StoryEditor

Veľká poradňa pre všetkých dôchodcov

24.07.2013, 00:00
Starobným, predčasným, vdovským a vdoveckým i invalidným dôchodcom radia odborníci z praxe.

Starobná penzia
Radí: Peter Višváder, hovorca Sociálnej poisťovne

Otázka: Mám tri roky do starobného dôchodku. Oplatí sa mi ešte dobrovoľne sa pripoistiť, aby som mal vyššiu penziu, alebo to bude zbytočné? Čo by ste mi poradili?
Vo všeobecnosti možno povedať, že čím sú vyššie odvody na dôchodkové poistenie, tým bude vyššia suma dôchodku. Nie je však možné jednoznačne povedať, či sa tri roky pred dovŕšením dôchodkového veku oplatí alebo neoplatí dobrovoľne dôchodkovo poistiť, situácia sa posudzuje individuálne podľa konkrétnych životných situácií klientov.
 
Otázka: Od roku 2011 pracujem na dohodu, s príjmom 200 eur mesačne. Od januára 2013 platím z dohody aj odvody. Pracovať na dohodu chcem až do odchodu na dôchodok v roku 2015. Je pravdou, že zárobok na dohodu mi môže pokaziť dôchodok, a koľko percent v priemere? Ako by som mal danú situáciu riešiť /napríklad živnosť/?
Zárobok na dohodu môže teoreticky „pokaziť“ sumu dôchodku, nie je však možné presne povedať, o koľko percent v priemere by to bolo. Závisí od výšky zárobku, ale aj od výšky dosahovaných predchádzajúcich zárobkov (v minulých rokoch). Pre výpočet sumy dôchodku sa totiž zohľadňujú zárobky od roku 1984. Situáciu je možné riešiť napríklad dobrovoľným dôchodkovým poistením.
 
Otázka: Do dôchodku som nastúpila vo veku 57,5 roka, ale naďalej pracujem ako SZČO. Pracujem už 3 roky po začatí normálneho dôchodku. Mám nárok na zvýšenie dôchodku a kedy? Ako si treba podať žiadosť – musia mi ju automaticky schváliť?
O zvýšenie starobného dôchodku je možné požiadať od nasledujúceho dňa po ukončení povinného dôchodkového poistenia (SZČO). Žiadať možno neformálnou žiadosťou – listom adresovaným ústrediu Sociálnej poisťovne. Žiadosť musí obsahovať identifikačné údaje (meno, priezvisko, adresu a rodné číslo), o čo sa žiada a odkedy, a musí byť žiadateľom vlastnoručne podpísaná. K žiadosti sa neprikladajú žiadne doklady. Pobočka Sociálnej poisťovne vyhotoví a zašle nášmu ústrediu evidenčný list dôchodkového poistenia. Na základe takejto žiadosti vám vypočíta zvýšenie dôchodku a o zvýšení tohto dôchodku vydá písomné rozhodnutie.
 
Otázka:  Som starobný penzista a rád by som vedel, ako sa budú najbližšie valorizovať starobné penzie?
Podľa novely zákona účinnej od 1. januára 2013 sa dôchodky valorizujú o pevnú sumu. Od 2. januára 2013 sa starobné dôchodky valorizovali o 11,20 eura. V súčasnosti ešte nie je známa suma zvýšenia starobného dôchodku od 1. januára 2014.

Predčasná penzia
Radí Peter Višváder, hovorca Sociálnej poisťovne

Otázka: Aké platia tento rok podmienky, ak chcem ísť do predčasného dôchodku? Ako si zistím, či sa mi viac neoplatí počkať do starobného dôchodku?
Podmienky zostávajú rovnaké ako v uplynulých rokoch. Poistenec má nárok na predčasný starobný dôchodok, ak ku dňu, od ktorého žiada o jeho priznanie, spĺňa tieto tri podmienky: bol dôchodkovo poistený najmenej 15 rokov, chýbajú mu najviac dva roky do dovŕšenia dôchodkového veku a suma predčasného starobného dôchodku je vyššia ako 1,2-násobok sumy životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu. Poistenec, ktorý je sporiteľom, má nárok na predčasný starobný dôchodok aj vtedy, ak ku dňu, od ktorého žiada o jeho priznanie, bol dôchodkovo poistený najmenej 15 rokov, získal obdobie starobného dôchodkového sporenia najmenej 5 rokov, chýbajú mu najviac 2 roky do dovŕšenia dôchodkového veku a suma predčasného starobného dôchodku je vyššia ako 0,6-násobok sumy životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu.
 
