StoryEditor

Životné poistenie kúpené v banke kryje základné riziká

08.03.2004, 23:00
Životné poistenie si môže človek kúpiť už aj priamo na pobočke svojej banky. Banky sa totiž v rámci rozširovania produktového portfólia pre klientov rozhodli začať ponúkať aj poistenie.

Životné poistenie si môže človek kúpiť už aj priamo na pobočke svojej banky. Banky sa totiž v rámci rozširovania produktového portfólia pre klientov rozhodli začať ponúkať aj poistenie. Banka získava poplatky za distribúciu, poisťovňa pomerne lacnú a efektívnu distribučnú cestu. Najskôr začali banky predávať poistenie schopnosti splácať úver, poistenie v rámci platobných kariet či cestovné poistenie. Dnes si klient môže vybrať aj kapitálové, investičné poistenie, alebo sporiace produkty v kombinácii so životnou poistkou.
Podľa odborníkov je predaj poistenia prostredníctvom bánk "odsúdený" na úspech. Do banky chodia totiž klienti pravidelne, bankoví pracovníci tak majú príležitosť ponúknuť im poistenie. Zároveň klienta poznajú, vedia o jeho finančnej situácii a jeho preferenciách pri investovaní. Pre zákazníka, ktorý o poistke uvažuje, je uzavretie poistnej zmluvy priamo v banke zároveň aj komfortné. Nemusí ísť do inej finančnej inštitúcie. Vo všeobecnosti platí, že náklady na predaj životného poistenia prostredníctvom bánk sú pre poisťovňu nižšie, ako náklady pri predaji cez iné distribučné kanály. Poistka kúpená v banke by tak mala byť pre zákazníka aj cenovo výhodnejšia. Nemusí to však platiť aj v praxi.
A ako teda vyzerá poistný produkt, ktorý môžete kúpiť v banke? Jednoznačne je jednoduchší ako ten, ktorý predávajú poistní makléri či zamestnanci poisťovní. Bankoví pracovníci musia už teraz ovládať veľmi veľa produktov, preto by nebolo vhodné chcieť od nich, aby navyše predávali komplikované poistné produkty. Pri životnom poistení predávanom v banke si tak klient nemôže zvoliť ďalšie pripoistenia, alebo vybrať z rôznych variantov poistenia. Banky teda ponúkajú najbežnejšie a klientmi najžiadanejšie poistenie.
Životné poistenie predáva na Slovensku takmer každá banka. Väčšina z nich spolupracuje prioritne s poisťovňami zo svojej finančnej skupiny. Čo všetko jednotlivé poisťovne zo životného poistenia ponúkajú?
Všeobecná úverová banka spolupracuje s Poisťovňou Generali. Ponúka jednoduché kapitálové životné poistenie pre prípad smrti alebo dožitia na 10 rokov pod názvom Pre život. Klient má možnosť voľby mesačných splátok vo výške 300, 500 alebo 1 000 korún a možnosť pripoistiť smrť úrazom, trvalú invaliditu či závažné ochorenia. Poistenie je bez povinnosti vypĺňať zdravotný dotazník. V ponuke je aj investičné životné poistenie, pri ktorom má klient na výber 3 pripoistenia a peniaze investuje do podielových fondov VÚB Asset Management.
Tatra banka ponúka s poisťovňou Uniqa dva sporiace programy v kombinácii so životným poistením, ktoré si mimo banky klient nemôže kúpiť. Pri podielovom investičnom programe so životným poistením môže klient investovať do podielových fondov alebo do niektorého investičného balíka v ponuke. Súčasťou je životná poistka. Pri Garantovanom sporiacom programe banka klientovi zaručuje, že po skončení programu mu bude vyplatená garantovaná cieľová suma, ktorú si určil na začiatku, zhodnotená o podiel na zisku. Tatra banka ako jediná na Slovensku pridala životnú poistku aj k investovaniu do podielových fondov.
Slovenská sporiteľňa životné poistky predáva s Poisťovňou Slovenskej sporiteľne. Oba produkty sú veľmi jednoduché, klient má možnosť založiť si kapitálové životné poistenie pre prípad dožitia a smrti z akýchkoľvek príčin. Dĺžka trvania poistenia je minimálne päť rokov, maximálne do 70. roku veku poisteného. Môže si vybrať životné poistenie platené jednorazovo, keď je minimálne poistné 30-tisíc korún, alebo ho platiť priebežne, keď je minimálne poistné 500 korún mesačne. Pri druhom variante existuje možnosť dohodnúť pripoistenie pri prípad smrti úrazom a trvalých následkov úrazu.
UniBanka má v ponuke tri poistné balíky zostavené v spolupráci s Allianz-Slovenskou poisťovňou. Produkt UniBase zahŕňa základné poistené krytie jednotlivca, produkt UniFamily poistenie živiteľa rodiny a finančné zabezpečenie detí alebo rodiny. Produkt UniMax je kompletným poistným krytím jednotlivca. Jednotlivé balíky obsahujú kapitálové životné poistenie, úrazové poistenie, poistenie kritických chorôb atď.
OTP Banka stavila tiež na poisťovne z finančnej skupiny, ktoré vznikli v minulom roku. Životné poistky predáva s OTP Garancia životná poisťovňa. V ponuke je kapitálové životné poistenie pre prípad smrti alebo dožitia s možnosťou úrazového pripoistenia. Zľavy sú za lehotu platenia či platenie z OTP účtu. Rizikové životné poistenie môže klient využiť ako zábezpeku pri čerpaní spotrebného alebo hypotekárneho úveru. Špecifikom kapitálového poistenia Štádium sú čiastkové výplaty poistnej sumy pre prípad dožitia. Klient ich môže využiť, napríklad, na splácanie istiny hypotekárneho úveru.
Istrobanka pri predaji poistiek spolupracuje najmä s Allianz-Slovenskou poisťovňou. V ponuke má úrazové poistenie k platobným kartám, ktoré je pre držiteľa karty bezplatné. Predáva aj cestovné poistenie k platobným kartám či samostatné cestovné poistenie. Pri kapitálovom životnom poistení ide o klasickú formu zabezpečenia pre prípad smrti alebo dožitia. Klient si môže pripoistiť plný invalidný dôchodok.
Ľudová banka predáva poistné produkty Victoria-Volksbank Poisťovne. Kapitálové životné poistenie si môže klient uzatvoriť už od 300 korún mesačne, v priebehu platnosti zmluvy je možné upravovať dĺžku jej trvania aj výšku sporenia. Ľudová banka ponúka aj životné poistenie v kombinácii so sporivými produktmi. Pri Depozite Plus ide o životné poistenie s jednorazovým vkladom, ktorý je následne zhodnocovaný. Je to teda kombinácia dlhodobého vkladu s poistením. Podobný je produkt detského sporenia Startkapitál. Okrem poistenia dieťaťa obsahuje aj životné poistenie pre rodiča. Minimálne poistné je 175 korún mesačne.
Dexia banka predáva životné poistenie Komunálnej poisťovne a spustiť predaj investičného životného poistenia plánuje v priebehu roka aj ČSOB, ktorá od začiatku tohto roka spolupracuje výhradne s Ergo poisťovňou, ktorá je súčasťou skupiny banky.

