StoryEditor

20 otázok a odpovedí o ornej pôde

30.06.2016, 00:00
Poľnohospodárska a lesná pôda sa stávajú národným bohatstvom. Ak by si chcel na tejto pôde vlastník postaviť stavbu, musí ju vyňať z pôdneho fondu. Ako môžete získať pozemok, na ktorom hospodárite? Aké doklady treba doručiť notárovi? Aké podmienky treba splniť, aby kataster vklad povolil? Na tieto a ďalšie otázky odpovedajú odborníci z praxe.

Radí advokát Mojmír Plavec

1. Výstavba na pozemku
Vlastník by chcel poľnohospodársky pozemok trvalo odňať z pôdneho fondu a určiť za stavebný. Ako má postupovať?
Za poľnohospodársku pôdu sa podľa zákona považuje pôda, ktorá je v katastri nehnuteľností evidovaná ako orná pôda, chmeľnice, vinice, ovocné sady, záhrady a trvalé trávne porasty. Postaviť stavbu na poľnohospodárskej pôde nie je úplne jednoduché. Poľnohospodársku pôdu možno použiť na stavebné a iné nepoľnohospodárske účely len v nevyhnutných prípadoch a v odôvodnenom rozsahu. Problematiku odňatia pôdy z pôdneho fondu upravuje zákon o ochrane a využívaní poľnohospodárskej pôdy, ktorý ustanovuje podmienky a postup. Poľnohospodársku pôdu možno odňať natrvalo – pri jej zastavaní stavbou, alebo dočasne. Pri trvalom odňatí dochádza k trvalej zmene druhu pozemku v katastri nehnuteľností, napríklad z ornej pôdy na ostatné plochy a rovnako k trvalej zmene spôsobu jeho využívania. Pri dočasnom odňatí sa zmení spôsob jeho využívania len na určitý čas, najviac však na 10 rokov. Pred zastavaním je potrebné právoplatné rozhodnutie o odňatí, ktoré vydáva ten okresný úrad, v obvode ktorého sa poľnohospodárska pôda nachádza.

2. Vyňatie pôdy z fondu
Ak si niekto chce postaviť stavbu na roli, je to možné?
V prípade, ak si chce stavebník zriadiť stavbu na poľnohospodárskom pozemku mimo zastavaného územia obce (extraviláne), je potrebné tento pozemok najskôr vyňať a za vyňatie zaplatiť odvod. Samozrejme, za predpokladu, že jeho trvalé vyňatie je možné. To, či daný pozemok možno vyňať a či s daným pozemkom obec plánuje v budúcnosti naložiť ako so stavebným pozemkom, možno zistiť z územného plánu. Tento musí mať každá obec s viac ako 2 000 obyvateľmi.

3. Pôda v zastavanom území obce
Je potrebné odňatie, aj ak je pôda v obci?
Ak je pozemok, na ktorom má byť umiestnená stavba na pozemku v rámci zastavaného územia obce (intraviláne), rozhodnutie o odňatí nie je potrebné, ak ide o zmenu poľnohospodárskeho pozemku s výmerou do 5 000 m2. Príslušný okresný úrad, pozemkový a lesný odbor, vydá len stanovisko k pripravovanému zámeru na poľnohospodárskej pôde. Pre vydanie stanoviska nie je potrebné prikladať toľko dokumentov ako pri žiadosti o vydanie rozhodnutia o odňatí, preto je tento postup jednoduchší.

4. Výstavba na lesnom pozemku
Za akých podmienok môžem stavať na lesnej pôde?
Rovnako ako v prípade poľnohospodárskej pôdy, aj v prípade lesných pozemkov platí, že pred uskutočnením stavby na takomto pozemku je najskôr potrebné lesný pozemok vyňať. Vyňatie lesných pozemkov na účely umiestnenia stavieb na bývanie je však zriedkavejšie. Lesné pozemky možno využívať na iné účely ako na plnenie funkcií lesov, len ak príslušný okresný úrad, pozemkový a lesný odbor, po predchádzajúcom stanovisku dotknutých orgánov štátnej správy rozhodne o ich dočasnom vyňatí alebo trvalom ...
Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
17. apríl 2024 17:21