FarmárDreamstime
StoryEditor

20 otázok o tom, ako si chrániť pôdu. Experti vám poradia

29.06.2016, 20:05
Poľnohospodárska a lesná pôda je chránená. Ak by si chcel na nej vlastník postaviť stavbu, musí ju vyňať z pôdneho fondu. Aké rozhodnutia sú k tomu potrebné? Podrobnosti sa dozviete vo štvrtok v Hospodárskych novinách.

Chcete napríklad na pôde stavať? V tomto konkrétnom prípade vám radí advokát Mojmír Plavec.

Poľnohospodársku pôdu možno podľa neho použiť na stavebné a iné nepoľnohospodárske účely len v nevyhnutných prípadoch a v odôvodnenom rozsahu. Problematiku odňatia pôdy z pôdneho fondu upravuje zákon o ochrane a využívaní poľnohospodárskej pôdy, ktorý ustanovuje podmienky a postup.

Možno ju odňať natrvalo – pri jej zastavaní stavbou, alebo dočasne. Pri trvalom odňatí dochádza k trvalej zmene druhu pozemku v katastri nehnuteľností, napríklad z ornej pôdy na ostatné plochy a rovnako k trvalejzmene spôsobu jeho využívania," radí advokát.

Pri dočasnom odňatí sa zmení spôsob jeho využívania len na určitý čas, najviac však na 10 rokov. Pred zastavaním je podľa Mojmíra Plavca potrebné právoplatné rozhodnutie o odňatí, ktoré vydáva ten okresný úrad,v obvode ktorého sa poľnohospodárska pôda nachádza.

V prílohe 20 otázok a odpovedí v Hospodárskych novinách sa vo štvrtok tiež dozviete: Ako pôdu správne kupovať či predávať, aby ste nenaleteli špekulantom. Čo robiť, ak chcete stavať na vašom pozemku. Koľko musíte zaplatiť za vyňatie pôdy a ako pritom postupovať.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 12:48