StoryEditor

„Otužilý“ jačmeň? Aj to je spôsob, ako môžu firmy robiť dobré skutky

24.01.2015, 16:00
Správať sa zodpovedne je pre mnohé firmy už aj u nás bežné. Chcú mať nielen zisk, ale aj spokojných zamestnancov a príjemné okolie, v ktorom pôsobia.

Šľachtenie odrôd takzvaného ozimného jačmeňa schopného rásť aj v chladnejšom počasí alebo previazanie výrobnej firmy s elektrotechnickou priemyslovkou. Čo majú tieto dva fakty spoločné? To, že oba sú spojené s firmami cítiacimi zodpovednosť za svoje podnikanie. Heineken a T-Systems. Lenže takýchto firiem je oveľa viac a z roka na rok ich počet rastie. Aj u nás. Na špičke takýchto trendov v podnikaní  je na Slovensku združenie Business Leaders Forum pri nadácii Pontis, ktoré má dnes 32 členov. A hlásia sa už ďalší.  

Spoločne aj proti korupcii

„Na Slovensku je ešte stále viac v centre pozornosti charita filantropia. Veľký dopad však má aj to, ako sa firma pri podnikaní správa, či už k svojim zamestnancom, dodávateľom alebo zákazníkom a tiež, či dbá o životné prostredie. To znamená, či zvažuje dopad svojich podnikateľských aktivít,“ vysvetľuje Beata Hlavčáková, riaditeľka fóra a programová riaditeľka Nadácie Pontis.

„Väčšie firmy sa tu často správajú rovnako zodpovedne ako ich matky v zahraničí. „Je to súčasť ich hodnôt a spoločnej DNA,“ dodáva. Na druhej strane sa však často zodpovedné aktivity a projekty firiem na Slovensku „exportujú“ aj od nás do zahraničia. Mnohé z firiem združených v uvedenom fóre, ale aj mimo neho, podporujú i boj proti veľkej korupcii a za lepšie fungovanie štátu.

Firmy verzus politici

To, že vplyv firiem vo svete je čoraz väčší a dôvera ľudí v ne rastie, dokazujú aj prieskumy. Naopak, politikom veria ľudia čoraz menej. Napríklad podľa prieskumu Edelman Trust Barometer dôverovalo minulý rok spoločnostiam až 58 percent ľudí, kým vládam o 14 percent menej.

Aj firmy na Slovensku čaká počas nasledujúcich rokov veľa úloh. Podľa Hlavčákovej to budú aj naďalej témy, ako aktívne starnutie, rozvoj zelených miest a alternatívnej dopravy, vzdelávanie mladých, aktívne starnutie či integrácia vylúčených skupín obyvateľstva. 

Aj preto Business Leaders Forum a firmy združené v tejto organizácii prijali nedávno memorandum, v ktorom sa zaviazali prispievať k prosperite krajiny a spoločnosti.

Čo deklarovali firmy v Business Leaders Forum:

  • budú zohľadňovať a vyhodnocovať sociálne, etické a environmentálne dopady svojho podnikania a usilovať sa o pozitívny vplyv na spoločnosť a životné prostredie
  • chcú zlepšovať život a budovať vzťahy so svojimi zamestnancami, zákazníkmi, dodávateľmi
  • budú riešiť spoločenské a ekologické problémy inovatívnymi riešeniami a ponukou sociálnych produktov a služieb
  • budú mať kultúru riadenia, založenú na etike, transparentnosti a reportovaní aktivít
  • chcú prispievať k riešeniu problémov lokálnych, národných a európskych spoločenských a podnikateľských tém (adaptácia na klimatickú zmenu a udržateľnosť miest, vzdelávanie pre prax a aktívne starnutie, predvídateľnosť legislatívneho prostredia a integrácia vylúčených skupín)
01 - Modified: 2007-02-23 18:51:46 - Feat.: 0 - Title: Táňa Pauhofová: Predávať sa neviem
01 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: O feminizme, inceloch a strachu: Muži strácajú pôdu pod nohami, necítia sa dobre, sú osamelí, nepochopení 02 - Modified: 2024-04-15 13:42:00 - Feat.: - Title: Alagič sa kajá: Firma jej zrušila biznisovú spoluprácu kvôli Pellegrinimu. Najprv penila, teraz toto! 03 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Sociologička: Mám strach, že smerujeme k autokracii. Červená kontrolka bliká, politické signály sú varovné 04 - Modified: 2024-04-11 08:13:37 - Feat.: - Title: KVÍZ: Ako sa vyznáte v pravidlách etikety? Otestujte sa 05 - Modified: 2024-03-26 23:00:00 - Feat.: - Title: Nezamestnaní môžu najnovšie dostať až 190 eur. O čo ide a aké podmienky musíte splniť?
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 13:15