StoryEditor

Ako vyplniť danové priznanie 2015. Toto je podrobný návod

04.02.2015, 23:01
Autor:
turtur
Ako vyplniť daňové priznanie typu B v roku 2015 a vyhnúť sa pri tom chybám. Prinášame vám návod, ktorý vám povie, čo vpísať do problémových riadkov.

Kto podáva toto tlačivo  

ypĺňajú ho všetky fyzické osoby, ktoré sú povinné podať daňové priznanie, okrem tých, čo mali príjem len zo závislej činnosti (zamestnanci – podávajú daňové priznanie fyzických osôb typu A, ak im zamestnávateľ neurobil ročné zúčtovanie). Daňové priznanie typu B musia tak podať aj všetci živnostníci.  

POZOR

Ak mal zamestnanec príjem zo zamestnania a k tomu napríklad prenajímal byt, alebo ho predal, pričom príjem sa zdaňuje, musí tiež podať daňové priznanie typu B.


                 Čo napísať do jednotlivých riadkov daňového priznania typu B

1. časť 
(pod tabuľkami nájdete aj textovú podobu spôsobu vyplnenia „problémových“ riadkov daňového priznania.)

Upozornenie: Toto tlačivo daňového priznania s radami ako ho vyplniť, nájdete aj v dnešných tlačených Hospodárskych novinách v prílohe PORADCA.

2. časť

                Textová podoba spôsobu vyplnenia daňového priznania


1.
I. oddiel – Údaje o daňovníkovi

Riadok 12 a 13 – daňovníci často tieto riadky neoznačia. Riadok 12 znamená, že daňovník si nebude zdaňovať svoj tzv. celosvetový príjem na území SR.
Príklad: Pani Janka má na Slovensku byt, trvalé bydlisko, ale celý rok býva a pracuje v Prahe. Preto je daňovníkom s neobmedzenou daňovou povinnosťou v Českej republike. Ale keďže na Slovensku má byt (aj hypotéku) a nechce sa ho vzdať, byt prenajme a plynú jej príjmy z prenájmu. Janka musí podať daňové priznanie typu B. V dvanástom riadku musí označiť „áno“. Nebude si zdaňovať v SR svoj celosvetový príjem, keďže je rezidentom v Čechách a tam aj podáva daňové priznanie za svoje celkové príjmy vrátane tých slovenských.
Riadky 14, 15 a 16 – vypĺňajú sa len občas. Len v prípade, že daňovník je zo zahraničia. Musí uviesť adresu, kde sa obvykle zdržiava. Nemusí to byť napr. adresa prenajatého bytu, ale akákoľvek adresa, kde sa najčastejšie zdržiava. Zväčša je to adresa, ktorá je uvedená v povolení na pobyt v SR.  


2.
III. oddiel – Údaje na uplatnenie zníženia základu dane
Riadok 29 a 30 – vypĺňajú ho starobní dôchodcovia, ak na začiatku zdaňovacieho obdobia poberali dôchodok. Do r. 30 uvádzajú výšku dôchodku, ktorý dostali vyplatený.
Riadok 31 – uvádzať len meno manželky/manžela (nie meno družky/druha alebo priateľa/priateľky, hoci by s ňou daňovník býval v jednej domácnosti).  


 3.
IV. oddiel – Údaje na uplatnenie daňového bonusu

Riadok 32 – uvádzajú sa mená detí na účel daňového bonusu. Častou chybou je, že účtovníčky, ktoré vypĺňajú klientom daňové priznanie, žiadajú od manžela daňovníka potvrdenie o tom, že manžel(ka) si neuplatňuje daňový bonus. Toto potvrdenie netreba, daňový úrad ho nepožaduje, daňový úrad si túto skutočnosť overuje z podaného daňového priznania manžela(ky).  


 4.
V. oddiel – Výpočet základu dane z príjmov zo závislej činnosti

Riadky 34 až 36 – uvádzajú sa všetky príjmy od všetkých zamestnávateľov, aj od tých zahraničných, ak sa v SR zdaňujú.
POZOR: treba správne prepočítať na eurá príjem v inej cudzej mene.
Príklad: Daňovník pracoval 4 mesiace vo Švajčiarsku. Dostal potvrdenie o príjme vo švajčiarskych frankoch. Pri prepočte treba použiť priemerný kurz za obdobie, za ktoré dostal mzdu.  


5.
VI. oddiel – Výpočet základu dane z príjmov z podnikania

Riadky 1 až 12 – ich vyplnenie patrí k najťažším v celom daňovom priznaní.
Riadok 2 – údaje by sa mali zhodovať s údajmi vo výkaze príjmov a výdavkov. Ak živnostník vedie jednoduché účtovníctvo, výkaz musí priložiť k daňovému priznaniu (je to povinná príloha).
Riadok 5 – neuvádzať príjmy, ktoré už boli zdanené zrážkovou daňou. Príklad: daňovník publikoval články v časopise. Za príjem dostal honorár zdanený zrážkovou daňou. Tento príjem v priznaní neuvádza.
Riadok 10 – v stĺpčeku „Príjmy“ sa môžu príjmy za nájomné znížiť o 500 eur (táto suma nie je zdanená).
POZOR: o toto zníženie príjmov treba príslušným percentom znížiť výdavky (v stĺpčeku „Výdavky“). Príklad: z prenájmu nehnuteľnosti inkasoval daňovník 5 000 eur, z ktorých si odpočíta oslobodených 500 eur = 4 500 eur. Ak má výdavky napríklad 3 000 eur, vynásobia sa číslom 0,9 = 2 700 eur. Až túto zníženú sumu napíše do stĺpca „Výdavky“ – do riadku 10.
Kolónky pod riadkom 12 – zapísať zaplatenú výšku zdravotného poistného bez ohľadu „na predpis“ výšky poistného. Príklad: do zdravotnej poisťovne mal daňovník platiť mesačne 100 eur. Nezmenil si však prevodný príkaz a omylom tak platil mesačne viac – 120 eur. Do kolónky uvedie skutočnú výšku odvodov, teda 120 eur × 12 mesiacov. Po ročnom zúčtovaní mu poisťovňa preplatok vráti.
Tabuľka 1a – v daňovom priznaní je nová. Slúži na získanie štatistických údajov. Daňovému úradu pomôže zistiť prípadné daňové podvody. Uvedené údaje však neovplyvňujú výšku dane.
Riadky 40 až 44 – živnostník si môže započítať výšku straty. Umoruje sa už podľa nových pravidiel (ročne po štvrtinách, teda spolu maximálne len 4 roky).  