Otázka: Som predčasný penzista a rád by som vedel, ako si môžem zvýšiť svoj dôchodok? Dohoda už nie je možná v súbehu s penziou – aké možnosti teda mám?
Poberateľ predčasného starobného dôchodku nemôže pracovať a súčasne poberať tento dôchodok. To však neznamená, že si svoj dôchodok nemôže zvýšiť. Ak sa poberateľ predčasného starobného dôchodku zamestná alebo začne vykonávať samostatnú zárobkovú činnosť a je povinne dôchodkovo poistený, Sociálna poisťovňa mu výplatu dôchodku zastaví. Po ukončení povinného dôchodkového poistenia môže občan požiadať o uvoľnenie výplaty predčasného starobného dôchodku a súčasne o jeho zvýšenie za obdobie povinného dôchodkového poistenia (teda za obdobie, počas ktorého pracoval alebo bol SZČO). Podľa novely zákona účinnej od 1. januára 2013 sa všetky dôchodky vrátane predčasného starobného dôchodku valorizujú o pevnú sumu. Od januára 2013 sa predčasný starobný dôchodok valorizoval o 11,50 eura. Ak k 1. januáru 2013 bola výplata predčasného starobného dôchodku zastavená z dôvodu povinného dôchodkového poistenia, valorizácia tohto dôchodku patrí až odo dňa uvoľnenia výplaty dôchodku.
 
Otázka: Požiadal som o priznanie predčasného dôchodku, ale nedostal som ešte rozhodnutie. Od septembra mám možnosť nastúpiť do inej práce, môžem predčasnú penziu odmietnuť? Aké sankcie mi prípadne hrozia?
Ak sa žiadateľ o predčasný starobný dôchodok rozhodne odmietnuť tento dôchodok, môže tak urobiť, ale len v čase, kým rozhodnutie o priznaní predčasného starobného dôchodku nenadobudne právoplatnosť. V takomto prípade ide o späťvzatie žiadosti o predčasný starobný dôchodok. O späťvzatie žiadosti o predčasný starobný dôchodok sa žiada listom, z ktorého musí jednoznačne vyplývať, že ide o späťvzatie žiadosti. Žiadosť musí tiež obsahovať identifikačné údaje klienta (meno, priezvisko a rodné číslo) a musí byť vlastnoručne podpísaná. V prípade, že Sociálna poisťovňa už vyplatila aj nejaké sumy na predčasnom starobnom dôchodku, klient je povinný tieto peniaze vrátiť.
 
Otázka: Pracujem na živnosť a plánujem odchod do predčasnej penzie v 60 rokoch. Budem musieť zrušiť živnosť, alebo je možné ju poberať aj spolu s predčasnou penziou? Aké sú tam možnosti či riziká?
Ku dňu podania žiadosti o predčasný starobný dôchodok je potrebné, aby živnostník, ktorý je povinne dôchodkovo poistený, buď zrušil živnosť, alebo ju prerušil. V opačnom prípade nie je možné žiadosť o dôchodok spísať. Súbeh poberania predčasného starobného dôchodku a povinného dôchodkového poistenia nie je možný. Ak poberateľ predčasného starobného dôchodku začne znovu vykonávať samostatne zárobkovú činnosť a vznikne mu povinné dôchodkové poistenie, Sociálna poisťovňa mu výplatu predčasného starobného dôchodku zastaví. Po ukončení povinného dôchodkového poistenia môže živnostník požiadať o uvoľnenie výplaty predčasného starobného dôchodku a zároveň o jeho zvýšenie.
 
Otázka: Ako a kedy sa dostanem z predčasného dôchodku na riadny starobný dôchodok? Čo všetko sa tým pre mňa zmení – budem môcť potom pracovať ako starobný dôchodca – čo z toho pre mňa plynie?
Dovŕšením dôchodkového veku sa predčasný starobný dôchodok automaticky stáva starobným dôchodkom. Sociálna poisťovňa o tejto skutočnosti rozhodnutie nevydáva. Dovŕšením dôchodkového veku je možný súbeh starobného dôchodku a povinného dôchodkové poistenia (zamestnania a SZČ0). Poistenec, ktorému bola výplata predčasného starobného dôchodku zastavená z dôvodu povinného dôchodkového poistenia, môže dovŕšením dôchodkového veku požiadať Sociálnu poisťovňu listom o uvoľnenie výplaty starobného dôchodku a naďalej pracovať. O zvýšenie dôchodku je však možné požiadať až po ukončení povinného dôchodkového poistenia.