Životné poistky predávané v bankách

Banka Produkt Spolupráca s poisťovňou:
VÚB Kapitálové životné poistenie Pre život Generali poisťovňa
VÚB Investičné životné poistenie Pre výnos plus Generali poisťovňa
Tatra banka Podielový investičný program so životným poistením Uniqa
Tatra banka Garantovaný Sporiaci program so životným poistením Uniqa
Slovenská sporiteľňa Kapitálové životné poistenie, platené jednorázovo Poisťovňa Slovenskej sporiteľne
Slovenská sporiteľňa Kapitálové životné poistenie, platené bežne Poisťovňa Slovenskej sporiteľne
UniBanka Kapitálové životné poistenie Allianz-Slovenská poisťovňa
OTP Banka Kapitálové životné poistenie OTP Garancia životná poisťovňa
OTP Banka Rizikové životné poistenie OTP Garancia životná poisťovňa
OTP Banka Kapitálové poistenie Štádium OTP Garancia životná poisťovňa
Istrobanka Kapitálové životné poistenie Allianz-Slovenská poisťovňa
Istrobanka Rizikové životné poistenie Allianz-Slovenská poisťovňa
Ľudová banka Kapitálové životné poistnie Victoria-Volksbank Poisťovňa
Ľudová banka Depozit Plus Victoria-Volksbank Poisťovňa
Ľudová banka Štartkapitál Victoria-Volksbank Poisťovňa
Dexia banka Kapitálové životné poistenie Komunálna poisťovňa
Zdroj: jednotlivé banky

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 13:41