Koniec daňových licencií. Podniky sú pre daňové licencie povinné každý rok štátu zaplatiť konkrétnu sumu podľa obratu, aj keď sú v strate. Cieľom týchto licencií bolo zbaviť trh ekonomicky neaktívnych firiem. Súčasný kabinet daňové licencie zrušil, naposledy ich zaplatia v roku 2018. Vláda zároveň zvýšila paušálne výdavky pre živnostníkov zo 40 na 60 percent s limitom až 20-tisíc eur. 2 880 eur je suma, ktorú musí za rok zaplatiť daňovému úradu firma v strate, ak má tržby vyše 500-tisíc eur.HN/ Pavol Funtál
StoryEditor

Ako vyplniť daňové priznanie typu B

Vyplniť tlačivo daňového priznania typu B nie je jednoduché. Ak za to nechcete účtovníkovi či daňovému poradcovi platiť, ale urobiť si to sami, pozrite si základné povinnosti a postupy, aby ste sa vyhli chybám. Experti vám poradia, kedy sa dá priznanie odložiť, aké doklady treba priložiť, alebo ako sa zbaviť daňových strát.


Odpovedá Marcela Bošková, daňová poradkyňa a konateľka A&T solutions


1.
Zahraničné príjmy

Aké termíny sú na podanie daňového tlačiva v prípade, že má živnostník aj príjmy zo zahraničných zdrojov?

Živnostníci podávajú daňové priznania štandardne do 31. marca. Ak túto lehotu nestíhajú, môžu daňovému úradu oznámiť, že priznanie podajú v novej lehote. Tou môže byť buď 30. jún alebo v určitých prípadoch dokonca až 30. september. Predĺžiť si termín na priznanie do septembra však môžu len tí živnostníci, ale aj firmy, ktorí majú príjem aj zo zdrojov v zahraničí.


2.
Práca vonku

Živnostníci si často myslia, že ak majú zákazníka napríklad z Čiech, a teda majú príjem zo zahraničia, môžu si termín na podanie priznania predĺžiť až do septembra. Je to naozaj tak?

Takáto predstava je nesprávna. Septembrový termín môžu využiť iba tí občania, ktorý podávajú daňové priznanie aj v zahraničí a zároveň príjmy uvedené v zahraničnom priznaní uvádzajú aj v slovenskom. Napríklad ak občan pracoval časť roka v Česku ako zamestnanec a následne sa vrátil na Slovensko, kde začal podnikať ako živnostník. V slovenskom priznaní uvedie okrem príjmov zo živnosti aj zahraničné príjmy, v tomto prípade zo zamestnania v Česku. Príjmy v cudzine, treba uviesť v priznaní v oddiele XIII.

3.
Spôsoby účtovania

Živnostníci musia svoje príjmy a výdavky evidovať, odkladať bločky a faktúry. Chcel by som však vedieť, z akých spôsobov účtovania si môžu vybrať.

Najprísnejším a najzložitejším spôsobom je klasické účtovníctvo. Živnostníci si však môžu zvoliť aj jednoduchšiu formu – daňovú evidenciu. Najmenej byrokratické a najľahšie je využitie paušálnych výdavkov.Daňová evidencia je vhodná pre tých živnostníkov, ktorí si nechcú platiť účtovníka. Na jej vedenie nepotrebujú žiadny špeciálny softvér. Dôležit...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. apríl 2024 08:17