Zdravotné odvody a dôchodca
Radí: Petra Balážová, hovorkyňa Všeobecnej zdravotnej poisťovne

Otázka: Som čerstvý dôchodca a rád by som vedel, ako je to s vracaním doplatkov za lieky. Čo treba zdravotnej poisťovni predložiť?
Limit spoluúčasti sa vzťahuje na kalendárny štvrťrok a jeho výška sa posudzuje vždy k prvému dňu kalendárneho štvrťroka. Pre starobných dôchodcov je ochranný limit na doplatky za lieky 45 eur za štvrťrok a pre osoby s ťažkým zdravotným postihnutím (držitelia preukazu ZŤP a ZŤP-S) a invalidné osoby je to 30 eur  za štvrťrok. Ak zaplatíte viac, zdravotná poisťovňa vám automaticky vráti peniaze priamo na váš účet, alebo ich pošle poštovou poukážkou na adresu trvalého pobytu. Netreba podávať žiadosť do zdravotnej poisťovne. Všetky údaje potrebné na určenie nároku si poisťovňa eviduje vo svojom informačnom systéme. V lehote 90 kalendárnych dní od skončenia daného štvrťroka zašle príslušnú sumu, o ktorú výška úhrad za doplatky za lieky prekročila stanovený limit spoluúčasti, priamo na bankový účet poistenca alebo poštovou poukážkou na adresu, ktorú má poistenec nahlásenú v informačnom systéme.

Otázka: Ako penzista som dostal vyplatené dividendy za rok 2011 v roku 2012 (20 339,89 eura). Ako to bude s platením odvodov? Zmení sa niečo v tomto roku?
Ako poistenec ste mali v roku 2012 vyplatené dividendy za rok 2011 v celkovej sume 20 339,89 eura. Do vášho vymeriavacieho základu sa zahrnie len suma 20 000 eur. Túto sumu (20 000 eur) uvediete zdravotnej poisťovni na tlačive Oznámenie o výške príjmu. Z tejto sumy bude vypočítané poistné v rámci ročného zúčtovania poistného. Celkové poistné vypočítané v rámci ročného zúčtovania nesmie presiahnuť sumu maximálneho poistného za kalendárny rok (14 % zo 60-násobku priemernej mesačnej mzdy). Pre dividendy vyplatené za účtovný rok 2013 budú platiť iné pravidlá pre výpočet a odvod poistného. Vyplatenie dividend nahlasuje právnická osoba, ktorá ich vyplácala a odvedie za osoby, ktorým boli dividendy vyplatené preddavky na poistné. Urobí tak písomne alebo elektronicky prostredníctvom Výkazu preddavkov na poistné na verejné zdravotné poistenie platiteľa dividend. Vymeriavací základ pre odvod poistného z tohto príjmu bude vyplatená suma. Výška preddavku na poistné bude najviac vo výške určenej sadzbou poistného 14 % zo 120-násobku priemernej mesačnej mzdy.

Otázka: Do konca septembra by ste mali poslať ročné zúčtovanie zdravotného poistenia – kedy mi ako dôchodcovi najčastejšie vyjde nedoplatok či preplatok?
Nedoplatky môžu vzniknúť poistencom štátu, ktorí mali zdaniteľný príjem podliehajúci povinnosti ročného zúčtovania. Ide najmä o príjmy zdaňované podľa § 7 a 8 zákona o dani z príjmov, napríklad príjmy z prevodu vlastníctva nehnuteľností. Ďalším častým dôvodom nedoplatku je príjem z vyplatených podielov na zisku (dividendy). V prípade, že je poberateľ dôchodku napríklad aj samostatne zárobkovo činnou osobou, nedoplatok mu môže vzniknúť aj v prípade, že zo samostatnej zárobkovej činnosti neplatili preddavky na poistné, alebo ich platili v určenej výške, avšak dosiahli vyššie príjmy z tejto činnosti.  Preplatok mu môže, naopak, vzniknúť, ak platil preddavky na poistné z vyššieho vymeriavacieho základu, ale dosiahol nižšie príjmy. 

Nízky dôchodok a rôzne možnosti
 
Radí Michal Jurči, Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR
Otázka: Aj tento rok vraj môžeme ako penzisti využiť možnosť rekreovať sa za zvýhodnených podmienok.  Štát cez rezort práce poskytuje dotáciu, vďaka ktorej pobyt zlacnie o 50 eur. Aké podmienky tam treba splniť a cez koho ju získam? Týka sa to všetkých dôchodcov, bez ohľadu na výšku penzie? Poraďte, ako postupovať?
Príspevok na rekondičnú aktivitu môže čerpať v roku 2013 celkovo 11 949 seniorov spĺňajúcich podmienku uvedenú v § 6 ods. 1 písm. b) zákona č. 544/2010 Z. z. Ak ste poberateľom starobného dôchodku, predčasného starobného dôchodku alebo výsluhového dôchodku a nevykonávate činnosť, ktorá zakladá nárok na príjem zo závislej činnosti alebo na príjem z podnikania a z inej samostatnej zárobkovej činnosti, patrí vám príspevok 50 eur na jednu fyzickú osobu. Platí to za podmienky, ak máte trvalý pobyt na Slovensku. Príspevok na rekondičnú aktivitu sa poskytuje prostredníctvom Jednoty dôchodcov na Slovensku a Konfederácie odborových zväzov.

