiarovi oponenti zároveň vedia, že samotný odchod zo strany im politicky kožu nezachráni."
Až pred voľbami
Neoficiálne viacerí delegáti priznali: najbližším impulzom pre odchod zo strany by sa mohli stať voľby do VÚC a zostavovanie kandidátky pre parlamentné voľby. Konflikty očakáva aj poslanec NR SR Viliam Soboňa. "Pri zostavovaní kandidátky sa otrasy dejú v každej strane." Pripomeňme, že podobný scenár sa odohral pred poslednými parlamentnými voľbami v roku 2002. Vtedy po nominačnom sneme v Nitre odišli zo strany Ivan Gašparovič, Oľga Keltošová a Marta Aibeková. Gašparovič následne založil HZD. Politológ Rybář upozorňuje: ak sa tento scenár naplní, len sa potvrdí skutočnosť, že vnútrostranícka opozícia v ĽS-HZDS je veľmi slabá. "Je nepredstaviteľné, aby dlhoroční funkcionári strany do poslednej chvíle nevedeli, ako bude vyzerať kandidátka."

01 - Modified: 2003-01-15 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Lašák odchytal za Nashville celý zápas 02 - Modified: 2003-01-15 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: KRÁTKO 03 - Modified: 2003-01-15 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: V Melbourne stop Kučerovi a Husárovej
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 01:21