StoryEditor

Práca na úkor súkromia. Taký bude náš osud, myslia si mladí

04.10.2014, 17:00
Mládež verí kariére v IT a platom v audítorských spoločnostiach. Ukázal to prieskum medzi našimi študentmi, ktorí posudzovali podmienky v 50 firmách.

Audítorské a poradenské firmy sú podľa predstáv slovenských študentov najatraktívnejší zamestnávateľ, u akého by chceli pracovať. Vyplýva to z on-line prieskumu, ktorý urobil slovenský start-up Challengest. Ďalším zaujímavým zistením je výrazný pocit mladých Slovákov, že na mieste, ktoré si vyberú na prácu, im zamestnávateľ neposkytne vyrovnaný pomer medzi prácou a súkromím. Tento „work life balance“ u možných zamestnávateľov vyšiel na podpriemernej úrovni.

V prieskume sa oslovilo 500 VŠ absolventov a študentov, medzi ktorými sa zisťovala ich znalosť a preferencie zamestnania, presnejšie konkrétnych zamestnávateľov. Výstupom tak nie sú zistenia o platoch, ale o tom, ako firmy vyzerajú v očiach svojich možných budúcich zamestnancov.

Sonda sa zamerala na to, čo si mladí myslia o prístupe vytypovaných firiem k piatim témam: platom, kariére, odbornému rozvoju zamestnancov, tzv. work life balance a celkovej atraktívnosti firmy. V ponuke bolo takmer 50 spoločností pôsobiacich v SR.

Nástupný plat

Najvyššiu mzdu očakávajú respondenti v audítorských a poradenských firmách, potom v sektore techno/IT, zdieľaných službách farmafirmách. Spomedzi konkrétnych firiem sa najviac sexi zdali firmy Google, Eset a Microsoft Slovakia. Študenti mali k dispozícii škálu, v ktorej 1 znamenala veľmi podpriemerný plat a 5 vysoko „nad“.

Šanca na kariéru

Pri otázke, či ponúka tá-ktorá firma dlhodobú kariéru, určili výsledky zhruba rovnaké poradie, ako v predošlom bode. Rovnaké bolo aj poradie firiem. Ako jednotka bola označená žiadna kariéra a známkou 5 celoživotná.

Odborný rozvoj

Aj pri otázke, či firme záleží na odbornom rozvoji zamestnancov, sa banky ocitli pod sektorovým priemerom a pod nimi sú i telekomunikácie. Aj pri tejto otázke mali študenti a absolventi najlepšiu mienku o audítorských a poradenských firmách, ďalej o Google, Esete a Microsofte Slovakia. Za číslom 1 bola odpoveď vôbec nie a 5 znamenalo veľmi.

Vyváženie práce a súkromia

Tu sa poradie firiem a sektorov mení. Najlepšie sa zapísali telekomunikačné podniky pred bankami. Audítorské a poradenské firmy sú na opačnom konci. Za pozornosť stojí, že pri tejto otázke je najnižší spomedzi všetkých tém celkový priemer za sektory. Na otázku, aký „work life balance“ tento podnik poskytuje, bola k dispozícii stupnica: jedna – nie je možné viesť súkromný život, päť – minimálne pracovné vyťaženie.

Medzi firmami nie je jasná dominancia. Najvyššie sa umiestnili Poštová banka, Slovenská sporiteľňa, Slovak Telekom, ČSOB a OTP Banka. Favoriti z predchádzajúcich otázok si svoju dobrú povesť nepokazili – viacerí sa pohybujú tesne pod špicou, napríklad Google.

Celková atraktivita

Google je na špici medzi spoločnosťami pri otázke: Ako veľmi je pre teba atraktívne pracovať v tejto firme. Aj v tejto oblasti sú medzi najvážnejšími konkurentmi Eset Microsoft Slovakia. V poradí sektorov dominuje audit a poradenstvo, pred oblasťou zdieľaných služieb a techno/IT. Ponúkaná škála bola: jedna – nezaujímavá firma, päť – vysnívaná.

Poznámka ku grafom: *napríklad centrá, ktoré poskytujú rovnakú službu rôznym spoločnostiam, či rôznym častiam koncernov

01 - Modified: 2006-11-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Futbal zomrel, funkcionári zostali
01 - Modified: 2024-04-16 11:19:42 - Feat.: - Title: Za urovnanie vzťahov s Českom je 70 percent Slovákov, ukazuje prieskum 02 - Modified: 2024-04-13 06:37:53 - Feat.: - Title: Voľba na istotu? Toto je 10 najspoľahlivejších rodinných áut, podľa samotných majiteľov 03 - Modified: 2024-04-11 04:59:56 - Feat.: - Title: Viac ako 80 percent Ukrajincov naďalej verí, že nad Ruskom zvíťazia, ukázal prieskum 04 - Modified: 2024-04-07 16:30:00 - Feat.: - Title: „Ako by niekto zmazal dva týždne kampane.“ Staršie prieskumy trafili výsledky presnejšie než tie pred finále 05 - Modified: 2024-04-08 06:57:08 - Feat.: - Title: Aliancia v parlamente výrazné mení pomer síl, Ficova vláda by s ňou mala ústavnú väčšinu (najnovší prieskum)
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. apríl 2024 19:45