Radí Jaroslava Lukačovičová, poradkyňa Združenia podnikateľov Slovenska
Otázka: Počul som, že tí, ktorí pôjdu na budúci rok do dôchodku, nedostanú toľko, ako tento rok. Zmení sa totiž výpočet osobného mzdového bodu, čo pocítia tí, ktorí zarábajú viac. Ja sa chystám do starobnej penzie, zarábam v hrubom 1 200 eur – oplatí sa mi odísť do penzie ešte tento rok, či už budúci?
Od 1. januára 2013 dochádza k postupnému posilneniu solidarity v I. pilieri počas prechodného 6-ročného obdobia. Solidarita sa v našom dôchodkovom systéme nastavuje cez priemerný osobný mzdový bod. Začal sa upravovať koeficient redukcie priemerného mzdového bodu pre hodnotu vyššiu ako 1,25: v roku 2013 (80 %),  v roku 2014 (76 %),  v roku 2015 (72 %), v roku 2016 (68 %), v roku 2017 (64 %), v roku 2018 a nasledujúcich rokoch 60 %. Súčasne sa zvyšuje koeficient úpravy osobného mzdového bodu pre hodnotu nižšiu ako 1: v roku 2013 (17 %), v roku 2014 (18 %),  v roku 2015 (19 %), v roku 2016 (20 %), v roku 2017 (21 %) a v roku 2018 a nasledujúcich rokoch 22 %.

Otázka: Akým spôsobom si môžem zvýšiť penziu, ak chcem popri tom pracovať? Ktorý typ pracovného pomeru sa mi oplatí najviac?
V prípade pracovného pomeru aj v prípade dohody vám vzniká povinnosť platiť odvod na starobné poistenie, následkom čoho vám po ukončení zmluvného vzťahu vzniká nárok na prepočet dôchodku. V prípade dohody je to jediné poistenie, ktoré vám vznikne. Z pracovného pomeru vám okrem starobného poistenia vznikne povinnosť nemocenského poistenia, čo znamená, že vám zamestnávateľ strhne a aj on za vás odvedie aj nemocenské poistenie, ktoré vám výšku dôchodku neovplyvní, ale stávate sa pre zamestnávateľa drahšou pracovnou silou. Z tohto poistenia by ste mali nárok čerpať nemocenské dávky v prípade potreby.

Otázka: Som starobný dôchodca a chcem si ešte založiť s. r. o. Mám nejakú povinnosť platiť odvody? Som niečím obmedzovaný, na čo mám myslieť?
Môžete si vybrať, akým spôsobom si budete vyplácať odmenu za činnosť alebo dosiahnuté hospodárske výsledky vašej spoločnosti. Podľa toho, akú možnosť si vyberiete, sa bude odvíjať vaša povinnosť platiť/neplatiť odvody. Pokiaľ sa zamestnáte na pracovný pomer alebo dohodu, vzťahujú sa na vás odvodové povinnosti ako na klasického zamestnanca. Ďalšou možnosťou je výplata odmeny za výkon funkcie štatutára, z tejto vám však tiež vzniká povinnosť odvodov. Nemusíte však poberať počas roka žiadny príjem zo spoločnosti a po ukončení roka a dosiahnutí kladného výsledku hospodárenia si môžete vyplatiť podiely na zisku. Pri výplate podielov na zisku vám aj ako dôchodcovi, poistencovi štátu, vzniká povinnosť odvodu, ale iba do zdravotnej poisťovne.

Radí Ján Králik – JK TAX, účtovníctvo, dane, mzdy
Otázka: Do dôchodku som nastúpila vo veku 57,5 roka, ale naďalej pracujem ako SZČO. Pracujem už tri roky po začatí normálneho dôchodku. Mám nárok  na zvýšenie dôchodku na základe práce ako SZČO? Rátala by sa mi do odpracovaných rokov aj dohoda – pomohla by mi zvýšiť penziu?
Z vašej otázky nevieme určiť, či ste ako živnostník (SZČO) platiteľom sociálnych odvodov. V prípade, že neplatíte odvody (neprispievate tak na starobné poistenie), nie je dôvod na zvýšenie  dôchodku. Pokiaľ ste platiteľom starobného poistenia do Sociálnej poisťovne ako SZČO, máte nárok na zvýšenie dôchodku po ukončení platieb na starobný dôchodok. Je potrebné si podať žiadosť o prepočítanie dôchodku.