6.
VII. oddiel – Výpočet základu dane z príjmov z kapitálového majetku
Pri príjmoch z kapitálového majetku treba dať pozor na vykázanie celého príjmu.
Príklad: Daňovník napríklad vložil do fondu 1 000 eur. Každý rok sa mu pripíše úrok, čo zvýši istinu na ďalšie obdobie. Naďalej sa mu budú kupovať akcie, ale už aj za peniaze pripísaného úroku (dividendy a pod.). Aj pripísanie úroku k dobru daňovníka je príjem. Preto to treba v priznaní uviesť. 


7.
VIII. oddiel – Výpočet základu dane z ostatných príjmov

Tabuľka č. 3
Riadok 2 – uvádza sa príjem z predanej nehnuteľnosti, len ak nie je oslobodená od dane (pri predaji do 5 rokov od jej nadobudnutia) alebo ak nehnuteľnosť bola vložená do obchodného majetku. V stĺpci „Príjmy“ sa uvádza predajná cena znížená o 500 eur (nezdaňovaný príjem).
Riadok 6 – Kto predá podiely spoločnosti (s. r. o.) napríklad kvôli nutnosti platiť daňovú licenciu, uvedie sem príjem.
Príklad: Ak bolo napríklad základné imanie spoločnosti 5 000 eur a daňovník ju predal lacnejšie, napríklad za 2 700 eur, netreba sumu uvádzať, lebo predajca je v strate. Ale ak firmu predal za 10 000 eur, túto sumu treba uviesť. Do kolónky „Výdavky“ sa vpíše suma 5 000 eur. Zdaňuje sa rozdiel, teda 5 000 eur.
Riadok 9 – väčšina výhier a cien sa nezdaňuje. Zdaňujú sa hlavne nepeňažné výhry a niekedy výhry v rámci obchodných súťaží.


8.
IX. oddiel – Odpočet daňovej straty

Riadky 59 až 63 – sem sa vpisujú straty za jednotlivé roky. Pamätajte, že straty za jedno zdaňovacie obdobie sa môžu už umorovať len 4 roky, a to rovnomerne po štvrtinách. Kto si jednu či viac štvrtín nestihne umoriť, navždy túto možnosť stráca. (Štátu tak zaplatí vyššie dane.)  


9.
X. oddiel – Výpočet dane

Riadok 74 – uviesť odpočítateľnú položku na daňovníka vo výške 3803,33 eura. Kto na ňu nemá nárok, uvádza nulu.
Riadok 81 – uvádza sa daň. Pozor: sadzba dane na rok 2014 je 19 percent. Zo sumy (ročného príjmu) nad 35 022,31 eura sa platí 25 percent.
Riadky 82 až 84 – príjmy zo zamestnania v zahraničí sa môžu zo zdanenia vyňať, ak je to pre daňovníka výhodné. V priznaní ich však treba uviesť.
Radok 86 – tu sa uvádza daň zaplatená v zahraničí. Vypočíta sa, koľko si z nej môže daňovník započítať (daň zaplatená v zahraničí sa môže započítať len do výšky dane, ktorá by bola zaplatená na Slovensku – je na to špeciálny vzorec).


10
XIV. oddiel – Miesto na osobitné záznamy daňovníka

Uvádzajú sa všetky príjmy zo zamestnania či živnosti. Táto časť daňového priznania je najmä na účely zdravotného poistenia a jeho ročného zúčtovania.  


11.
PRÍLOHA – Údaje na účely sociálneho a zdravotného poistenia

Treba uviesť aj príjmy, ktoré nie sú zdaňované. Lebo daňové priznanie slúži aj na ročné zúčtovanie zdravotného poistenia.
Pozor: nezabudnite daňové priznanie podpísať. 


Zdroj: Alica Orda Oravcová, viceprezidentka Slovenskej komory daňových poradcov

01 - Modified: 2007-03-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Dva nové modely zo Žiliny
01 - Modified: 2024-04-18 16:08:21 - Feat.: - Title: Lídri Únie prerokovali možnosti posilnenia konkurencieschopnosti únie. Štáty majú výhrady k úprave daní 02 - Modified: 2024-04-16 05:16:58 - Feat.: - Title: Bidenovci zverejnili daňové priznanie, zarobili vyše 600-tisíc dolárov 03 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Platenie daní má prejsť revolúciou. Štát chce odbremeniť firmy od záťaže týkajúcej sa státisícov zamestnancov 04 - Modified: 2024-04-10 08:14:02 - Feat.: - Title: Daň zo sladených nápojov je istá. Pomôže nám v boji proti pandémii obezity? 05 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Seriál o pôde a majetku
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 00:34