StoryEditor

Odchodné sa počíta od skončenia posledného nástupu

Ukončili ste službu a po čase ste znova nastúpili? Môžete prísť o peniaze.

Nárok na odchodné sa od mája sprísňuje. Ide o dávku, ktorá sa vypláca po skončení služobného pomeru a jej výška je odstupňovaná podľa dĺžky trvania služobného pomeru. Minimálny čas, ktorý policajt či vojak musel odslúžiť, bol 5 rokov, a ten sa dnes zvyšuje na 13 rokov. Až vtedy bude mať nárok na odchodné vo výške polovice základu, zisteného podľa § 60, a zvyšuje sa za každý ďalší skončený rok trvania služobného pomeru o jednu polovicu základu. Platí to pre tých policajtov, ktorí budú prijatí do služby najskôr od dňa účinnosti návrhu zákona, teda od 1. mája.
Najvyššie možné odchodné sa stanovuje   deväťnásobkom priemerného mesačného služobného platu, čo zodpovedá dĺžke nepretržitého trvania služobného pomeru 30 rokov.
Neprerátajte sa
Po novom je tiež jednou z podmienok na získanie odchodného nepretržitý služobný pomer, teda bez časového prerušenia. „V prípade opätovného prijatia do služobného pomeru s prerušením sa bude započítavať na vznik nároku na odchodné a jeho výšku len čas od posledného prijatia do služobného pomeru s tým, že ak pri predchádzajúcom skončení služobného pomeru mu bolo vyplatené odchodné vo výške deväťnásobku, ďalšie odchodné mu nepatrí,“ vysvetľuje tlačový odbor ministerstva vnútra.
Zdravotné z odchodného neplatíte
Aj odchodné musíte zdaniť tak, ako doteraz, a na tom sa nič nemení. Výnimku tvoria len prípady, keď v čase vzniku nároku na odchodné bolo oslobodené od dane. Z odchodného však neplatíte poistné na povinné verejné zdravotné poistenie (podľa § 10b ods. 1 písm. a) zákona č. 580/2004 Z. z. o zdravotnom poistení) a takisto netvorí ani vymeriavací základ na určenie poistného na nemocenské zabezpečenie, úrazové zabezpečenie a výsluhové zabezpečenie (podľa § 98 ods. 1 zákona č. 328/2002 Z. z..).

Výška odchodného podľa novej a starej legislatívy

Napríklad: Policajtovi alebo vojakovi bol vypočítaný z jeho zárobkov základ vo výške 1 000 eur. Odpracoval v službe 16 rokov a rozhodol sa ísť do dôchodku. Okrem penzie má nárok aj na odchodné, pretože splnil podmienku odpracovaných 13 rokov. Výška jeho odchodného sa vypočíta nasledujúco:

13. odslúžený rok – 1 000/2 = 500
14. odslúžený rok – 500
15. odslúžený rok – 500
16. odslúžený rok – 500

Policajt po 16-ročnej službe dostane jednorazovo vyplatených 2 000 eur.

Ak však ide o profesionálneho vojaka, ktorý bol prijatý do štátnej služby pred 1. májom 2013 a k tomuto dňu vykoná 16 rokov služby, vzťahuje sa naňho doterajšia právna úprava.
Odchodné sa vypočíta takto:
– za 5 rokov trvania služobného pomeru – odchodné vo výške 1-násobku základu,
– za každý ďalší ukončený rok trvania služobného pomeru sa zvyšuje o 1/2 základu
spolu: 6,5-násobok základu
Pri základe 1000 eur dostane takýto profesionálny vojak odchodné vo výške 6 500 eur.

 

Základ na výpočet dávok

Mení sa aj základ, z ktorého sa budú výsluhové dôchodky a príspevky počítať. Takisto to závisí od toho, kedy vojak či policajt do služby nastúpi.

Policajti a vojaci, ktorí nastúpia do služby po nadobudnutí platnosti novely, teda po 1. máji 2013
Základ na  výpočet týchto dávok sa zistí z priemerného mesačného služobného platu v 10 skončených rokoch pred dňom skončenia služobného pomeru.
Platí to aj pre vojakov a policajtov, ktorí odišli a do služobného pomeru sa opätovne vrátia po tomto termíne.


Policajti a vojaci, ktorí už sú v službe
Tým, čo do konca apríla 2013 majú v službe odpracovaných najmenej 15 rokov, sa základ na výpočet dávok výsluhového zabezpečenia zistí z priemerného mesačného služobného platu tak, že každý rok sa pridá k príjmovo najlepšiemu kalendárnemu roku z obdobia posledných desiatich ukončených kalendárnych rokov pred skončením služobného pomeru druhý najlepší ukončený kalendárny rok, ďalší rok tretí najlepší ukončený kalendárny rok až do desať najlepších ukončených kalendárnych rokov pred dňom skončenia služobného pomeru.

 

Výsluhové dôchodky sa budú zvyšovať pomalšie ako bežné penzie

Od mája sa mení aj systém valorizácie, a to tak, aby sa približovalo rovnakému systému zvyšovania dôchodkových dávok v civilnej sfére. Základným údajom je pevná suma zvyšovania dávok ustanovená v zákone o sociálnom poistení. Táto pevná suma sa delí číslom 30, čo zodpovedá priemernému času trvania služobného pomeru 30 rokov a prepočíta sa koeficientom zohľadňujúcim počet skutočne skončených rokov trvania služobného pomeru. Od 1. júla 2018 sa mení mechanizmus valorizácie opäť, ale tentoraz zvyšovanie bude závisieť od medziročného rastu spotrebiteľských cien za domácnosti dôchodcov podľa Štatistického úradu za prvý polrok roka, ktorý predchádza príslušnému roku, v ktorom sa valorizácia vykonáva.

Výpočet valorizácie vojakov a policajtov od mája 2013:

Výsluhový dôchodok sa zvyšuje o pevnú sumu, ktorá sa zistí ako podiel pevnej sumy zvýšenia starobného dôchodku ustanoveného vo všeobecných predpisoch o sociálnom poistení a čísla 30, a takto zistená suma sa vynásobí ustanoveným koeficientom. Pevná suma zvyšovania starobného dôchodku je 11,2. Koeficient za 15 rokov trvania služobného pomeru sa ustanovuje číslom 1 a za každý ďalší skončený rok trvania služobného pomeru sa tento koeficient zvyšuje o 2.

Príklad: Policajt, ktorý získal 20 odslúžených rokov služobného pomeru, bude mať od 1. 7. 2013 zvýšený výsluhový dôchodok o 4,11 eura.

Invalidný výsluhový dôchodok sa zvyšuje o pevnú sumu zvýšenia invalidného dôchodku priznaného z dôvodu poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť o viac ako 70 % ustanoveného vo všeobecných predpisoch o sociálnom poistení na tento kalendárny rok. Pevná suma zvyšovania invalidného dôchodku je 10,1.

Vdovský výsluhový dôchodok a vdovecký výsluhový dôchodok sa zvyšujú o 60 % pevnej sumy zvýšenia starobného dôchodku ustanoveného vo všeobecných predpisoch o sociálnom poistení na tento kalendárny rok. Pevná suma zvyšovania invalidného dôchodku je 7,3.

Sirotský výsluhový dôchodok sa zvyšuje o 40 % pevnej sumy zvýšenia starobného dôchodku ustanoveného vo všeobecných predpisoch o sociálnom poistení na tento kalendárny rok. Pevná suma zvyšovania invalidného dôchodku je 3,9.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
02. máj 2024 14:39