Otázka: Predtým platilo, že daňový úrad mohol vrátiť dôchodcovi dane, za určitých podmienok. Platí to aj teraz a za akých podmienok?
Máte asi na mysli situáciu, keď starobný dôchodca pracoval a neuplatňoval si nezdaniteľnú časť základu dane. Táto možnosť stále existuje a síce, je potrebné porovnať sumu prijatého dôchodku na ročnej báze s ročnou sumou nezdaniteľnej časti základu dane. Pokiaľ je vyššia suma dôchodku, nie je nárok na vrátenie preddavku. Pokiaľ je vyššia suma nezdaniteľnej časti, rozdiel je možné pýtať od daňového úradu. Toto neplatí pre invalidných dôchodcov, tí majú nárok na nezdaniteľnú časť v plnej výške bez ohľadu na výšku invalidného dôchodku. Nevýhodou je, že platia vyššie sociálne odvody (platia aj invalidné poistenie).

Otázka: Ako je to s platením odvodov pri rozbiehaní živnosti popri dôchodku – či už predčasnom, starobnom alebo invalidnom? Musím platiť Sociálnej alebo zdravotnej poisťovni, alebo za dôchodcov vždy platí štát?
Ak ide o odvody, ktoré hradí dôchodca pri rozbiehaní živnosti, platí v podstate to isté ako pri „štandardnom“ SZČO, akurát s tým rozdielom, že čo sa týka zdravotného poistenia, je poistencom štátu. Čiže pri rozbehu v podstate neplatí žiadne odvody. Povinnosť hradiť sociálne odvody vzniká podľa dosiahnutého príjmu v prvom roku podnikania. V roku 2012 bola hranicou pre platenie sociálnych odvodov suma 4 716 eur.  Ak dôchodca v prvom roku podnikania dosiahne tento príjem podľa § 6 zákona o dani z príjmu, od 1. 7. nasledujúceho roka má povinnosť platiť odvody do Sociálnej poisťovne. Ak ide o zdravotné odvody, je poistencom štátu. Ale aj tu prišlo k zmene, poistencom zostáva len do určitej výšky príjmu. Dôchodcovi – SZČO, vykoná ročné zúčtovanie zdravotného poistenia konkrétna zdravotná poisťovňa. V prípade, že vymeriavací základ bude vyšší ako suma 2 918,70 eura, je povinný doplatiť odvody v mesačnej výške 55,02 eura, podľa počtu mesiacov vykonávania živnosti v roku 2013.

Radí Patricia Bednářová, advokátska kancelária
Otázka: Som dôchodca a mám „na krku" dve a viac exekúcií, pričom poberám priemerný dôchodok. Uspokojí sa len ten prvý veriteľ, alebo aký je tam pomer?
Podľa Exekučného poriadku z čistej dôchodkovej dávky, ktorá zostáva po odpočítaní základnej tzv. nezraziteľnej sumy a ktorá sa zaokrúhli na eurocenty smerom nadol na sumu deliteľnú troma, možno zraziť na vymoženie pohľadávky oprávneného len jednu tretinu. Ak sa zrážky z dôchodkovej dávky vykonávajú na vymoženie niekoľkých pohľadávok, jednotlivé pohľadávky sa uspokoja z prvej tretiny zvyšku čistej dôchodkovej dávky podľa svojho poradia bez ohľadu na to, či ide o prednostné pohľadávky alebo o ostatné pohľadávky. Poradie pohľadávok sa spravuje dňom, kedy bol osobe, ktorá vykonáva výplatu dávky, doručený príkaz na začatie exekúcie. Ak jej bol doručený toho istého dňa príkaz na začatie exekúcie pre niekoľko pohľadávok, majú tieto pohľadávky rovnaké poradie; ak nestačí suma na ne pripadajúca na ich plné uspokojenie, uspokoja sa pomerne.

Otázka: Mám nízku penziu vo výške životného minima. Teraz mi hrozí exekúcia. Ostane pohľadávka exekútora neuspokojená, alebo ako to bude riešiť?
V prípade, ak výška dôchodkovej dávky nedosahuje sumu, ktorá by mohla byť postihnutá exekúciou, a exekúciu nemožno vykonať inými zákonnými spôsobmi (ako napríklad prikázaním pohľadávky, predajom hnuteľných alebo nehnuteľných vecí) pohľadávka, ktorá je predmetom exekúcie, ostane neuspokojená. Exekúcia však bude trvať naďalej až do dňa, kým súd nerozhodne o jej zastavení na návrh alebo bez návrhu.  

