StoryEditor

Vysokoškolské štúdium zdraželo

07.02.2007, 23:00

Hoci spoplatnenie interného vysokoškolského štúdia súčasná vláda nechystá, rodiny vysokoškolákov musia už dnes platiť tisíce korún mesačne. Za päťročné štúdium sa platí podľa ostatných výskumov priemerne 25-tisíc korún. Bežného vysokoškoláka s ubytovaním na internáte vyjde mesiac štúdia 5 700 korún. Väčšina študentov, ktorí bývajú s rodičmi, musí nájsť každý mesiac v peňaženke zhruba 3 800 korún.
Na internátoch pritom bývajú až dve tretiny študentov, štvrtina vysokoškolákov býva s rodičmi a zhruba každý desiaty býva na priváte. Údaje vyplývajú z aktuálnej správy o sociálnej situácii vysokoškolských študentov z dielne Ústavu informácií a prognóz v školstve.
Pozor na dve deti
"Dve deti na vysokej škole už znamenajú pre väčšinu slovenských rodín veľkú, až nezvládnuteľnú záťaž," tvrdí šéf Študentskej rady vysokých škôl Jaroslav Juriga. Väčšina slovenských študentov podľa prieskumu ústavu pochádza z rodín s mesačným príjmom 20- až 30-tisíc korún.
Každý desiaty študent na Slovensku je z rodiny so spoločným príjmom do 15-tisíc korún. Bez pomoci zo strany rodičov si financuje vysokoškolské štúdium len sedem percent študentov. "Bývam doma, varí mama a do školy to mám dvadsať minút pešo," pochvaľuje si 21-ročná študentka Lekárskej fakulty v Martine Alenka Škutchanová.
Internát a strava
Pre vysokoškolákov študujúcich mimo domova predstavujú najväčšie náklady internáty a strava. Väčšina z nich zaplatí každý mesiac za posteľ alebo celú izbu 1 500 korún a za plný žalúdok o dve stovky viac. Ekonomická univerzita v Bratislave ponúka miesto na internáte najviac za 1 800 korún, košická Technická univerzita za 1 500 korún mesačne. "Bývam v Mlynskej doline a za internát platím 1 600 korún," hovorí študentka marketingu Univerzity Komenského Michaela Pavlátová. "V internátnej jedálni varia za 40 korún a obstojne, ale keďže popri štúdiu pracujem, už asi rok sa stravujem v práci."
Najlacnejšie internáty vyjdú na tristo korún mesačne, teológovia Rímskokatolíckej bohosloveckej fakulty UK v Bratislave za ubytovanie neplatia nič.
Skriptá zaťažujú medikov
Lacné nie sú ani skriptá, najmä pre medikov. "Za tri semestre som minula na knižky asi desaťtisíc korún, ale napríklad Anatómia mi ostane na celý život," vysvetľuje Alenka Škutchanová. "Veľa učebných textov kopírujeme, za mesiac dám za xerox aj tisícku," dodáva budúca marketingová odborníčka Pavlátová.
Podľa prepočtov ústavu platia študenti za pomôcky na štúdium zhruba tristo korún mesačne. Prieskum sa týkal študentov denného štúdia verejných vysokých škôl.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 16:24