Dôchodcovia a dane
Radí Patrícia Macíková, hovorkyňa Finančnej správy

Otázka:  Som pracujúci penzista. Pri dosiahnutí akých príjmov za rok 2013 nemusím podávať daňové priznanie?
Máte povinnosť podať daňové priznanie vtedy, ak ste za zdaňovacie obdobie dosiahli zdaniteľné príjmy (ktoré nie sú oslobodené od dane), presahujúce 50 % sumy základnej nezdaniteľnej časti základu dane na daňovníka. Pre rok 2013 je základná nezdaniteľná časť základu dane vo výške 3 735,94 eura a hranica pre povinnosť podania daňového priznania za rok 2013 je 1 867,97 eura. Povinnosť podať daňové priznanie má teda každý, kto v zdaňovacom období roku 2013 dosiahne zdaniteľné príjmy vyššie ako 1 867,97 eura. Týka sa to aj poberateľov starobných, predčasných, invalidných i výsluhových dôchodkov. Ak poberateľ takéhoto dôchodku dosiahne za rok 2013 zdaniteľný príjem (napríklad zo závislej činnosti, z podnikania) nižší ako 1 867,97 eura, nemá povinnosť podať daňové priznanie.

Otázka: Kedy správca dane dôchodcovi vráti preddavky na daň z príjmov, ktoré mu zrazil zamestnávateľ, či už na dohodu alebo pracovný pomer?
Podľa § 46 zákona o dani z príjmov, ak máte trvalý pobyt na Slovensku, poberáte starobný, predčasný starobný alebo výsluhový dôchodok, daň neplatíte, ak za zdaňovanie obdobie roku 2013 úhrn vašich zdaniteľných príjmov nepresiahne sumu 1867,97 eura. Môžete však podať daňové priznanie a na príslušnom riadku daňového tlačiva za rok 2013 typu A uvediete nulu. Uvedené ustanovenie zákona nemá súvislosť s výškou vyplateného starobného dôchodku. Postup sa uplatní len podaním daňového priznania, teda nie je možný cez ročné zúčtovanie preddavkov, ktoré zamestnávateľ vykonáva podľa § 38 zákona o dani z príjmov.

Otázka: Som starobný dôchodca a mám nízky dôchodok asi 260 eur. Mám či nemám nárok na nezdaniteľné minimum a čo to pre mňa znamená v praxi? Platí to aj pre môjho suseda, ktorý je invalidný penzista – môže si nezdaniteľné minimum uplatniť aj on?
Ak v roku 2013 poberáte zdaniteľné príjmy, ktorých výška presiahne sumu 1 867,97 eura a ste poberateľom starobného dôchodku, ktorého úhrnná suma vyplatená v roku 2013 nepresiahne výšku 3 735,94 eura, pri ročnom zúčtovaní (len pri príjmoch zo závislej činnosti), respektíve pri podaní daňového priznania si uplatníte nezdaniteľnú časť základu dane na daňovníka vo výške rozdielu medzi sumou 3 735,94 a sumou v roku 2013 vyplateného starobného dôchodku. Poberateľ invalidného dôchodku má nárok na uplatnenie nezdaniteľnej časti základu dane na daňovníka v plnej sume (3 735,94 eura), respektíve v sume nižšej v závislosti od jeho základu dane.

Otázka: Som predčasný penzista a prenajímam  časť môjho bytu (mesačne 150 eur, 1 800 eur ročne). Iný príjem nemám. Budem musieť podať daňové priznanie?
Váš príjem sa považuje za príjem podľa § 6 ods. 3 zákona o dani z príjmov, ak nejde o prenájom vykonávaný na základe živnostenského oprávnenia. Pri takýchto príjmoch si ako daňovník uplatníte oslobodenie podľa § 9 ods. 1 písm. g) zákona o dani z príjmov, a to do výšky 500 eur. Ak teda v zdaňovacom období roku 2013 dosiahnete len príjmy z prenájmu nehnuteľnosti – bytu, napríklad vo výške 1 800 eur, po uplatnení sumy oslobodenia 500 eur predstavuje  váš zdaniteľný príjem sumu 1 300 eur. Pokiaľ teda vaše celkové zdaniteľné príjmy v sume 1 300 eur nepresiahnu sumu 1 867,97 eura, nevyplýva vám povinnosť podať daňové priznanie za rok 2013. 
 
Otázka: Som na výsluhovom dôchodku a podnikám. Môj príjem zo živnosti je maximálne 3 000 eur ročne – musím podávať daňové priznanie za rok 2013?
Ako daňovník – fyzická osoba máte povinnosť podať daňové priznanie v prípade, ak za zdaňovacie obdobie dosiahnete zdaniteľné príjmy (ktoré nie sú oslobodené od dane), presahujúce 50 % základnej nezdaniteľnej časti základu dane. Ide však o všetky zdaniteľné príjmy. Daňové priznanie musíte podať aj v prípade, ak vaše príjmy nepresiahnu uvedenú sumu, ale vykazujete daňovú stratu. Keď váš príjem zo živnosti v zdaňovacom období presiahne sumu 1867,97 eura, vyplýva vám povinnosť podať daňové priznanie. V prípade, ak ste boli k 1. januáru 2013 poberateľom výsluhového dôchodku, pričom suma vášho dôchodku by presiahla sumu nezdaniteľnej časti základu dane (t. j. za rok 2013 sumu 3 735, 94 eura), nárok na uplatnenie nezdaniteľnej časti základu dane vám nevzniká.

Pozostalostné dôchodky
Radí Ľubica Navrátilová, odborníčka na sociálne zabezpečenie

Otázka:  Pred dvomi mesiacmi mi zomrel manžel vo veľmi mladom veku. Budem mať nárok na vdovský dôchodok?
Nárok na vdovský dôchodok máte po poistencovi, ktorý bol poberateľom starobného alebo invalidného dôchodku, alebo mal nárok na predčasný starobný dôchodok. Tiež, ak splnil ku dňu smrti podmienky nároku na starobný dôchodok alebo získal počet rokov dôchodkového poistenia, ktorým bol podmienený nárok na invalidný dôchodok. Zomrel v dôsledku pracovného úradu alebo choroby z povolania. Napríklad, ak vám zomrel manžel po skončení vysokoškolského štúdia, ktorý sa nestihol zamestnať, nárok na vdovský dôchodok vám ako manželke nevznikne, lebo zosnulý už nebol v čase úmrtia nezaopatrené dieťa. Ak by zomrel pred ukončením štúdia, nárok na vdovský dôchodok by vám ako manželke vznikol. Môže rozhodnúť aj jeden deň.

Otázka:  Zomrel mi manžel vo veku 50 rokov, ktorý získal 25 rokov dôchodkového poistenia. Dostanem vdovský dôchodok a ako dlho?
Váš muž splnil podmienku nároku na invalidný dôchodok, a preto sa vdovský dôchodok bude určovať z invalidného dôchodku, na ktorý by mal nárok manžel pri miere poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť 100 percent. Vdovský dôchodok sa poskytuje jeden rok. Po uplynutí tejto lehoty máte ako vdova nárok na výplatu vdovského dôchodku, ak sa staráte o nezaopatrené dieťa, ste invalidná s mierou poklesu vykonávať zárobkovú činnosť o viac ako 70 percent. Tiež za podmienky, ak ste vychovali tri deti, alebo dve deti a sama ste dovŕšili vek 52 rokov, prípadne ste dovŕšili dôchodkový vek. Vdovský dôchodok nie je automaticky vyplácaný doživotne.

Otázka:  Dňa 5. júla tohto roka mi zomrel manžel vo veku 63 rokov. Ku dni smrti bol poberateľom starobného dôchodku v sume 400 eur. Dcéra zosnulého má 16 rokov, študuje a žiada o priznanie sirotského dôchodku. Ako si vypočíta výšku sirotského dôchodku a aké podmienky musí splniť? Ešte som nedovŕšila dôchodkový vek.
Nárok na sirotský dôchodok má len nezaopatrené dieťa. Študujúca dcéra zosnulého, ktorá má 16 rokov, je nezaopatreným dieťaťom. Pokiaľ ste ako vdova nedovŕšili dôchodkový vek, vznikne vám ako manželke na dobu, počas ktorej bude dcéra nezaopatreným dieťaťom, nárok na vdovský dôchodok 240 eur a dcére nárok na sirotský dôchodok 160 eur (40 percent z otcovho dôchodku). Ak by však ostali po ňom dve siroty, každá z nich by mala nárok na 80 eur mesačne. Súčet vyplácaných pozostalostných dávok nemôže presiahnuť vyplácaný starobný dôchodok otca. Nárok na vdovský dôchodok sa obnoví po dovŕšení dôchodkového veku.

Otázka: Anna zomrela 15. júla 2013 vo veku 74 rokov, bola starobnou dôchodkyňou a jej dôchodok bol vo výške 400 eur. Ondrej, jej manžel, je tiež starobný dôchodca, dostáva penziu 500 eur. Na aký pozostalostný dôchodok by mal jej manžel nárok a za akých podmienok? V akej výške – ako sa vypočíta?
Od roku 2004 sú podmienky  nároku na vdovské a vdovecké dôchodky rovnaké. Vdovecký dôchodok je 60 percent zo starobného dôchodku manželky, čo je 240 eur. Pretože v tomto prípade príde k súbehu nárokov na vdovecký a starobný dôchodok, bude sa vyšší z nich vyplácať v plnej výške, t. j. starobný dôchodok vdovca vo výške 500 eur a z vdoveckého dôchodku jedna polovica, teda 120 eur.

Otázka: Zomrel mi manžel, bol predtým dlhodobo nezamestnaný. Ako to bude s výplatou vdovského dôchodku?
Nie je ojedinelým prípadom, že vdove nevznikne nárok na vdovský dôchodok z dôvodu, že zosnulý manžel v produktívnom veku nezískal dostatočný počet rokov dôchodkového poistenia potrebný na vznik nároku na invalidný dôchodok. Napríklad 50-ročný muž bol dlhodobo nezamestnaný a ku dňu úmrtia získal len 14 rokov dôchodkového poistenia. Vdove nevznikne nárok na vdovský dôchodok, pretože zosnulý manžel nezískal viac ako 15 rokov dôchodkového poistenia. Preto je dôležité, aby si osoby, ktorým hrozí, že nezabezpečia rodinu pozostalostnými dávkami, doplatili poistné za obdobie nezamestnanosti aspoň v rozsahu, ktorý nárok na invalidný dôchodok zakladá.

Invalidný dôchodok 
Radí Ľubica Navrátilová, odborníčka na sociálne zabezpečenie

Otázka: Som na invalidnom dôchodku. Ako je pre mňa najvýhodnejšie si privyrábať? 
Nárok na výplatu invalidného dôchodku nie je obmedzený vykonávaním zárobkovej činnosti a rovnako nie je obmedzená výška príjmu zo zárobkovej činnosti. Poberateľ invalidného dôchodku môže vykonávať zárobkovú činnosť v zamestnaneckom pomere alebo aj ako samostatne zárobkovo činná osoba. To platí tak pre invalidné dôchodky priznané pred reformou dôchodkového systému, t. j. podľa legislatívy platnej do konca roku 2003, ako aj pre invalidné dôchodky priznané podľa zákona č. 461/2003, ktorý je účinný od 1. 1. 2004

Otázka: Chystám sa na kontrolu k posudkovému lekárovi do Sociálnej poisťovne – môže mi moju invaliditu zvýšiť či znížiť?
Invalidný dôchodok nie je koncipovaný ako doživotná dávka. Za invalidného sa považuje poistenec, ktorý má pokles schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť nad 40 %. Trvanie invalidity skúma posudkový lekár Sociálnej poisťovne. Kontrolné lekárske prehliadky sa uskutočňujú v termíne, určenej na predchádzajúcej kontrolnej prehliadke, alebo na základe impulzu od poistenca alebo ošetrujúceho lekára pri zhoršení zdravotného stavu, impulzu inej osoby alebo organizácie. Výsledkom kontrolnej lekárskej prehliadky môže byť aj zníženie alebo zvýšenie miery schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť, v krajnom prípade až odňatie nároku na invalidný dôchodok.

Otázka: Od čoho závisí výška invalidného dôchodku? Akým chybám sa mám vyhnúť pri jeho žiadosti?
Invalidný dôchodok je dôchodková dávka, ktorá rovnako ako starobný dôchodok je závislá najmä od vymeriavacích základov, z ktorých ste platili poistené na dôchodkové poistenie. Ak oň chcete požiadať, preverte si, či máte splnené zákonom požadované obdobie invalidného poistenia. Požadovaný počet rokov dôchodkového poistenia závisí od veku poistenca. Napríklad do veku 20 rokov je požadovaný menej ako jeden rok dôchodkového poistenia, ale od veku 45 rokov sa požaduje najmenej 15 rokov dôchodkového poistenia. Výnimku tvoria dve skupiny poistencov: tzv. invalidi z mladosti a invalidi v dôsledku pracovného úrazu, kde sa podmienka trvania dôchodkového poistenia považuje za splnenú.

Otázka: Som invalidom od narodenia a počul som, že vláda chystá nejaké novinky. Môžu mi ho spätne odňať?
Slovensko je právny štát a v právnom štáte je zákaz retroaktivity zákonov. Ak vám bol priznaný invalidný dôchodok podľa právneho stavu platného v čase vzniku invalidity, potom nie  je prípustné, aby sa vám iným zákonom tento nárok odňal. Iste si viacerí čitatelia pamätajú na prehodnocovanie invalidity priznanej podľa legislatívy platnej pred rokom 2004 podľa právneho stavu, platného po roku 2003. Ústavný súd vydal k takémuto postupu nález, v ktorom konštatoval kolíziu zavedeného právneho stavu s Ústavou SR. Takže nie je namieste obava, že by sa priznané invalidné dôchodky mohli prehodnocovať alebo akokoľvek meniť výlučne na základe nového právneho stavu.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 14:13